Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Trükközéssel vádolják a makói képviselőt

Makó - Havi 116 ezer forintos lakhatási támogatást vesz fel Mágori Józsefné – adta közre tegnap a Blikk, azt állítva, a politikus „trükközik". A képviselőnek meggyőződése, hogy jogosan kapja a juttatást, amely a budapesti lakóhellyel nem rendelkező országgyűlési képviselőknek jár, szállásra.
A Blikk ebben a parlamenti ciklusban 17 olyan képviselőről írt, aki annak ellenére vett fel lakhatási támogatást, hogy nem járt volna neki. Közülük 8-an lemondtak a juttatásról, 5 politikus pedig eladta pesti lakását. A szórakoztató napilap szerint Mágori Józsefné makói országgyűlési képviselő (Fidesz) is „lakhatási támogatásával trükközik". Az újság azt írja, hogy a makói politikus „annak ellenére veszi fel a havi 116 ezer forintos támogatást, hogy nemcsak a választókerületében, Makón, hanem Budapesten is van egy lakása", „a Parlamenttől hét villamosmegállónyira", „igaz, az nem a saját nevén van, hanem a zöldségtermeléssel és -kereskedelemmel foglalkozó családi vállalkozása, a Stativum Bt. nevére vették".

Makói átok

Nem Mágoriné az első makói országgyűlési képviselő, akinek lakhatási támogatását firtatják. 2001 decemberében Dán János (FKGP) mentelmi jogának felfüggesztését kezdeményezte a legfőbb ügyész. Polt Péter folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett, nagyobb kárt okozó csalással és két rendbeli magánokirat-hamisítással gyanúsította a parlamenti képviselőt, lakhatási támogatásának számlái miatt. Dán állította, egy fillért sem vett fel jogtalanul. Pártja szerint a Fidesz így akarta lehetetlenné tenni, hogy indulhasson a következő választáson. A mentelmi bizottság nem adta ki a politikust: Géczi József, a bizottság szocialista elnöke azt mondta, „nyilvánvalóan nem követett el törvénysértést Dán, aki ráadásul saját magát jelentette fel, amikor visszakövetelte a pénzt, ráadásul nem is magának, hanem az Országgyűlésnek".

Mágori Józsefné kérdésünkre azt mondta, ő nem trükközik: annak idején utánanézett, és teljesen jogszerűen veszi fel a lakhatási támogatást, mivel a Boráros téri ingatlan nem az övé, hanem tényleg a betéti társaságé. Korábban is volt irodájuk a fővárosban. Mióta országgyűlési képviselő, nem vesz részt a cég vezetésében, nem győzné azt a munkát ellátni a parlamenti teendőivel együtt. Férje és fiai dolgoznak helyette, az irodát is ők használják. Eleve azért vették, hogy a Stativum Bt. üzleti ügyeit onnan személyesen lehessen intézni Budapesten. Erre egyre inkább szükség van, mert 5 országba exportálnak fokhagymát. – Most érik be az elmúlt évtized munkája, újra fel lehet építeni a termék piacát, a vetésterület a jelenlegi 1500 hektárról jövőre várhatóan 2000 hektárra nő a város környékén – mondta Mágoriné.

A képviselő még nem döntötte el, tesz-e jogi lépéseket a Blikkel szemben. Mágoriné lakhatási ügyéről nem most jutott el először információ a sajtóhoz. Vajon sért-e jogszabályt az a képviselő, aki lakhatási támogatást vesz fel, miközben családja cégének van ingatlana a fővárosban? – kérdeztük Bakos Emiltől, az Országgyűlés hivatalának gazdasági főigazgatójától idén áprilisban. A tisztségviselő idézett az 1990. évi LVI. törvényből: lakhatási támogatást a Budapesten lakóhellyel nem rendelkező képviselő kaphat. Tehát az a kérdés, hogy lakóhelye van-e a képviselőnek Budapesten. Bakos Emil figyelmeztetett, a jogszabály változni fog.

Lapunk jogásza szerint ez alapján törvényt nem sért az országgyűlési képviselő azzal, hogy igényli a támogatást: lakóhelynek az az ingatlan minősül, ahol „életvitelszerűen tartózkodik valaki". A betéti társaság pedig mint gazdálkodó egység külön kezelendő, mindegy, hogy tag vagy nem tag benne a képviselő. Mágorinénak az Országgyűlés honlapja szerint a fent említett javadalom mellett 394 ezer 230 forint a tiszteletdíja és 532 ezer 211 forint a választókerületi pótléka.

