Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Továbbra sem lesz a 43-as út mellett bicikliút

Deszk, Klárafalva, Ferencszállás, Makó - Elutasítja a makói önkormányzat az együttműködést a deszkivel a Tisza–Maros szög kerékpáros turisztikai fejlesztése érdekében benyújtandó pályázatban. Az elutasítás oka: a 43-as menti bicikliút kimaradt a pályázatból.
Továbbra is csak álom, hogy a régi 43-as mentén biztonságban lehessen kerekezni a megyeszékhely és Makó, illetve az országhatár között – újabb pályázati lehetőség esett kútba. Egyes szakaszokon, összesen 31,6 kilométeren már évekkel ezelőtt megépült a bicikliút – így például Deszk és Klárafalva, illetve Kiszombor és Makó között, bár ez utóbbi út igen rossz állapotú már –, a hiányzó összeköttetések pótlását viszont megint hiába remélik a Maros-parti városban.

Itt a vége... 2008 óta a helyzet változatlan. Fotó: Karnok Csaba
Itt a vége... 2008 óta a helyzet változatlan. Fotó: Karnok Csaba

Mint megírtuk, a makói kistérségi társulás tavaly 8,2 millió forintot költött arra, hogy a Szegedet Nagylakkal összekötő kerékpárútrendszer még engedélyes tervvel nem rendelkező hiányzó szakaszait megterveztesse. Az út teljes hosszúságában 58,2 kilométeres lett volna. A múlt heti makói testületi ülésen került napirendre az az előterjesztés, amelyikből kiderül: a hiányzó szakaszok terveit még a nyáron átadták a deszki önkormányzatnak, mert az pályázni készült a megvalósításukra. Október 25-én Deszk már azzal kereste meg Makót, hogy kössenek együttműködési megállapodást a Tisza–Maros szög kerékpáros turisztikai fejlesztésére benyújtandó pályázat ügyében – 29-én viszont már úgy tájékoztatták a makói önkormányzatot, hogy pályázatukba mégsem kerül bele a 43-as főút melletti kerékpárútszakasz.

A makói képviselő-testület ennek fényében úgy döntött, hogy mivel így megoldatlan marad a kerékpárosok biztonságos közlekedése a szegedi és a makói kistérség között, nem köt megállapodást Deszkkel. A Maros-parti városnak így nincs más lehetősége, újabb pályázati kiírásra kell várnia. A bicikliút egyébként fontos volna, és nem csak a közeli településekre dolgozni járóknak: nemzetközi kerékpáros turistaút része is lehetne.

Olvasóink írták

 • 18. xpc56 2012. november 12. 06:46
  „A város területén is azért épült annyi kerékpár út mert így a gyalogjárdák is megújulhattak pályázati pénzből a háztulajdonosok nagy örömére.
  Azokat az arcokat kellene látni amikor tőlünk nyugatabbról érkező túrázók meglátják a kerékpár út vége jelzőtáblát mögötte pedig a kerékpárral behajtani tilost és elgondolkodik,hogyan tovább. Miért kell kitiltani a kerékpárosokat a 43-as útról már nincs olyan nagy forgalom, ezzel a felfogással kilehetne tiltani az autósokat is.”
 • 17. 80sFan 2012. november 08. 15:08
  „A Zombor-Makó "krékpár"út kb. 30 éve épült, arra a betonból készültre gondolok, ami a híd és Halesz közt van. Rettenetes állapotú már vagy másfél évtizede, töbsször állt víz alatt egy része (pl. 2000-ben is). Reméltük, hogy húznak rá egy aszfaltcsíkot, amikor készült az új kerékpárút és a körforgalom, de hiába...”
 • 16. Kármen83 2012. november 08. 14:22
  „Kedves hozzá szolok!Szerintem nagy gond hogy nem fordítanak nagy jelentőséget a kerékpár utainkra. Ugyan is ha Makóról el indulna bár ki kerékpára max a töltésen tud biztonságosan el jutni,mert a 43-ast használja nagy valószínű hogy megbüntetik.De hogy szóljak a Kiszombor-Makó vonalról is.Na az a nem semmi tudnám kit kéne ott naponta kerékpára ültetni. Borzasztó!Nagyon sokan használják a kerékpár utat de folyamatosan panaszkodnak!A kedves újság írónak azt is le kellene fényképezni és írni róla.”
 • 15. pog 2012. november 08. 14:19
  „Lombkoronasétány az kell arra van pénz,de a biztonságra arra nincs..”
 • 14. Amme89 2012. november 08. 10:13
  „Nagyon jó lett volna, de ha így alakult sajnos várnunk kell egy újabb pályázatig. Azért is érthetetlen a deszki önkormányzat eljárása, mert ma már az egész országban törekednek arra, hogy a kerékpárosok biztonságosan tudjanak közlekedni. A Balatonon is lehet már kerékpárt kölcsönözni, és azzal körbejárni a tavat. Nagyon népszerű! Mindenkinek az volna az érdeke, hogy minél többen tegyék le az autót, és közlekedjenek kerékpárral. És akkor a környezet szennyezéséről még nem is szóltunk...”
 • 13. viro 2012. november 07. 16:54
  „A klárafalvi polgármester a hunyó az egészben!!!!”
 • 12. Beroesz 2012. november 07. 15:34
  „7. vip007 2012.11.07. 10:13
  Deszk már a közigazgatási határig megépítette a kerékpárutat. Aki nem hiszi, az itt megnézheti:
  http://www.kenyi.hu/

