Délmagyar logó

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -2°C | 7°C Még több cikk.

Új termálforrást tártak fel Makón

Sikerrel járt az év elején megkezdett makói termálkútfúrás: 60 Celsius-fokos víz tör fel az 1354 méteres mélységből, a lelőhelynek a vártnál jóval nagyobb a hozama. A víz elemzése még folyik, a remények szerint néhány héten belül kiderül, hogy a város régi termálforrásához hasonlóan ez is gyógyhatású-e. Júliustól már üzembe is helyezik a kutat.
Fotó: Karnok Csaba
Nem hiába fektetett be csaknem 56 millió forintot Makó egy új termálkút létesítésébe. A néhány hónappal ezelőtt megkezdett fúrás eredményesnek bizonyult: a várttal megegyező hőfokú, 60 fokos termálvízre bukkant az Aquaplus Kútfúró Kft. Sőt, mint azt Olasz Emiltől, a makói önkormányzat beruházói csoportjának vezetőjétől megtudtuk: több szempontból a várakozásokat is felülmúlta a fúrás eredménye.

– A tervek alapján percenként 500 literes hozamú vízforrást reméltünk, és kiderült, hogy búvárszivattyúval akár 860 liter kapacitású az új kút, a tisztítás során, kompresszor segítségével percenként ezer liternyi is jött már a próbaüzem során – mondta Olasz. – A vártnak megfelelően megfelelően 60,1 Celsius-fokos a feltárt forrás, ami több mint húsz fokkal melegebb vizet ad, mint a jelenleg működő kút. Több elemzés is elkészült már a víz minőségével kapcsolatban, ezekből megállapítható: a korábbi kútból nyert víz vastartalmának kevesebb mint a felét mutatja a most feltárt minta, ám még ezt is tisztítani kell, a vas- és gáztalanító berendezést néhány héten belül felszereljük, ez további hatmillió forintba fog kerülni, ezt az összeget természetesen beépítettük a pályázatba is – foglalta össze Olasz Emil.

A strandolók hamarosan élvezni fogják az új kút áldásos hatását. Fotó: Karnok Csaba
Megtudtuk: a tervezettnél kicsit mélyebbre kellett fúrni, hiszen a kivitelezők 1250 méteres mélységre számítottak, ám a Makó alatti vízzáró rétegek sajátos elhelyezkedése miatt 1354 méteres mélységben bukkantak olyan vastag homokrétegre, amelyből biztonságos mennyiségben nyerhető ki a kívánt hőfokú víz. A termálfürdőt jelenleg ellátó kút mindössze 840 méterről hozza föl a vizet.

– A vett minták összetétele nagyon biztató, néhány héten belül megkapjuk a laboratóriumi eredményeket, nagyon reméljük, hogy gyógyhatású a forrás. A régebbi két kút kémiai összetétele nemzetközi hírű gyógyhatást biztosít. A kútból nyert víz a jelenlegi, barnás színezetűnél jóval világosabb, sárgás színű: hasonló minőségű termálvíz a Dunántúl fürdőiben élvezhető – tette hozzá Olasz.

Kiderült: a 60 Celsius-fokos víz alkalmas lesz a fürdő jelenlegi és most épülő létesítményeinek alapozó fűtésére, és a hozama több mint elegendő a mindennapi használatra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Duci óvodásból lett aerobikbajnok

Óvodás korában duci volt, most pedig a Makó Budo Klub aerobik szakosztályának egyik legeredményesebb… Tovább olvasom