Délmagyar logó

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -3°C | 3°C Még több cikk.

Tragédia miatt új elnököt kellett választani

Makó - Új elnököt választott a napokban a makói Román Nemzetiségi Önkormányzat a korábbi alelnök, Szűcs János személyében. Az elnöki poszt azért üresedett meg, mert a testület vezetője, Árgyelán György tragikus hirtelenséggel elhunyt.
A testület egyúttal alelnökké választotta Birta Juliannát. Tragikus véletlen, hogy a makói román testület életét egyszer, 2008-ban már beárnyékolta egy hasonló eset: akkor az egyik képviselő, Vadaszán Aurél lett öngyilkos.

A nemzetiségi önkormányzat egyébként 4 tagú, és a korábbi elnök halálával egy képviselői hely is megüresedett. A mandátum betöltésére a
vonatkozó jogszabályoknak megfelelően nem írtak ki időközi választást, hanem a 2010-es választáson a sorban következő legjobb eredményt elért jelölt léphetett a helyére. Ő Erdősy Margaréta, akit a Magyarországi Románok Kulturális Szövetsége jelölt; 27 szavazatot kapott. A legutóbbi népszámlálás alkalmával egyébként a város lakóinak 0,3 százaléka vallotta magát románnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

3 millióból virágosodik a falu

Közel 3 millió forintot nyert a község szépítésére uniós pályázaton a Kulturált és Egészséges Ferencszállásért Közalapítvány. Tovább olvasom