Délmagyar logó

2017. 05. 22. hétfő - Júlia, Rita 15°C | 26°C Még több cikk.

Ügyelet helyett készenlét a makói patikákban?

Makó - A jelenlegi ügyelet helyett készenléti rendszerre térnének át a makói belvárosi gyógyszertárak, vezetőik szerint ugyanis éjszakánként elenyésző a forgalom. A város képviselő-testülete azt szeretné, ha maradna az ügyelet.
A legutóbbi testületi ülésen a makói képviselők egyhangúlag úgy szavaztak, hogy a városban ügyeletet ellátó közforgalmú gyógyszertárak a jövőben is ügyeletet tartsanak. A nyolc patikából ugyanis annak a három belvárosinak a vezetője, amely eddig felváltva nyitva tartott éjjel és ünnepnapokon is, írásban azt kérte az ÁNTSZ Dél-alföldi Regionális Intézetének gyógyszerügyi igazgatási osztályától, hogy áttérhessenek a készenléti rendre.

– A gyógyszertárak többségét egyéni vállalkozók üzemeltetik, így a rezsit és a bérleti díjat akkor is ki kell fizetni, amikor az ügyelet alatt senki sem csönget be segítségért. A város nem járul hozzá kiadásainkhoz, ezt magunknak kell előteremteni – mondta Ruzicska Katalin, a Kígyó Gyógyszertár vezetője.

– Az ügyelet szinte csak veszteséget termel – véli Ruzicska Katalin gyógyszerész. A szerző felvétele
– Az ügyelet szinte csak veszteséget termel – véli Ruzicska Katalin gyógyszerész.
A szerző felvétele

A testület tagjai azonban a készenlétire való áttéréssel nem értenek egyet. A készenlét ugyanis azt jelenti, hogy éjszaka vagy ünnepnapokon nincs senki a patikában, hanem az otthonából jön a gyógyszerész, ha hívják. A törvény szerint a készenlétben lévő gyógyszertárnál legfeljebb 30 percet várakoztatható a vevő.

– Várható volt az önkormányzat döntése – nyilatkozta lapunknak Tóth György, a Korzó Gyógyszertár vezetője. – Legutóbb mi voltunk ügyeletben, és egyetlen egy páciens csöngetett be hozzánk hajnali egykor.

Az ÁNTSZ dönt

Az egészségügyi miniszter rendelete alapján a Magyar Gyógyszerész Kamara és a település önkormányzata csak véleményezheti a közforgalmú gyógyszertár szolgálati idejére vonatkozó javaslatokat. A végső döntést az ÁNTSZ hozza meg. A regionális tiszti főgyógyszerésznek, Cseh Ildikónak mindkét fél megírta a kérését. Még nincs eredmény, így egyelőre ügyeletet tartanak a makói patikák.

Olvasóink írták

 • 2. sdobi 2009. szeptember 19. 15:52
  „Tisztelt olvasók!

  Mielőtt Cseh Ildikó, főgyógyszerész meghozná a döntést, olvasván Ruzicska Katalin kérését az Önkormányzat felé, szeretnék véleményt nyilvánítani a felmerült problémával kapcsolatosan.
  Végre találtam egy olyan nőt, ki szembemer fordulni az Önkormányzattal, rajtam kívül, mert ezt én is megtettem más ügyben!!!!!!!!! A hivatal közömbös az emberek problémájával kapcsolatosan, csak nekik legyen meg a magas fizetés, és rákényszerítenek mindent a lakosságra, pedig nem mi vagyunk értük, hanem Ők miértünk, csak Ők ezt elfelejtették, van tapasztalatom nem kevés ebben az ügyben!
  Se Ő, se én nem tettszünk ezután, de kell , hogy legyen, ki kimeri mondani az igazat!
  Erről szól a demokrácia!
  Én is és Ő is megvan győzödve az igazáról.....hosszú harc lesz, de nem kell feladni Kati!
  Szurkolok neked!
  Első olvasásra én is bevallom az ügyeletet favorizáltam, a készenléti rendszer egy kicsit bizonytalannak , riasztónak tűnik a beteg szempontjából!
  No, de hallom, hogy az ügyeletet meg se fizetik a patikusoknak, gazdálkodják ki!
  Ha nincs bevétel tisztelt Önkormányzat, akkor nincs miből!!!!!!
  Szóval vagy fizessék meg az ügyeletet, vagy hallgassanak a patikusok szavára és nagyon ügyesen dolgozzanak ki egy jól működő készenléti rendszert, hogy mindenki békességben éljen!
  Meg kell érteni, hogy ezek a nők családanyák!!! Mit gondolnak , mit szólnak a férjek, én biztos nagyon neheztelnék emiatt!
  Tudom erre a válasz, hogy Ők választották hivatásuknak ezt a munkát.
  Igen, csak emberek vagyunk és tolarenciával kell lenni egymás iránt.
  Az én szakmámban is ugyan ez volt a helyzet annak idelyén, mi se kaptunk az ügyeletért szinte semmit, sőt kiadással járt. Senki nem köszönte meg, meg most sem köszöni meg az odaadó munkát!
  Most már biztos nem csinálnám végig azt , amit anno megtettem a városért. Elmaradt még a köszönet is, nem beszélve az anyagiakról!
  És azok, kik akkor se csináltak semmit , most is azok élnek jól!
  Nem szabad ezt engedni, igen is a minőségi munkát meg kellene fizetni, jelzem itt nem a hivatalokról beszélek, mert ott ilyen nincs.

  Önök az Önkormányzatnál azt mondják, hogy ott folyik az igazi fontos munka, ami nem igaz!
  Kérdezem én, melyik vezető áll rendelkezésére az állampolgárnak éjjel?
  Egy se, még nappal sem!
  Probáljanak kompromisszumot kötni, segíteni a probléma felvetőjének, mert nem véletlen vetette fel a gondot, meg gondolom nem csak saját érdekében.

  Bízom benne, hogy elérik céljukat a patikusok, ha még nem is úgy mint szeretnék, de legyen nekik is jobb az életük, éjjel aludjanak, mint más emberek az otthonukba.

  Szurkolok neked Kati, meg a kollegáidnak is!”
 • 1. SzentGellért 2009. július 03. 19:24
  „A testület arra sem méltatta a patikosokat, hogy megkérdezze tőlök, hogy miért nem akarnak ügyelni. De semminemű megoldást sem ajánlott fel. Csupán nem ért velük egyet. Ők meg a város pocsékolásaival nem értenek egyet és szivesen megosztanák munkaarányos jövdelmüket a a testület tagjainak munkaarányos jövedelmével Különösen jutalomosztás után. Ők már évek óta nemhogy jutalmat de 13. havi fizetést sem kaptak.
  De kérem lehet már gyógyszert kapni a benzinkútakon a multi árúházakban, mért kellene még ügyelni is. Az orvos lássa el a sürgős beteget az orvosi ügyeleten. Ajzószerért és fagamzásgátlóért meg nem az utolsó pillanatba kell kapkodni.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Színötösök makói parádéja

Makó - Idén még a tavalyinál is több, 220 kitűnő tanulót kaptunk lencsevégre Szín 5-ös játékunk keretében a makói Hagymaház előcsarnokában. Tovább olvasom