Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 19°C Még több cikk.

Tüzet oltott és füstmérgezést kapott Robi atya, a pitvarosi plébános

Tüzet oltott és füstmérgezést kapott Robi atya, a pitvarosi plébános
Pitvaros - A plébános lélekjelenlétének köszönhető, hogy nem történt nagyobb baj a pitvarosi katolikus plébánián, ahol kigyulladt az irodahelyiség. Kasuba Róbert percek alatt eloltotta a tüzet, közben enyhe füstmérgezést kapott. Több helyiséget újra kell festeni, mindent beborított a korom.
Szó szerint nagyobb volt a füstje, mint a lángja – mondta Robi atya, vagyis Kasuba Róbert, Pitvaros plébánosa. A makói kórházban készült fotóját este posztolta ki a közösségi oldalra, tudatva a hívekkel, ismerősökkel, hogy jól van, nem történt nagyobb baj. A kórházból három óra megfigyelés után hazaengedték.

A plébániai iroda csütörtök délután gyulladt ki. – Már nagypéntekre gondolva a Szent Sírhoz készítettem hátteret. A sziklautánzatot hungarocellből formáztam, amire purhabot fújtam. Valószínűleg annak a hajtógáza lobbant be valamitől – vélte Robi atya, aki azt is elmesélte, hogy másodpercek alatt minden koromfeketévé vált. Még a lámpabúra is, vagyis semmit nem lehetett látni.
 
Robi atya egy pillanatig sem gondolkodott, amikor felcsaptak a lángok. Fotó: Kovács Erika
Robi atya egy pillanatig sem gondolkodott, amikor felcsaptak a lángok. Fotó: Kovács Erika

– Eszembe jutott, hogy a templomban van poroltó. Az iroda mellett lévő konyhában is sötét volt a füsttől, de kitapogattam a templomkulcsot és a zseblámpát. Az utcán közfoglalkoztatottak söpörték a havat. Kiabáltam, hogy hívják a tűzoltókat. Amikor visszaértem a tűzoltókészülékkel, a füst már felfelé szállt. Alatta, guggolva közelítettem meg a tüzet. Mire a tótkomlósi tűzoltók Pitvarosra értek, sikerült eloltanom – emlékezett vissza a plébános. A tűzoltók orvost hívtak a paphoz, aki füstmérgezés gyanúja miatt kórházba utalta őt. – A kántorunk vitt be. Szerencsére nem lett semmi bajom. Kaptam oxigént, és három óra múlva hazaengedtek.

Tegnap jártunk a plébánián. Az irodából, a konyhából, a szobából és a fürdőszobából már mindent kipakoltak. A falak és a mennyezet fekete lett a koromtól, amit az önkormányzat közfoglalkoztatottjai és a hívek mostak le, amennyire lehetett. Ha megszárad, tisztasági meszelésre lesz szükség.
 
A közfoglalkoztatottak hipós vízzel mosták le a falról a kormot. Fotók: Kovács Erika
A közfoglalkoztatottak hipós vízzel mosták le a falról a kormot. Fotók: Kovács Erika

– Jó érzés, hogy a bajban segítséget kapok. A közfoglalkoztatottaknak 4 órakor lejárt a munkaidejük, de sokkal tovább maradtak, akárcsak a hívek. Ebből is látszik a közösség összetartó ereje. Ezúton is köszönöm a segítséget. Ahogy híre ment az esetnek, ismerősök, barátok telefonáltak, üzentek a Facebookon, érdeklődtek a hogylétem felől. Ezért is hálás vagyok – mesélte a plébános.

Kasuba Róberttől azt is megtudtuk, a testi épségénél is jobban féltette az irodában lévő anyakönyveket, egyéb dokumentumokat. Szerencsére az iratoknak sem lett bajuk. Mivel zárt szekrényben voltak, még össze sem kormolódtak.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eltűntek a kamionok Nagylakról

Eltűntek a kamionok Nagylakról
Megszűnt Nagylakon a helyiek mindennapjait megkeserítő állandó kamionsor. Tovább olvasom