Olvasóink írták

 • 13. KÖZLEKEDÉSIFELÜGYELET 2012. június 20. 19:06
  „Vizsgáljuk meg a nemrégiben tett kijelentést hogy 40.000böl meglehet élni.
  Számoljuk ki mennyi a mi szeretett országgyűlési képviselőnk havi jövedelme a munkájáért (lsd.2.kép http://www.blikk.hu/blikk_aktualis/lakasa-van-megis-tamogatast-ker-a-kepviselono-2091185)
  számoljunk: 532211+394230+116000=1042441nap az napi 34748ft azaz napi majdnem 40ezer forint. Hiteles kijelentés volt azthiszem.”
 • 12. migros 2012. június 18. 21:05
  „ha valóban a bt tulajdona a bp-i ingatlan, akkor vajon a Cégbiróságon miért nincs benne telephelyként?
  Ezért más kft-t,Bt-t már megbüntetett a NAV.”
 • 11. Tibi71 2012. június 18. 20:01
  „Jogszerű,DE ETIKÁTLAN!!!!!!!”
 • 10. Power 2012. június 17. 14:57
  „Mit számít a válság.... "képviselőinknek" ami jár, az jár.
  http://www.delmagyar.hu/mako_hirek/lakasa_melle_tamogatast_ker_a_kepviselono/2284037/”
 • 9. pog 2012. június 14. 09:53
  „Az a BT.is valaki nevén fút,tehet van tulajdonos..mi választok most látjuk,hogy kit is választottuk be a T házba...egyszer képviselő asszonynak is el kell számolnia a választói előtt..nagyon kínos lesz...”
 • 8. Lokálpatrióta 2012. június 14. 09:48
  „Egyszerüen elejét vehetné a Tisztelt Képviselöasszony a további találgatásoknak / magyarázkodásoknak: valljon színt és mutassa fel az elmúlt hónapok/évek szállodaszámláit, albérleti szerzödést vagy akármit, ami ugye min. havi 116.000 Ft-ról szól.... de sajnos velünk szemben (adófizetö állampolgárok, vállalkozók, stb., akiknek minden forintot be kell vallani, ha valamiröl nincs számla akkor jön a többszázezres NAV bírság), a tisztelt képviselöinknek nem kell semmit sem számlával igazolni - csupán kérniük kell és jár a költségtérítés... na ezen kellene változtatni (próbálták már, de nem sikerült)... szormorú és felháborító...”
 • 7. Qllancs 2012. június 13. 22:53
  „Jó lenne egy nagy NAV ellenőrzés --az egész családnál !!!!!”
 • 6. eva45 2012. június 13. 18:53
  „Érdekes amit ők tesznek ara mindig van valami jogszabály. Mindent ki lehet magyarázni! Ezeknek már az Isten pénze sem lenne elég.”
 • 5. papika56 2012. június 13. 17:01
  „Csak 1 dolog nem világos !!!
  Mágoriné sok-sok éve felvásárlóként működik a cége. Eddig NEM volt fontos Pesten a lakás-iroda ???
  Mert az ingatlant 2011. ben vette --17 millió ft ért. Amibe most valaki lakik !!NEM IRODAKÉNT üzemel !!
  ÁMÍTÁS--KÁBÍTÁS csak !!!!!”
 • 4. Lokálpatrióta 2012. június 13. 13:51
  „"mert 5 országba exportálnak fokhagymát. - Most érik be az elmúlt évtized munkája, újra fel lehet építeni a termék piacát, a vetésterület a jelenlegi 1500 hektárról jövőre várhatóan 2000 hektárra nő a város környékén" Ha ez tényleg így van, akkor miért lehet a makói szupermarketekben a Stativum Bt. által Makón átcsomagolt kínai fokhagymát és holland vöröshagymát kapni?????? Tisztelt képviselöasszony így képviseli a makói gazdák érdekeit???? Szégyelje magát!”
 • 3. Makoiner 2012. június 13. 09:11
  „Hazafi már nem lesz ...”
 • 2. 80sFan 2012. június 13. 08:48
  „Jogilag meg tudják magyarázni (mit nem?), de erkölcsileg, emberileg nem lehet. Szerintem.”
 • 1. gorgó 2012. június 13. 08:39
  „Dehogy trükközik! A Facebok-on ott kering a fotó, hogy szegény ott alszik a T. Ház padjában. Ha egyszer nem telik Pesten szállásra...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Könyvjutalom a nyerteseknek

Véget ért Ismered Makót? címmel meghirdetett helyismereti játék, melynek keretében 18 héten át adtuk közre egy-egy fotót a Maros-parti város valamely jellegzetes épületének, szobrának egy-egy részletéről. Tovább olvasom