Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Új üzemcsarnok épült Kiszomboron: 44 milliós beruházás a gabonakutatónál

Kiszombor - Megnőtt az igény a Gabonakutató Nonprofit Kft. által forgalmazott szegedi kukoricahibridek iránt – ezért volt szükség a kiszombori vetőmagüzem területén egy új feldolgozócsarnok építésére. Saját erőből finanszírozták, tegnap avatták fel.
44 millió forintba került, saját erőből finanszírozták a 450 négyzetméteres, könnyűszerkezetes csarnok felépítését, amely mindössze 2 hónap alatt készült el – a Gabonakutató Nonprofit Kft. új kiszombori üzemépületét tegnap avatták fel. Az állami kutatócég hibrid fajta-előállításra használt földjei Kiszomboron vannak. A nemesítési anyagok, vonalak termésének feldolgozása azért igényelt fejlesztést, mert így nagyobb mennyiségű és jobb minőségű alapanyagot tudnak előállítani és tárolni – mondta el lapunknak az avatás előtt Szilágyi László ügyvezető igazgató.

A gabonakutatónak 25 éve nem volt lehetősége a térségben ekkora beruházásra. A mostani jelzi: megnőtt a szárazságtűrő, környezeti változásokhoz jól alkalmazkodó szegedi hibridek iránti kereslet nemcsak a hazai, de a nemzetközi piacon is. És ez nemcsak a kukoricára igaz, de például a repcére, búzára is. Idén minden szem szaporítóanyaguk elkelt. Jövő tavasszal dupla mennyiséget dobnak piacra, ami várhatóan a bevételt is jelentősen megnöveli – nem csoda hát, hogy Szilágyi László szerint végre felívelő pályán halad a társaság. Jövőre 280 milliót szeretnének fordítani egy 370 hektárt ellátó öntözőrendszer kiépítésére, ehhez azonban már 70 százalékos állami támogatást is remélnek.

Az üzemépületet B. Nagy László, Csongrád megye kormánymegbízottja avatta fel az ügyvezető igazgatóval közösen, előtte a Maros Táncegyüttes és a helyi általános iskolások adtak ünnepi műsort.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bezár a Tudorka tanoda Makón

Nem írtak ki olyan új pályázatot, amelyből a munkát folytatni lehetne, így egyelőre bezár a makói Tudorka tanoda. Tovább olvasom