Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 23°C Még több cikk.

Új lakásotthonra várnak Makón

Makó - Makón eddig két lakásotthont alakítottak ki az állami gondoskodásban élő fiataloknak, de újabbakat is terveznek a Maros-parti városban.
Sokkal jobb, ha a tanulásban akadályozott, fogyatékkal, állami gondoskodásban élő gyermekek nem egy bentlakásos intézetben, hanem úgynevezett lakásotthonokban élik mindennapjaikat – ez Makón már 7–8 éves tapasztalat. A Pápay Endre nevét viselő megyei fenntartású intézmény az itteni állami gondoskodásban élő fiatalok számára az első lakásotthont a Ráday utcában 2003-ban 30 millió, a másodikat 2004-ben a Szent Lőrinc utcában 25 millió forintért alakította ki.

Ezekben 12-12 gyermek lakik felnőttek felügyelete mellett, családias környezetben. – Itt megtanulják mindazt a fiatalok, ami egy családban természetes, például bevásárolni, mosogatni, rendet tartani – mondta az igazgató, Illyés Gyuláné. Az intézményhez azonban összesen 44 állami gondoskodásban élő gyermek tartozik. Akiket nem tudtak a lakásotthonokban elhelyezni, azok továbbra is a Vásárhelyi utcai főépület első emeletén kialakított ideiglenes lakásotthonokban élnek. Az igazgató tudomása szerint a megyei közgyűlés áprilisban pályázhat pénzre, hogy újabb lakásotthont teremtsen.

Hódmezővásárhelyen a Kozmutza Flóra, Szentesen a Rigó Alajos nevét viselő intézményben – mindkét helyen vannak a makóihoz hasonló speciális oktatást, nevelést igénylő gyermekek – ezt már megoldották. Hódmezővásárhelyen, mint Imre Ernőné intézményvezető-helyettestől megtudtuk, vettek egy nagy polgári házat, és annak két szárnyában helyezték el a gondjaikra bízott 15 fiatalt. Szentesen pedig – ezt Dávid Zoltán tagintézmény-vezetőtől tudjuk – még 1996-ban alakították át lakásotthon jellegűvé a korábban nagy létszámú, közös körletes gyermekotthont 6 lakásotthonná. Két emeleten összesen 66 fiatalról gondoskodnak itt.

Jól működő nevelőszülői hálózat

A megyei hatáskörű Területi Gyermekvédelmi Szolgálatnak, mint Szügyi János igazgatótól megtudtuk, 2-2 lakásotthona van Csanádpalotán, illetve Hódmezővásárhelyen, 1-1 Ópusztaszeren és Szegváron. Összesen 87 férőhellyel gazdálkodnak. Az, hogy nem kell férőhelyhiánnyal küszködniük, annak is köszönhető, hogy jól működik a nevelőszülői hálózat.

Olvasóink írták

  • 1. Fót 2010. április 14. 21:39
    „Reméljük, hogy sikerül az új lakásotthon vásárlás!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bulgáriában hagyta családját

Kiszombor - Nyugat-Európában szeretett volna munkát vállani az a szerb állampolgár, akit a román… Tovább olvasom