Délmagyar logó

2017. 11. 18. szombat - Jenő 5°C | 8°C Még több cikk.

Trágyabűz a Kőrösi utcában

Makó - Zavarja a makói Kőrösi Csoma Sándor utcában lakó Mikulai Pétert, hogy szomszédja a sertései trágyáját évente kétszer a földjére teríti, és emiatt napokig büdös van. A szomszéd, Szigeti József azt mondja: ezt semmi nem tiltja.
Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook-oldala, nem csak makóiaknak.

– Amikor a szomszéd trágyáz, napokig olyan büdös van, hogy nem lehet ajtót-ablakot nyitni. Írtam már az ügyben a városházára is, de azt a választ kaptam, a trágyázást nem tiltja semmi. Mindössze egy kilométerre lakom a belvárostól; köteles vagyok ezt tűrni? – kérdezte kissé indulatosan a makói Mikulai Péter, amikor nála jártunk. A problémával azért most kereste meg lapunkat, mert épp a napokban terítették a sertések ürülékét. Egyébként nem ez az első konfliktus kettejük között. A nyugdíjas férfi a rendszeres trágyázás miatt próbált beszélni a szomszéddal, de nem jutottak dűlőre. – A belvárosban még azt is megszabják, ki mennyi állatot tarthat. Mi miért nem érünk annyit, mint ők? – kérdezi, és hozzáteszi: neki is van földje, de ő műtrágyát használ. Nem akar perpatvart, de szeretné, ha végre megszűnnének az áldatlan állapotok.

Mikulai Péter az időről időre megszagosodó földnél. A szerző felvétele
Mikulai Péter az időről időre megszagosodó földnél. A szerző felvétele

– Ha köszönök neki, az nem tetszik, ha nem, akkor meg az – jellemzi viszonyát Mikulai Péterrel a szomszéd, Szigeti József. Mint mondja, bő tíz esztendeje költöztek ide, de korábban is gazdálkodtak. Most 4 disznójuk van, meg tyúkjaik. Mint meggyőződtünk róla, ezeket tisztán, rendezetten tartja, a sertések végterméke is zárt aknában gyűlik. Ezt azonban évente kétszer üríteni kell, és az egyik ürítés szokásos időpontja valóban az ősz vége – a másik nyáron van. Most a tervezettnél kicsit később szántották be a talajba, mert a traktoros az ígért időpontnál csak 2 nappal később jelentkezett. De nem vitatja, ha rögtön beszántják, akkor is lenne szaga. – Érdekes, hogy emiatt egyik szomszéd sem panaszkodott, csak ő. A trágyázást itt semmilyen jogszabály nem tiltja. Amíg én élek, fogok jószágokat tartani, és a trágyájukat is fel fogom használni, a műtrágya ezt nem pótolja – hangsúlyozta.

Mikulai Péternek egyébként igaza van abban, hogy a Kőrösi Csoma Sándor utca alig egy kilométerre van a belvárostól, de az is tény, hogy egy utcával túl már a Maros-töltés alatti földek húzódnak. Ez tehát inkább külváros.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Magyar Vöröskereszt ezüst érmét kapta Radó Tibor

Pitvaros első embere, Radó Tibor azóta véradó, mióta betöltötte a felnőtt kort – a mai napig 42 alkalommal vettek tőle vért. Tovább olvasom