Gyűjtse össze az érdekes cikekket a címek mellett lévő később elolvasom ikonokkal!

Szeged - delmagyar.hu

2015. 08. 28. péntek - Ágoston

Még több

Itt vagyok: Nyitólap > Makó hírek > Új teret álmodott Makóra Makovecz

Új teret álmodott Makóra Makovecz

Makó - A Makovecz Imre által megálmodott épületegyüttes az építész szerint teljesen új képet ad majd a belvárosnak. A koncepció részleteit pénteken mutatták be a sajtó nyilvánossága előtt.

Illyés Szabolcs - 2008.03.29. 04:00
Megosztás: Facebook Twitter E-mail
– Makó három és félmilliárdosra tervezett, kiemelt projektjének tervei a napokban kerültek az országos tervtanács elé, a bírálószakemberek – a tanács élén Fegyverneky Sándor országos főépítésszel – dicsérettel jutalmazták Makovecz Imre épületkompozícióját – jelentette be tegnap a sajtó nyilvánossága előtt Buzás Péter. Makó polgármestere elmondta: a beruházás teljes költségvetését tartalmazó uniós pályázatot a város nemrégiben beadta a bírálóhivatalhoz, döntést május második felére remélnek.

Makovecz Imre szerint az új épületkompozíció fellendítheti Makó idegenforgalmát. Fotó: Illyés Szabolcs
Makovecz Imre szerint az új épületkompozíció fellendítheti Makó idegenforgalmát. Fotó: Illyés Szabolcs

– Más terekkel együtt került a tervtanács elé a makói koncepció, de a bizottság egyértelműen a MAKONA-iroda dokumentációját tartotta a legjobbnak, klasszisokkal nagyobb elismerésben részesült, mint a többi fürdőterv. Kiemelték, hogy nem szokványos, típusos elképzeléseket vetettek papírra, hanem egyedi elképzelés valósulhat meg Makó főterén, ami egyébként a belváros egészének látványvilágát átformálja – foglalta össze tapasztalatait a bírálaton a város részéről részt vevő Marosvári Attila alpolgármester.

Csillagos ötös

Fegyverneky Sándor országos főépítész a tervek láttán így fogalmazott: a tervtanács meggyőződése, hogy nemcsak a megfelelő funkció, de az épületegyüttes kiváló építészeti értékei is nagymértékben hozzájárulnak a turisztikai vonzerő növekedéséhez. A tanács az egyedi, vonzó alkotás tervét dicsérettel engedélyezésre ajánlotta.

A nyilvános bemutatón Makovecz Imre személyesen mutatta be a vázlatokat, látványterveket, kiemelve: a fürdő bejáratához szinte teljesen megújuló, közösségi jellegű tér kapcsolódik majd egy zenei előadások megrendezésére alkalmas pavilonnal. Ezzel lehetőség nyílik a turizmus látványos fejlesztésére, és számos vállalkozásnak is otthont biztosíthat az új létesítmény.

– Ez a beruházás esélyt adhat Makónak, hogy kitörjön provinciális tehetetlenségéből, amibe az eszement trianoni határok kényszerítették. Jó a fürdő pozíciója a városon belül, ez alapot adhat a tér teljes átalakításához – fogalmazott a Kossuth-díjas építész.

– A koncepció szervesen illeszkedik a belváros képébe – tette hozzá Novák István városi főépítész, aki még kiemelte: ilyen színvonalú épületekre lenne szükség a városközpont megújulásához.
Megosztás: Facebook Twitter E-mail

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

1234 következő >> végére >>> 36 hozzászólás
Moderálásra küldöm 36. Tedi 2008.04.01. 23:22

és tudjátok, hogy jutott még eszembe??? hol vannak a greepeace aktivisták, akik felszólalnak a rengeteg fa értelmetlen kivágásán??? ugyan állítsuk már még őket is magunk mögé. hívjuk fel az országos tv-ket, csapjunk már egy kis figyelemfelkeltést, mert ennek nem lesz jó vége... bár Tedi erőteljesen az irányba létezik, hogy elpakolja népes családját a városból, de attól még érinti az ügy, nagyon is....

Moderálásra küldöm 35. bentfentes 2008.04.01. 08:21

Kedves Halovány!
Ez az ujságcik a füdőről szól, ezért erről vitatkozunk. Az M43-asról szóló cikk után meg a forgalomról vitatkoztunk.

Moderálásra küldöm 34. halovány 2008.04.01. 05:48

Még itt vitatkoznak a kedves urak addig másról megfeledkeznek!!!
Inkább a M43-as autópályát kéne nagyooooon sürgetni!!!!!

Moderálásra küldöm 33. németh pál nyugalmazott kripta lakó makó 2008.03.31. 22:12

dúrjuátok le a főteret, mindent és lesz munka utána sok embernek!!!

Moderálásra küldöm 32. bentfentes 2008.03.31. 18:22

Kedves Martiniasti!
Felesleges, úgy is mondhatnám fölöslegös, mentegetőzni a tekintetben, hogy a döntésthozók mások és semmi felelőssége a most kialakult helyzetben. Babits után:" ..mert vétkesek közt cinkos, aki néma.." Ha jól emlékszem éppen ön is benne volt abban a bírálóbizottságban, akik a hagymaház pályázatán a beadott pályaműveket alkalmatlannak, a pályázatot pedig eredméyntelennek minősítették. Ez után kaphatta meg a tervezést Makovecz. Törvénytelen volt olyannak adni a munkát, aki nem adott be pályázatot. Mégha ez nem is az ön egyszemélyi döntése volt.
Ha jól látom most is ott ül a képen Makovecz mögött. Talán nem ön a városi főépítész? Talán nem önnek kellene a komplexitás hiányára felhívni a figyelmet. Talán nem önnek kellene az egész város működőképességét figyelemmel kisérni és a hibákra rámutatni?
Bori67 aggodalmát részben el kell oszlatnom a terek kapcsolata és a működőképességet illetően. Ezt a bírálatkor vizsgálják.
A működési költség tervezése… Tovább olvasom »

