Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 25°C Még több cikk.

Tovább pusztul az egykori makói cipőgyár

Makó - Bár tavaly szeptemberben a tulajdonos cég azt ígérte, egy hónapon belül kiderül, milyen sorsot szánnak az egykori makói cipőgyár épületegyüttesének, továbbra is rejtély, mi lesz vele. Az épületek pusztulnak, a társaság pedig elérhetetlen.
– Egy hónap múlva minden kiderül – ezt ígérte lapunknak még tavaly szeptemberben a szegedi székhelyű Gré-Ba Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., amikor arról érdeklődtünk: milyen sorsot szánnak ez egykori cipógyár épületegyüttesének? Megírtuk: a Maroscipő Ipari Kft. 3 Eötvös utcai ingatlanát elárverezték, miután a társaság komoly adó- és közüzemidíj-hátralékot felhalmozva csődbe ment. A felszámolást végző Horizont Holding Zrt. eredetileg 160 millió forintot szeretett volna kapni érte – végül több sikertelen árverés után, amelyet mindig a kikiáltási ár leszállítása követett, 25-ért jutott hozzá a szegedi Gré-Ba Kft.

Fotó: Szabó Imre
Vajon megindul itt valaha a termelés? Fotó: Szabó Imre


A belvároshoz közeli komplexum egyébként egy 899, egy 1123 és egy 1225 négyzetméter alapterületű ingatlanból áll. Az új tulajdonos cég a hivatalos nyilvántartás szerint sok mindennel foglalkozik, többek között ingatlanok adásvételével, kereskedelemmel és vendéglátással is. Talán ezért terjedt el a városban, hogy esetleg ez utóbbihoz kapcsolódó funkciója lesz az egykori üzemnek.

Az egy hónapos ígérethez képest fél évvel később sincs nyoma az épületen annak, hogy azzal bármit is kezdeni akarnának. Vakolata hullani kezdett, egyik ablaka betört, a kiürített helyiségekben csak szemét van – ugyanúgy, mint azokban a napokban, amikor a gyár gazdát cserélt. Most ismét próbáltunk érdeklődni. A tulajdonos társaság egyetlen hivatalos elérhetősége egy e-mail cím – telefonszámuk nincs –, ám az erre küldött levél kérdéseinkkel célba sem ért: ilyen cím valójában nem létezik.

A cég hat hónapja azt is ígérte, hogy terveiről tájékoztatja a makói önkormányzatot. A városházán azt tudtuk meg, hogy a Gré-Ba Kft. sem akkor, sem azóta nem jelentkezett.

Olvasóink írták

 • 11. Makoiner 2012. március 13. 13:27
  „A ,,11util" által leírt álomszép tervnek (8. hozzászólás) hiányzik a vége.
  Van ugyanis egy kis ,,bibi": az Eötvös utcai cipőgyárban szebb, jobb és olcsóbb cipőket kell(ene) gyártani, mint amilyeneket a gyártól kb. 500 méterre levő volt ,,Skála" áruház emeletén most is lehet kapni!”
 • 10. pamacs52 2012. március 12. 11:15
  „lehetőséggel egy újabb vállalkozás.”
 • 9. pamacs52 2012. március 12. 11:09
  „Sajnálom.

