Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Trianon nyeresége

Két és fél évtized történéseit öleli fel a makói monográfia legújabb kötete. A könyvből kiderül például, hogy a trianoni békeszerződésnek milyen hozadéka volt a városban.
Tóth Ferenc főszerkesztő bemutatta a város történetének legújabb összefoglaló kötetét. Fotó: DV
Immár megvásárolható a Makó 1920 és 1944 közötti történetét bemutató könyv, amelyet a Makó Monográfiája-sorozat legutóbbi, hatodik köteteként adott ki a város önkormányzata. Főszerkesztője, Tóth Ferenc történész-muzeológus büszkén mutatta be a kötetet: a helyi kötődésű történészek, kutatók alkotása csaknem kétszer akkora terjedelmű, mint a hasonló időszakot felölelő szegedi vagy debreceni monográfia.

– Makó legújabb kori történelme – mint az a könyv oldalairól is kiderül – egyszerre szól rendkívüli növekedésről, majd pedig elvándorlásról. A tizenegy szerző által készített összeállítás egyik legnagyobb érdekessége, hogy rámutat: Trianon nemzeti tragédiája milyen hozadékot jelentett Csanád megye székhelyének. A Romániához csatolt erdélyi és partiumi területekről számos rendkívül tehetséges szakember érkezett a városba. A vizsgált korszak végéig 35-36 ezres népességet jegyeztek Makón, emellett ma 26 ezren laknak a városban – foglalta össze a kutatások eredményeit a kötet szerkesztője.

A könyv gazdasági, politikai elemzéseiből kiderül: ebben az időszakban három középiskolát alapítottak a Maros menti városban, de bővítették a megye- és a városházát, megépítették a ma is használt acél vasúti hidat, sőt a tervek között szerepelt egy makói villamosvonal létesítése is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tizenöt éves a makói városi televízió

Tizenöt éves a makói városi televízió, mely a helyi, illetve térségi televíziózás jövőjéről szóló… Tovább olvasom