Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Tudósító a tűzvonalból: Al Ghaoui Hesna

Bár törékeny hölgynek tűnik, magabiztosan mozog a forrongó iszlám világban, hiszen arabul is jól beszél – ő Al Ghaoui Hesna, a Magyar Televízió Kamera Hungária-díjas riportere.
Jogot tanult az egyetemen, de már akkor is érdeklődött az újságírás iránt Al Ghaoui Hesna, a Magyar Televízió Kamera Hungária-díjas riportere, aki tegnap Makón, a Pulitzer-emlékünnepségen tartott előadást arról, milyen esélyei vannak a nemzetközi konfliktusokról szóló hiteles tájékoztatásnak napjainkban. A Népszabadságnak kezdett írni, ott bíztatták, használja ki, hogy szíriai édesapjának köszönhetően anyanyelveként beszéli az arabot. Az amúgy is sokat utazó, egzotikus nevű, félig szíriai származású hölgy így került tudósítóként a forrongó, konfliktusoktól terhes arab világba. Ma a Magyar televízió híradójában és a Panorámában láthatják a nézők tudósításait. Egyébként azt mondja, épp a származása miatt kell kétszeresen is elfogulatlannak lennie a munkájában.

Akárhányszor kerekedik fel, mindig új tapasztalatokkal gazdagodva tér vissza. Szomorúnak tartja, hogy az iszlám világ a tévénézők számára ma már szinte egyenlő a háborúval, a viszályokkal és bosszankodik azon, hogy az európai ember hajlamos ezt a nagyon sokszínű, egymilliárdos embercsoportot egy kalap alá venni. Úgy gondolja, nagy felelősség, egyszersmind nehéz feladat a világnak erről a részéről tudósítani. Főképp azért nehéz, mert az embereket egyre kevésbé érdeklik a konfliktusok, a háborúk, a halottak – elfásultak, elveszítették az érdeklődésüket a téma iránt. És ezek után már az sem érdekli őket, ami a konfliktusok mélyén lapul, pedig az okokat is feltáró, a hátteret elemző riportok nélkül nem fog valós képet kapni a helyzetről. Bár sokan azt mondják, ami messze van, az bennünket nem érint, ő úgy véli, a mai világban annyira összefügg minden mindennel, hogy ez nem igaz.

Al Ghaoui Hesna, a Magyar Televízió Kamera Hungária-díjas riportere. Fotó: Segesvári Csaba
Al Ghaoui Hesna, a Magyar Televízió Kamera Hungária-díjas riportere. Fotó: Segesvári Csaba

Miben mutatkozik meg, hogy egy nő másféle anyagokat készít, mint egy férfi? Például abban, hogy az ott élő emberek mindennapjait is igyekszik megmutatni, ami reményei szerint életközelivé teszi tudósításait. A Kamera Hungária-díjjal tavaly kitüntetett tudósító különben soha nem érezte hátrányát odakint annak, hogy nő. Épp ellenkezőleg: noha itthon úgy vette észre, nehezebben boldogulnak a nők a szakmában, kint udvariasabban, készségesebben fogadták, mint férfi kollégáit, és például a katonák is szívesebben szóba elegyedtek vele. Ugyanakkor ezzel soha nem él vissza, mindig ragaszkodik hozzá, hogy ne nőként, hanem újságíróként kezeljék.

Bár nem egyszer golyók süvítenek a füle mellett, bombák becsapódását hallja, állítása szerint nem fél. Erre ott egyszerűen nincs idő – mondja, hozzátéve: otthon szokott rádöbbenni, milyen veszélyes helyzetben volt, de már ezt az érzést is megszokta. A családja és a párja tulajdonképpen jobban aggódik érte, mint ő magáért.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Diák Pulitzer-díjakat adtak át Makón

Makó - Az ünnepségen olyan ismert médiaszemélyiségek is részt vettek, mint a híradós D. Tóth Kriszta és Baló György. Tovább olvasom