Délmagyar logó

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 20°C | 31°C Még több cikk.

Tűzugrás Szent Iván éjszakáján Kiszomboron

Kiszombor - Népviseletbe öltözött táncosok menetével, majd a művelődési ház udvarán kézműves-bemutatók kavalkádjával indult kedd délután az idei Szent Iván-éji tűzugrást kísérő rendezvénysorozat Kiszomboron.
A hagyományos, főtéri helyszínt az időjárás miatt cserélték fel, a hangulat azonban így is kitűnő volt – helyből és a környező településekről 17 kismester tette közszemlére portékáit, a néptánctalálkozóra pedig Csanádpalota, Földeák és Makó csoportjain kívül érkeztek vendégek Nagyszentmiklósról és Óbesenyőről is.

Tűzugrás Szent Iván éjszakáján Kiszomboron. Fotó: Kanrok Csaba, Szabó Imre

A nap egyik színfoltja a megyei értéktár kincseit bemutató pavilon volt, ahol többek között Pick szalámit, szegedi fűszerpaprikával ízesített libazsíros kenyeret, mangalicasonkát, makói hagymát kóstolhattak az érdeklődők, és csongrádi kadarkával is koccinthattak. Az egy éve működő értéktárbizottság titkára, Zalányi Ágnes lapunknak elmondta: eddig 31 helyi különlegességet vettek lajstromba – ezek között természetesen nemcsak élelmiszerek vannak, de például épületek is, mint a kiszombori rotunda vagy a Rónay-kúria. A pavilont a nyáron több hasonló rendezvényen láthatjuk majd.


A programok fénypontja természetesen az esti tűzugrás volt. Kiszomboron egyébként az országban az elsők között, talán épp legelsőként élesztették újjá 2004-ben ezt a Szent Iván-éji hagyományt, amely az 1920-as, 30-as években még elevenen élt. A tűz átugrása egyrészt termékenységi rítus, másrészt szerelemvarázslás, és a jó egészséghez is hozzájárul – tudtuk meg a Kiss Mária Hortensia nevét viselő helyi honismereti kör elnökétől, Endrész Erzsébettől.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ki látta? Makói diáklányt keresnek a rendőrök

A Makói Rendőrkapitányság eltűnés miatt keresi Tomalik Tímea 16 éves makói lakost. Tovább olvasom