  Nagyon szomorú ilyen leromlott állapotban látni az egykoron munkát biztosító épületet.Reméljük rátalál egy új lehető”
 • 8. 11util 2012. március 12. 11:04
  „Szerintem, ha tovább épül Makó, tehát, ha a török kebab kér marhahúst vagy birkát, Makón lehetne ezeket az állatokat tenyészteni és ezeknek a bőrét felhasználni, azaz a cipőgyárnak is lehetne ezekből a bőrökből cipőt készíteni, vagyis nem kellene bezárnia, hanem valakinek vállalkozásban kellene működtetni. Addig meg valamilyen célra használni, és a bevételből újításokat, bővítéseket végrehajtani rajta.”
 • 7. Makoiner 2012. március 11. 09:11
  „Teljesen mindegy, hogy valaha cipőgyár, vagy cipógyár volt az épületekben. A nagy baj az, hogy most - köszönhetően a rendszerváltó gazdasági ,,szakértő" politikusainknak (jogász-, történész- filozófus-, politológus-, stb. doktorok), akiknek borzasztó sürgős volt a piaci liberalizáció - már semmilyen termelő tevékenység nincs. Sajnos nem sok olyan ügyes, hozzáértő, kitartó, becsületes (és szerencsés?) ember van, aki ilyen feltételek mellett is tudott például a Vas- és Fém KTSz.-ből Váll-Ker Kft.-t csinálni ...
  Az épületek pedig csak teszik a ,,dolgukat": ,,életük" feláldozásával védik a belső tereket az időjárás káros hatásaitól...
  Az ígérgetős és ,,eltűnős" vállalkozók pedig nem a munkahely-teremtő, hanem a ,,dögkeselyűk" csoportjába tartoznak...”
 • 6. Francois 2012. március 10. 18:55
  „Ne feledjük, ezt a beterhelős trükköt én írtam először sorry, nem akarok ezen össze veszni senkivel! Egyébként még nincs beterhelve, vagy keveset adott volna a bank, vagy tényleg nincs az egész kifizetve!”
 • 5. Takavaka 2012. március 09. 18:54
  „"... amikor arról érdeklődtünk: milyen sorsot szánnak ez egykori cipógyár épületegyüttesének? "
  Miért? Itt kenyeret is sütöttek valaha? A régi és finom makói cipó...”
 • 4. deszkás 2012. március 09. 10:51
  „PAPRIKA ! Igazad van. Egy 320.as fekete Merdzsóval jár ha igaz a szóbeszéd.Itt is mint Szegeden ez is csak az ingatlanpanamának jó. A jelenlegi csődtörvény szerint ezt ma nyiltan is megtehető.A gazdasági "szakembereink" (AZ IDÉZŐJEL NEM VÉLETLEN) meg nem látják. A politikusaink meg egymás anyázásával vannak elfoglalva.”
 • 3. pog 2012. március 09. 09:43
  „Ebben a válságos időben,ilyen bizonytalan kormányzati szférában ki az a józan gondolkodású vállalkozó aki mer vállalkozni főleg egy tartozással teli ingatlan tekintetében..és most minden csak a fürdő köröl forog..”
 • 2. papika56 2012. március 09. 08:53
  „Én már akkor megírtam --ez egy fantom cég !Szegeden , egy lakásban volt bejelentve. Csak papíron létezik. a tulajdonos egy mindenhájjal megkent cigánynő, Vajon a kaución kívül mennyit fizetett ki ???? Szerintem : O ft. Gondolom még a 25 millát se fizették ki ?
  Az újságíró utánna nézhetne , pl. a földhívatalban be van -e jegyezve e-cég nevére ?? v. pl. melyik bank adott rá ki jelzálogot ? mert ez egy régi trükk--a felértékelt 160 millára ,a banktól felvesznek min. 100 millát --és eltünnek a pénzel ,felszámolás és NAV ellenőrzés mikor lesz?”
 • 1. bo 2012. március 09. 08:36
  „Ki gondolta komolyan, hogy egy tavaly májusban félmillió törzstőkével alakult cégnek komoly tervei lennének a komplexummal. 25milláért megvették, valós érték alaphangon 100milla, egy kis bankhitel rá, mondjuk egy ötvenes és már nyertünk is egy kicsit a bolton. Aztán a bank kezdheti ismét árverezni 199-ért. :-)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tárogatószó és virág a szépkorú hölgyeknek

Sokéves hagyományt követve idén is köszöntötte és megvendégelte Kiszombor képviselő-testülete egy kötetlen beszélgetés keretében a szépkorú hölgyeket. Tovább olvasom