Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Új lehetőség a makói Galamb szakközépiskola diákjai előtt

Új lehetőség nyílt a makói Galamb József szakközépiskola diákjai előtt: mezőgazdasági gyakorlatot szerezhetnek a németországi Löbauban. A tanulók szerint idővel ismét érdemes lesz gazdálkodni, és jó, ha az ember tudja, hogyan tenyésztenek állatot, termesztenek növényt Nyugat-Európában.
A makói Galamb József szakközépiskola végzős diákjai közül sokan látják biztosítottnak életpályájukat az agráriumban: erről tanúskodik, hogy teljes létszámmal működik mind az öt szakévfolyam. Lehetőségeik az elmúlt napokban még tovább gyarapodtak, hiszen az iskola tanári karának külföldi látogatása együttműködést eredményezett: nyolc makói diák a tavasszal már Löbauban dolgozhat és tanulhat.

– Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a makói diákok a legfejlettebb mezőgazdasági technológiákkal és a nálunk megtanult gyakorlattól eltérő termelési móddal ismerkedhetnek meg, hiszen személyes fejlődésükön és a kapcsolatteremtésen túl az itt elvégzett gyakorlattal nagyobb eséllyel helyezkedhetnek majd el mezőgazdasági cégeknél, vállalkozásoknál, és a térségünkben is meghonosíthatják a Németországban elsajátított tudást. A németekkel együtt hamarosan aláírjuk az együttműködési szerződést, amely cserekapcsolatot eredményez. Hamarosan löbaui tanulók is elsajátíthatják a magyar tapasztalatokat – mondta Martinusz László, az iskola igazgatója.

A 13. osztályos, azaz érettségizett, de a technikusi képzésben részt vevő diákok működő mezőgazdasági vállalkozásokban, családi gazdaságokban dolgozhatnak, és a löbaui mezőgazdasági szakképző centrumban bővíthetik elméleti ismereteiket. Ehhez természetesen jó német nyelvismeretre van szükség, így a legrátermettebb tanulók készülhetnek a jövő félévre tervezett gyakorlatra.

– Lenne kedvem részt venni ebben a programban, érdekelnek a modern állattartási technológiák, és úgy tudom, hogy például komputerizált tehenészet is működik Löbauban, ahol szívesen dolgoznék néhány hónapot – mondta a 13. osztályos Gémes Róbert, aki már csak a nyelv miatt aggódik, hiszen angolul tanult. Osztálytársa, Nagy Péter azonban német nyelvvizsgát tett, és szintén szívesen részt venne a külföldi képzésben, elsősorban ő is állattenyésztéssel foglalkozna szívesen.

– Jövőre én is szeretnék részt venni egy ilyen programban, engem elsősorban a kertészet érdekelne – mondta az érettségire készülő Bárdos András, aki szintén úgy véli, stabil megélhetést biztosít majd számára a mezőgazdaság. Osztálytársa, Csókás Zita lányként sem tartja túlságosan nehéz munkának az állattenyésztést.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vonat gázolt

MEgy halott férfi testére bukkantak tegnap hajnalban a rendőrök Makó-Újvároson, a vásárhelyi… Tovább olvasom