Moderálásra küldöm 31. M@M 2008.03.31. 12:31

Kedves "bori67" és előtteszólók!
A szakmához eddig sem értett senki!! Mert ,ha értettek volna már nem itt tartana ez a nyomorult fürdő!! (lásd: Kiskunmajsa Jonatán fürdő és Mórahalom!) Azt meg hogy mi mennyibe fog később kerülni, azt nagyívben lesz...ja a mostani vezetés mert hol lesznek ők már akkor? Hiába csépelitek itt a szót -annak ellenére, hogy a lényeg többször is megfogalmazásra került- a fűrer tojik a fejünkre, a lényeg az, hogy a zsebek teljenek tovább, mert később szükség lesz a sok pénzre a megszokott életszínvonal tartásához! Ha igazán a választói érdekét képviselné a parlamentben is másképp viselkedne. De amiíg megveszi a nyugdíjas szavazókat egy "tál lencséért" addig nekünk nincs mit keresni!!

Moderálásra küldöm 30. bori67 2008.03.31. 10:45

Kedves 29 hozzászóló !
Szeretném tudni, valakinek eszébe jutott-e valaha, hogy ennek a gigantikus épületnek az üzemeltetése mennyibe fog kerülni. A tervek és az üzemeltetetési költség alapján számoltak-e a jegyek várható árával ? Egyáltalán tudja-e valaki ( polgármester, tervező ) milyen üzemeltetni egy fürdőt ? Hogyan oszlik meg a dolgozók munkaidőn belüli leterheltsége ? Milyen a leendő intézmény átjárhatósága a vendégek részére - illetve baleset, tűz vagy egy egyszerű gépészeti szervíz esetén ? Gondolt-e valaki arra, hogy ez fürdő lesz, nem lovarda, vagy imaház. Ez a terv pont annak a legfontosabb szempontnak nem felel meg ami a nyaralók, turisták, pihenni vágyók legfőbb kivánsága: szabadság, természetesség. Duma a munkanélküliek foglalkoztatása. Ép eszű vezető nem alkalmaz munkanélkülieket nagy létszámban !! Gondolom új intézményhez új, fiatal menedzser szemléletű vezető dukál. BARÁTAIM A SZAKMÁHOZ FOG ÉRTENI VALAKI ?

Moderálásra küldöm 29. sétáló 2008.03.31. 09:20

Szerintem elég az építész úr munkájából Megismertük.Ismerjünk meg mást is-más stílust ,ami még jellemző erre az új századra .A régi épületeket sem egy építész tervezte és milyen szépek ha a városban sétálunk.Nem unalmasak midegyik més és ezért szép.A nagytudásu építész máshol bontakozzon tovább,álmodozzon.Sok a fa ,a boltiv , mitha más építészeti lehetőség nem is létezne.

Moderálásra küldöm 28. Németh Pál nyugalmazott mérnök, Makó 2008.03.30. 22:00

Tisztelt Olvasók!

Válasz:
http://www.delmagyar.hu/mako_hirek/uj_teret_almodott_makora_makovecz/2052303/#hozzaszolok
ezen belül:
25. Martiniasti 2008.03.30 19:37

Ez a válasz a www.marosnet.hu
a ,,Kistérség"
a ,,Délmagyar és Délvilág cikkei" alól lett ide másolva.

,,Demagógia" és a ,,tény".

1. Az a tény, amiről ő, Martiniasti, beszél.
A Martiniasti úr azt állítja, hogy az öszödi beszéd tartalma az nem tény.
Aki pedig azt ténynek veszi, az demagóg.

Tehát evvel csak azt szeretném mondani, hogy az egyéni érdek, vagy politikai meggyőződés, mindent képes tagadni. Vagy egy szintén könnyebb példa: hányan tagadják az elkövetett autóbalesetüket és elmenekülnek a helyszínről? Rengetegen. Tehát a tettek tagadása ,,elterjedt".

Az analitikus szociálpszichológia tanítja, hogy a tények tagadása karakterfejletlenséget jelent.
Az élet és a példái pedig alátámasztja ezt.

Martiniasti úr is tagadja az öszödi beszédet, a tartalmát és annak társadalompolitikai jelentőségét.… Tovább olvasom »

Moderálásra küldöm 27. Kispál 2008.03.30. 21:51

Uramisten Makovecz!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Hát nem volt még elég a sok szarból! Bár a polgármester elvtárs szépen gazdagodik egyik beruházástól a másikig! Biztos nincs semmi összefüggés ebben. Nem ilyen hülyeségeken kellene gondolkodni,hanem munkahelyeket kellene teremteni! Na meg az autopálya. Milyen túristáknak csinálják a fürdőt is? A nyugati nem fog idejönni,a románoknak meg pár éven belül különb lessz mint nekünk. Ahogy Temesvár meg Arad fejlődik............!És hogy miért Buzás a polgármester? Az agitátorai a mostani választások előtt is járták a nyugdijas klubbokat és távolmaradásra biztatták őket. Most nem jött be.A tér meg a fürdő után majd jönnek a kibucok! Remélem addigra felébred a MAGYAR!


36 hozzászólás1234 következő >> végére >>>
Töltés, kérem várjon!
ˆaz oldal tetejéreˆ

hirdetés

HIRDETÉS

Cikkajánló

bezár
asdasd
Kérem várjon, jelentkezését rögzítjük...