Délmagyar logó

2018. 07. 21. szombat - Dániel, Daniella 19°C | 30°C Még több cikk.

Új öntözőrendszer épül Apátfalvánál

A jelenleginek a többszörösére nőhet az öntözhető szántóföldek aránya Csongrád és Békés megyében. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter augusztus végén a kormányinfón jelentette be, a kormány döntött arról, hogy új öntözési rendszert építenek ki Apátfalva és Mezőhegyes környékén, ami a tervek szerint 27 ezer hektárt érint.
A beruházásról egyelőre nem lehet többet tudni. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság megkeresésünkre ezt válaszolta: „Az Apátfalva–Mezőhegyes térségében tervezett öntözésfejlesztési beruházásról elfogadott Kormányhatározatról információval nem rendelkezünk. A felvetett kérdésekre a beruházás megvalósításáról hozott kormánydöntés kihirdetését követően tudunk választ adni."

Csongrád és Békés megyében, Apátfalvától Dombegyházig, jelenleg 7-9 ezer hektár területet lehet öntözni.
1994-től a két megyének egy vízszolgáltató, felhasználó és koordináló gazdasági társulása volt, a hódmezővásárhelyi székhelyű Marosvíz Apátfalva–Me zőhegyes Öntöző és Vízszolgáltató Kft., rövidebb nevén Marosvíz Kft.

Miután az állam átvette ezt a feladatot, a kft. idén végelszámolással megszűnt. A térségben az öntözéshez szükséges vizet részben a Marosból nyerik, illetve a román–magyar vízügyi egyezmény alapján Romániából is érkezik öntözővíz.

Az elmúlt húsz évben 2003- ban volt a legnagyobb szárazság. Akkor a Marosvíz Kft. több mint 22 millió köbméter vizet szolgáltatott a Csongrád és Békés megyei gazdáknak, mezőgazdasági vállalkozásoknak. A legkevesebb vízpótlásra 2010-ben volt szükség.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ez volt az eddigi legsikeresebb Hagymafesztivál, pedig kétszer kezdett az Edda

Ez volt az eddigi legsikeresebb Hagymafesztivál, pedig kétszer kezdett az Edda
Sok hagymával készült a marhapofa Makón - Hagymafesztivál tömeggel, esővel, főteret megtöltő Edda-koncerttel, finomságokkal. Galériák! Tovább olvasom