Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

Új bérlőt vár Makón a Korona, a kaszinó és a cukrászda

Makó - Egyszerre keres új üzemeltetőt a Korona éttermébe, a Bérpalota cukrászdájába és a kaszinóba a makói önkormányzat. Előbbi kettő hely nemrég üresedett meg: a vendéglátósok bedobták a törülközőt. Kérdés, mikor lesz olyan fizetőképes kereslet a városban, ami hosszú távon eltartja ezeket a helyeket. Mihelyt fölfut az új fürdő – mondják az önkormányzatnál. Vagyis két-három év múlva?
Három belvárosi üzlethelyiség bérbeadását hirdette meg lapunk szombati számában a makói önkormányzat. A város a Korona éttermét, a Korzó Kaszinót és a Bérpalota cukrászdáját kínálja, az ajánlatokat február 27-éig várja. Három városképi jelentőségű üzlethelyiségről van szó, amelyben – kis túlzással – a rendszerváltás óta nem tudott hosszabb időre gyökeret verni egy bérlő sem.

A Korzó Kaszinóból néhány hónapja költözött el saját üzlethelyiségébe az Euronics elektronikai szaküzlet. A legtovább itt mozi működött, majd arra gondoltak, egy ekkora város eltarthat egy kaszinót – rosszul gondolták. A Bérpalotánál még látni az üvegen a Hóvirág Cukrászda feliratot: a deszki Vörös László családja tavaly október végén döntött úgy, hogy nem bérli tovább a helyiséget. Három és fél évig működtették, de aztán a fecskékkel nem sikerült zöld ágra vergődni, kerthelyiséget sem tudtak nyitni, így nem volt elég nagy a forgalom ahhoz, hogy érdemes legyen folytatni.

A Korona éttermének bérlője, Szabó Sándor is köszönte szépen néhány hete: ötéves szerződését a lejárta után nem akarta megújítani. Azt mondta, neki ez így nem éri meg. A két vendéglátóhely alkonya összefügghet azzal is, hogy ma másmilyenek a közösségi terek, máshol találkoznak az emberek – ha találkoznak.

Ez a Hóvirág már nem az a Hóvirág, ami évtizedekig találkozóhely volt a városban. Fotó: Szabó Imre
Ez a Hóvirág már nem az a Hóvirág, ami évtizedekig találkozóhely volt a városban.
Fotó: Szabó Imre

A legutóbbi testületi ülésen Buzás Péter polgármester azt mondta, a Korona az új fürdő 2010-es elkészülte után számíthat igazi forgalomra. Az is elhangzott, hogy a város, ha méltányos ajánlatot kapna, szívesen eladná az egész épületet. Kérdésünkre Nagy Lajos, a tulajdonosi bizottság elnöke is azt mondja, a fürdő forgalma majd hatni fog az étterem és a cukrászda forgalmára is, tehát az új bérlőknek a következő egy-két évet kell kibírniuk valahogy.

Makón üresen áll az MTH-kollégium, a diákotthon, a rendőrség és a tüdőosztály épülete is. Ezek mind arra várnak, hogy a városban felpezsdüljön az élet.

Mágoriné: Hamarabb kellett volna

– A Korona fűtésrendszere nem szakaszolható, légkondicionálás nem is épült benne, vagyis már a felújításkor elavult volt – mondja Mágori Józsefné önkormányzati képviselő (Fidesz). – Ott pedig, ahol szállodai szobákat lehetne kialakítani benne, irodák nyíltak. A Bérpalota cukrászdájáért 340 ezer forintos bérleti díjat kértek legutóbb. Ha ehhez hozzávesszük a rezsit, az alkalmazotti bérköltségeket, egymilliónál járunk. Ennyit nem lehet kitermelni kávéból, rétesből, fagyiból. Szerintem hamarabb kellett volna fürdőt fejleszteni, csatornát építeni, és azon gondolkodni, miért nem akar benépesülni az ipari park Makón – mondta Mágori Józsefné.