  "A hiányzó szakaszok terveit még a nyáron átadták a deszki önkormányzatnak, mert az pályázni készült a megvalósításukra."
  Ez nem írhatja az újság komolyan... Egy önkormányzat sem önrésszel sem munkával nem száll be olyan munkába, amely nemhogy nem a saját területén zajlik, de egyenesen nem is a saját kistérségében. Főleg nem megállapodás nélkül. Hol a megállapodás?

  "A makói képviselő-testület ennek fényében úgy döntött, hogy mivel így megoldatlan marad a kerékpárosok biztonságos közlekedése a szegedi és a makói kistérség között, nem köt megállapodást Deszkkel."
  Deszk már megépíttette a saját területén a kerékpárutat. Nem értem, hogy a makói testület miért találja ezt Deszk által megoldandónak. Ez a makói kistérség településeinek és Makó városának a sara.”
 • 11. atomboy 2012. november 07. 11:27
  „Szoreg - Ujszentivan - Tiszasziget helyett itt kellett volna epitkezni... Szanalom ez az orszag.”
 • 10. Egyolvasó 2012. november 07. 11:14
  „Ez csak akkor lett volna hír, ha azt írták volna, hogy: MEGÉPÍTIK MAKÓIG A KERÉKPÁRUTAT, ennek mindjárt lett volna hírértéke.:))”
 • 9. kovboj3 2012. november 07. 10:57
  „jobb híján legalább egy vietnámiösvényt kéne kipucolni az út mellett. hébe-hóba arra tekerek de nem tetszik a helyzet, mondjuk most valamivel jobb annál amikor még nem volt kész az M43-as.”
 • 8. 80sFan 2012. november 07. 10:53
  „#5: Hehe, ez jó volt. :)”
 • 7. vip007 2012. november 07. 10:13
  „"Kedves" kommentelők. Bizonyára velem van a baj, de a cikk szerint Makó akarná a kerékpár utat, de Deszk nem tette bele a pályázati anyagba. Nem értem, ezért miért a makói testület a hibás. Szidjátok a deszkieket, vagy azt a marhát, aki még anno megvétózta, így félbe maradt!”
 • 6. klj-54 2012. november 07. 09:49
  „A következő halálos kerékpáros gázolásnál felkészülhet a makói önkielégítő hivatal képviselő testülete arra, hogy egyenként feljelentem őket közúti baleset gondatlan okozása végett!
  Ők ne basáskodjanak hanem a lakosság érdekeit szolgálják, mint a köz szolgái!”
 • 5. scott1 2012. november 07. 09:45
  „Már megint a rákkutatás... Ha a kerékpárútról írnak, akkor is valakinek a rákkutatás jut az eszébe.”
 • 4. 80sFan 2012. november 07. 09:26
  „Már megint a rendőrök... Ha a rákkutatásról írnak, akkor is valakinek a zsaruk jutnak a eszébe.”
 • 3. scott1 2012. november 07. 09:00
  „1. Ha erre szükség lesz használd nyugodtan a 43-as főutat is biciklivel! Ahogy a rendőröket ismerem nem fognak megbüntetni, ha anyádat a vázon viszed és látják rajtatok, hogy sürgős kezelésre van szükségetek...”
 • 2. Felébredő 2012. november 07. 08:31
  „A Lombkorona sétány sokkal fontosabb mint a bicikli út ! Lassan egy normális út hálózatunk nincs ahol közlekedjünk se autóval se kerékpárral ! Lehet nem is érdekli őket !”
 • 1. NoComment- 2012. november 07. 07:57
  „Pedig ez nagyon kellene !
  Hogy fogunk így kerékpárral eljutni Szegedre ha nem lesz már kórházunk ? :)) No Comment ! :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lángszórósok szurkolnak a makói focistáknak

Új szurkológárda alakult Makón. A helyi megye kettes focicsapatot és a kéziseket buzdítják. Beharangozó videót készítettek, szívvel-lélekkel a csapat mögött vannak. Tovább olvasom