Délmagyar logó

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 21°C | 35°C Még több cikk.

Tűzbiztosak a panelházak

Makó - Nem kockázatosabb panellakásban lakni, mint magánházban – állítják a makói tűzoltók. A városban 1000 panellakás van, amelyek közül eddig 60 kapott hőszigetelő burkolatot. Ez tűzbiztos a szakemberek szerint.
Az utóbbi években nem volt Makón komoly paneltűz, csak néhány kisebb kárral járó eset – tudtuk meg a városi tűzoltóparancsnokságon, ahol a halálos áldozatokat is követelő miskolci paneltűz kapcsán érdeklődtünk arról, mennyire biztonságosak a panellakások. A tűzbiztonsági előadótól, Balogh Róbert századostól megtudtuk: a még fel nem újított paneltömböket néhány évvel ezelőtt átvizsgálták. Többek között azt figyelték, járhatóak-e a menekülőutak, szabályosak-e az elektromos vezetékek, elhelyeztek-e a tárolókban tűzveszélyes anyagokat. Csupán néhány kisebb szabálytalanságra bukkantak, amelyeket azóta – tudomásuk szerint – megszüntettek a lakók.

Nem jelent veszélyt a felújított háztömbökre került szigetelőanyag sem. Az ominózus miskolci paneltűz kapcsán, amely egy burkolattal ellátott tömbben tört ki, sokan gondoltak arra, hogy ez is oka lehetett a tűznek, a makói parancsnokság szakemberei szerint azonban ez alaptalan. Az előírásoknak megfelelő minőségű szigetelőanyagban ugyanis a lángok terjedését gátló adalékanyag van. Bár a szellőzőrendszerek a régi és az új panelek esetében egyaránt jelenthetnek biztonsági kihívást, panellakásban lakni ezzel együtt sem kockázatosabb, mint magánházban.

Paneltűz Hódmezővásárhelyen 2007 márciusában a Csengettyű közben. A bajt az ott lakó kisfiú okozta, aki gyufával játszott. Archív fotó: Tésik Attila
Paneltűz Hódmezővásárhelyen 2007 márciusában a Csengettyű közben. A bajt az ott lakó kisfiú okozta, aki gyufával játszott. Archív fotó: Tésik Attila

Makón egyébként a legtöbb paneltömb a belvárosban található, de van belőlük a központtól távolabb, a Bajcsy-Zsilinszky lakótelepen is. Összesen negyvenöt. Ez idáig közülük mindössze 2 kapott hőszigetelő burkolatot és új ajtókat-ablakokat – mindkettő a Deák Ferenc utcában van és 30 lakásos, miközben az ilyen technológiával épült lakások száma a városban megközelíti az ezret. Balogh Róbert tudomása szerint további 6 paneltömb korszerűsítésére készülnek Makón a lakók, a tűzoltósághoz ugyanis ennyi tervet nyújtottak be. A tűzoltóság jóváhagyása nélkül 2007 óta pályázni sem lehet panelfelújításra.

Olvasóink írták

 • 4. SP 2009. augusztus 28. 10:38
  „3. hozzászólás tótkomlósi 2009.08.27. 22:02
  Azt javaslom,
  hogy lépj be a DM nek a közösség, fórum, panaszfórum Block házkezelő avagy KGY téma fórumban.
  KGY egy szövetségi tag úr.
  Szívesen vitatkoznánk vele, veled, velük, aki egyben PANELTŰZVÉSZPROGRAM szervezője is, és várnánk a mellébeszélés nélküli értelmes érveket, a válaszokra hozzászólásokra.
  (A tagság nem feltétlen hozzáértét jelent. De most ki kellene próbálni, a labda feldobva. Mindig tanul az olvasó alapon.)”
 • 3. tótkomlósi 2009. augusztus 27. 22:02
  „A panelházak hőszigetelése során a VILLÁMVÉDELMI levezetőt is előszeretettel szigetelik le, vagyis beteszik a hungarocel alá!

  Egy normális villámcsapástól leg szerencsésebb esetben csak végig olvad a levezető mentén a szigetelő.

  Ha nincs szerencséjük, akkor ez fogja felgyújtani.

  Azért az szép lenne, ha egy panelházat ezután átsorolnának C osztályba!

  Bár, a szigetelés utáni tűzvédelmi és villámvédelmi felülvizsgálatot nem csináltatják meg!
  Sok közös képviselő nincs is tisztában azzal, hogy milyen papírokra van szüksége egy ilyen épületnek!

  A tetőszigetelés meg egy másik világszám!

  A villámvédelmi felfogókat előszeretettel dobálják le a szigetelő urak, mert nekik útban van. Ez után az épületnek nincs villámvédelme, mert a hejreállítás az már nem megy. Szóval, elég nagyon trehány a kivitelezés, de egy két tűzvész majd felnyitja a hatóságok szemét, és kimennek ellenőrízni a panelokba. Egy két közös képviselőnek kiosszák a csekket, pár százezerről, és lehet hőbörögni.
  Remélhetően”
 • 2. napiszar 2009. augusztus 27. 14:26
  „Szerintem meg egy kalap szar az egész,német országban most szedik le ezeket az anyagokat a házakról,mert tuti tűz veszélyesek,műanyag ablakok ajtók nekem is van ,max 3-év és eldeformálódik!!!!! A fának nincs párja!”
 • 1. SP 2009. augusztus 27. 12:54
  „Alapvető technológiai változtatásra lenne szükség a tűzvész miatt a hőszigetelésben.
  Korábban, pár tíz éve a rákkeltő azbeszt használatával tették tönkre az embereket.
  Most erőltetik a hungarocellt és éghető társait.
  A műagyag nyílászárok pedig összeolvadnak, lehetetlenné teszik a menekülést.
  Bűn tovább folytatni a paneltűzvész programot a jelenlegi formában.
  A panelt át kell majd magasabb tűzveszélyességi osztályba sorolni a szigetelés után, ami új további követelményeket, eszközöket, beruházásokat, költségeket jelent az amúgy is anyagilag túlterhelt panellakóknak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszakérnék az örökséget a múzeumtól

Makó - Még életében a makói múzeum alapítványának ajándékozott 13 millió forintot, majd több 10… Tovább olvasom