Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Újabb paneltömböt szigetelnek Makón

Makó - Már ebben a fűtési idényben megfeleződhet a távhőszámlája azoknak a lakóknak, akik a makói panelprogram keretében vállalták, hogy háztömbjükben központi és önkormányzati támogatást is igénybe véve korszerűsítik a hőszigetelést. A
Deák Ferenc utcai épületen már dolgoznak a munkások.
Megkezdődött Makón a Deák Ferenc utca 20. szám alatti paneltömb hőszigetelésének korszerűsítése. A beruházásra a harminc lakásos épület lakóközössége a Panel Plusz program keretében szerzett támogatást: az összesen 34,2 milliós költség egyharmadát az állam, egyharmadát az önkormányzat, egyharmadát pedig a lakók állják. A lakók nyolc éven át havi négyezer forintos részletekben törlesztik az összeget. A befektetés már idén hasznot hoz a lakóknak, hiszen a távfűtés költségei igen magasak a városban, télen lakásonként a harmincezer forintot is meghaladhatják, a korszerűsítés pedig a szakemberek számításai szerint megfelezheti a számlát.

Kedvezőtlenebb konstrukció

A negyvenöt makói paneltömbből a mostanival együtt kettőt újítanak fel teljesen és további ötnél végeztek részleges – hő- vagy tetőszigetelést javító – munkálatokat. Elképzelhető, hogy lesz folytatás: egy Rudnay-lakótelepi és egy Csanád vezér téri tömb lakói már szervezik a részvételt. Az új központi pályázati kiírás október végére várható. Ez már kevésbé lesz kedvező konstrukció, mint a korábbiak, hiszen a lakások tulajdonosaitól nem egyharmad, hanem fele résznyi hozzájárulást követel majd meg.

A felújítás keretében kicserélik az ajtókat, ablakokat, tömítik a dilatációs hézagokat és a homlokzatot is újraszigetelik. A munkát közbeszerzési eljárás keretében a Layer Kft. nyerte el és várhatóan október végére el is készül vele. Kívülről az látszik az épületen, hogy felállványozták és már a homlokzaton dolgoznak a munkások – a nyílászárókat már kicserélték. Ez a lehető legkisebb kényelmetlenséggel járt a lakóknak: szintenként három brigád dolgozott mindennap és egy nap alatt elkészült mindegyik lakás – tudtuk meg Kószó Ferencnétől, aki a szomszédos paneltömb tavalyi sikeres, a makói panelprogram nyitányának tekinthető felújítása után itt is megszervezte a szigetelés korszerűsítését. Az itt élők ráadásként – saját erőből – azt is vállalták, hogy megoldják a tető vízszigetelését és a villámvédelmet is. Ez további 5,8 millió forintos költséget jelent.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Próba a klárafalvi biogázüzemben

Klárafalva - Megkezdheti működését a klárafalvi biogázüzem, a próbatermelést követően az év végéig… Tovább olvasom