Olvasóink írták

 • 9. somebodysomeone 2009. február 24. 19:47
  „pfff mako fürdőváros..........de meddg!???aztán ugy is épül Aradon is fürdő meg ha megépül az elkerülő út ugyan ki jön be Makóra?????
  nesze neked fürdőváros....”
 • 8. Fót 2009. február 21. 09:13
  „kisztitkár!
  Nagyon igazad van! Egyet éertek!:)))”
 • 7. kisztitkar 2009. február 21. 07:02
  „KamuNeni De hogy nem a fürdő hozza a pénz csak nem a városnak hanem egy két honfitársunk zsebébe,egyébként győkerek milyen túristákat vártok ide Romániában el kezdőttek a fürdő építések szebbek meg jobbak lesznek mint az itteniek mellé náluk az ott kapott üdülési csekkeket is beszámolják hogy helyben maradjon a pénz ez az egész fürdő azért érdekes mert egy két emberke még jól tele tömködi zsebeit,aztán ugyan azok az emberkék fognak üldögélni a melegvízben akik 20-éve egyfolytában!”
 • 6. KamuNeni 2009. február 20. 10:33
  „Ahhoz hogy egy uzletembernek (mondom uzletembernek) megerje a koronaval meg a berpalota boltokat kivenni, a bernek nem szabadna tobbnek lennie mint 50000 forint. Mako nem bir el tobb mint 50 ezer bert egy kiado uzletnek. A berlonek is meg kell elnie. Ha nem tud penzt csinalni akkor minek kivenni?? Azt nem ertem hogy a szabo olyan ididota volt felig uzletember letere hogy egyaltalan kivette az ettermet annyi havi berleti dijert? Makon Nincs Egyetlen Location se ami 50 nel tobbet er meg a jelen pillanatban. Az embereknek nincs munkajuk. a jovo nincs biztositva, a varos nem rendelkezik infrastrukturaval ami a turizmust fejlesztene, stb,stb. A furdo nem oldja meg a problemat es ha esetleg felig meddig be is fog valni, (ketlem mert a varos nem tud semmit nyujtani a turistaknak) Nincs egy normalis etterem, nincs egy normalis szorakozohely, nincs semmi latvanyosag vagy unique cel amiert makora vinne menne egy turista.”
 • 5. Zorró 2009. február 19. 17:07
  „Az önkormányzat maga alatt vágja a fát!Nem elég , hogy óriási hitelt vesz fel a fürdő miatt de még a bérlőket is sorra el fogja veszteni, ha nem enged a "brutális" bérletdíjakból.Üresek maradnak az üzletek a boltok tényleg ezt akarják?!”
 • 4. nagyi8 2009. február 19. 09:29
  „Ismét Makón témázik Bakos András.....

  2008.09.25.-én irta: ,,Megütötte a főjegyzőnőt az elnök asszony"
  Jómagam nagyon taszítónak tartottam ezt a - közismert - Bakos-stilust.
  Nem hittem sem Bakosnak, sem a munkaadójának, hogy az eset megtörtént.
  Annyit értek el, hogy rengetegen olvasták a cikket, bloggoltak felindultan és ismét elszabadultak feleslegesen az érzelmek.

  SZERENCSÉRE A MAGYAR BIRÓSÁG DÖNTÖTT: VALÓTLANT IRT A BAKOS ÉS A DÉLMAGYAR/DÉLVILÁG!
  Bocsánatot kellett kérniük nyilvánosan.

  Igen szapulás hosszabb távon nem jön be, mint ahogy a helyzet mutatja. Ha jól tudom, Bakos társa - Oláh - is pert vesztett.

  Szóval itt nem egy egyedi esetről van szó. Biztos nem. Vannak még eseteket, amiket perre lehetne vinni.
  Kár, hogy így irogatnak lapok és személyek, mert a demokráciának és egyéneknek ártanak. De nagyon.
  Hogy tanulnak e ezekből az esetekből?”
 • 3. Racoon 2009. február 19. 08:35
  „Lassan az összes önkormányzati üzlethelyiség üresen marad A Korona nem bírta a 600.000Ft bérleti díjat kitermelni, ezért megfelezték, azt sem bírta, abból is engedtek. Az Euronics is inkább saját üzletet épített, hogy ne kelljen a hatalmas bérleti díjat fizetni. Vörös úr sem tudta kitermelni a cukrászdában. A régi patyolat is üres, az új maszektól bérli a helyet. Nem kellene ezen elgondolkodni? Verseny folyik a városban az üzletekért, az önkormányzati tulajdonok pedig üresen állnak. Ez taktika vagy stratégia? Kibírjuk még két évig, vagy mire megnyit a fürdő tényleg minden tönkremegy? Az lesz ám a vonzerő. De legalább a lombkorona szintjéről lehet majd megtekinteni.”
 • 2. mackósajt 2009. február 19. 07:25
  „Buzás turizmust akar ide? Addigra minden tönkre megy meg lepusztul amire elkészül a fürdő!
  Ja és szerintem ő is megfogja szavazni, hogy adóztassák meg a természetbeni juttatásokat, mely majd ahhoz fog vezetni, hogy senki nem veszi majd igénybe! Gyakorlatilag ha megszavazza saját magának mond ellent, mert milyen jó volna, ha azokat az üdülési csekkeket majd Makón az új fürdőbe váltanák be a turisták! Nem?”
 • 1. BrigAnti005 2009. február 18. 20:36
  „várhatja...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csepregi Éva énekel a makói hagymabálon

Makó - Bár többen azt gondolták, hogy idén elmarad a báli szezon hagyományosan legrangosabb… Tovább olvasom