Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Tucatnyival bővült a makói JAG tabló-gyűjteménye

Makó - Több mint tucatnyi darabbal bővült
a makói József Attila gimnázium érettségitabló-gyűjteménye, miután Rója István igazgató a nyáron lapunknak elmondta: digitalizált formában szeretnék mindet összegyűjteni.

Az intézmény 1895-ös alapítása óta elkészült, összes érettségi tablót szeretné digitális formában megörökíteni, majd a világhálón közszemlére tenni a makói József Attila gimnázium. Ehhez az egykori gimnazisták segítségét is kéri – adtuk hírül lapunkban még a nyári szünet idején. Mint az intézmény vezetője, Rója István lapunknak akkor elmondta, nagyjából az ötvenes évek közepétől mindegyik tabló megvan, a korábbiak közül viszont sok hiányzik. Egy részük azért, mert 1967-ben, egy meszeléskor mindet a pincébe vitték, és mivel akkor épp belvizes év volt, jó néhány tönkrement. Bíznak viszont abban, hogy fotó esetleg készült róluk. Más darabok viszont valószínűleg megvannak, egykori diákokhoz kerültek. Az iskola birtokában nyáron százharminc tabló volt, negyven-ötven hiányzott.

Mint kiderült, a direktor nem hiába fordult a nyilvánossághoz: a gimnázium honlapján (http://www.jag.mako.hu) azóta tucatnyival több tabló látható. Két, hetvenes évekből származó darabot behoztak, de kaptak annak idején készült fotókat is azóta már elveszettekről. Rója István – akinek a régi tablók gyűjtése többek között azért is szenvedélye, mert saját osztályának annak idején maga készítette ezt el – még mindig bízik abban, hogy előkerülnek további kallódó példányok. Az újak már biztosan nem vesznek el, tönkre sem mehetnek: nemcsak a digitális tablótár őrzi őket, de immár valamennyi üveglap mögé került, így tanúskodva többek között az adott korszak divatjáról öltözködésben és hajviseletben.

A legrégebbi egyébként 1901-ből származik. Kört szeretnének az öregdiákok. A cikket olvasva sokan jelentkeztek a makói gimnáziumban, többek között egykori tanáraikról, osztálytársaikról érdeklődve – nekik az iskola anyakönyvét felhasználva segítettek. Az egyik tablóval rendelkező egykori JAG-os azt javasolta Rója Istvánnak, alakítsák meg az öregdiákok baráti körét is. Ezt még szervezik.

Olvasóink írták

 • 2. jagos 2008. október 09. 17:27
  „Szomorú, hogy vannak osztályok, akiknek nincs tablójuk. Mert szerintem ez minden osztálynak jár!!! De dicséretes ez a dolog, mindenesetre.”
 • 1. Rákos Gyula 2008. október 09. 16:52
  „Tisdztelt igazgató ur!
  1949-ben érettségiztem a makoi Csanád Vezér gimnáziumban amelyet átneveztek JAG-nak,Ebben az évben két osztály érettségizett de egyik sem készitetett tablot.A demokratikus átalakitás hivei akik minden hagyományt kiakartak irtani
  leszavaztatták a tabló készitését mint kispolgári csökevényt.Szinte minden találkozonkon felmerült ez a már potolhatatlan hiba.Szerencsére a találkozókon mindig készültek felvételek de már sok osztálytársunk huányzott erről.Igen dicséretesnek tartom fáradozását de ezen éfolyam tablója hiányozni fog a gyüjteményből mert nem létezik.Rákos Gyula
  Dunaujváros Babits u.1.II.e.3,”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagymamája neveli a félárva Bettit

Klárafalva - Egy éve gázoltak halálra egy fiatal családanyát Klárafalván. A balesetben elhunyt asszony hároméves kislányát, Bettit nagymamája neveli. Tovább olvasom