Délmagyar logó

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 19°C | 29°C Még több cikk.

Újabb emléktábla Galamb Józsefnek

Makó - Újabb emléktáblát kapott szülővárosában a világhírű Ford T-modell konstruktőre, Galamb József: annak az iskolának a helyén, ahol a polgárit végezte. Jövőre lesz a szülőházon is.
Péntek óta emléktábla hirdeti a makói Bartók-iskola falán: a korábban itt állt polgári fiúiskolában tanult 1892-től 1895-ig Galamb József, a Ford T-modell tervezője, az amerikai gyár főmérnöke. A táblát a makói múzeum alapítványa és a megyei mérnökkamara készíttette; beszédet mondott Halmágyi Pál volt múzeumigazgató, Farkas Éva tankerület-vezető és Medgyesi Pál tiszteletbeli kamarai elnök, de eljött Buzás Péter polgármester és a konstruktőr nevét viselő iskola igazgatója, Horváth Zoltán is.

Újabb emléktábla Galamb Józsefnek. Fotó: Szabó Imre (képgaléria)

Az ünnepség apropóját az adta, hogy az évszázad autójává választott Bádog Böske sorozatgyártása száz esztendeje kezdődött meg. A táblaavatóra elhozták az autó Makón őrzött példányát is, amelyet a helyi veteránjármű-egyesület ápol – vezetőjük, Szilágyi László a helyi diákönkormányzat után koszorúzott.

Makón egyébként több Galamb-emlékhely van. Táblát először annak a Deák Ferenc utcai sarki háznak a falán helyeztek el, amelyben rokonai az ország első Ford-autókereskedését működtették. Nevét viseli a helyi szakmunkásképző iskola, s ebben az épületben éppúgy van mellszobra, mint a főtéri szoborparkban.

Újabb emléktábla Galamb Józsefnek. Fotó: Szabó Imre (képgaléria)

Medgyesi Pál a mostani táblaavatás zárszavaként azt mondta, a következőt a szülőház falán fogják elhelyezni, Halmágyi Pál pedig azt: jó lenne, ha utca vagy tér is viselné Makón a világhírű főmérnök nevét. Továbbra is megoldatlan viszont a már említett egykori Ford-kereskedés homlokzati restaurálása – ezen egyre halványabban, de még látszanak a régi reklámfeliratok, képek. Az ügyet igyekszik napirenden tartani a városvezetés, a múzeum és más szervezetek is, de továbbra sincs pályázati forrás a műemléki restauráció tízmilliós költségére.

Olvasóink írták

  • 1. pog 2013. február 05. 09:13
    „sok évnek el kellet telni,hogy az "okos" város vezetők eszébe jusson, hogy esetleg egy emléktáblával tisztelegjenek Galamb Józsefnek...mert már más mindenki jóval kevesebbért is kapott nem rég emléktáblát..”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Honismereti kör Makón

A József Attila Múzeumban tartja ma délután 3 órától idei első összejövetelét a Makói Honismereti Kör. Tovább olvasom