Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 19°C | 25°C Még több cikk.

Újabb termálkutat fúrnak Makón

A jelenleginél mélyebb, és melegebb vízzel szolgáló termálkutat fúrnak hamarosan a makói fürdőben. A kútfő helyén most még lakóházak állnak, de hamarosan innen látják el vízzel a tan- és gyógymedencéket, valamint az épületek fűtését.
A fürdő nyugati oldalánál kezdik majd a fúrást Fotó: Schmidt Andrea
Nemzetközi hírű, alkáli hidrogén-karbonátos jellegű és 41 Celsius-fokos hőmérsékletű hévizet „csapolnak" a makói termál- és gyógyfürdő termálkútjából, amelynek gyógyhatása ízületi, gerinckopásos betegségek, ideggyulladás, sőt idegbénulás kezelésére és gyógyítására is alkalmas.

Elképzelhető azonban, hogy hamarosan bővül a gyógyszolgáltatások palettája, hiszen a jelenlegi, 800 méteres mélység helyett 1250 mélyről egy újabb kút fúrásával melegebb, és feltehetően más ásványianyag-tartalmú termálvizet termelhetnek ki a fürdőben. Olasz Emil, a makói önkormányzat beruházói csoportjának vezetője arról számolt be, hogy az új termálkút a később elkészülő többi medence vízellátását is szolgálja.

– A januári hideg sem lehet akadálya a kút fúrásának. Most többek között azért sem kezdhettük meg a munkát, mert a kútfej helyén, a fürdő Szent János téri részén lakóházak állnak, amiket el kell bontanunk. Ennél tovább azonban nem is késlekedhetünk a fúrással, hiszen annak kivitelezése másfél-két hónapig tart, és mindenképpen be kell fejeződnie a tanmedence-beruházás megkezdéséig – mondta Olasz Emil.

Megtudtuk: a hévizet hőcserélőn vezetik majd keresztül, így állandó hőmérsékletű, 28-30 fokos vizet vezethetnek a medencékbe.

A tervező egyébként a város különböző mélységű kútjaiból nyert vizek paramétereit összegezve döntött úgy, hogy az 1200 méteres mélység az ideális. A hőcserélés folyamán felszabaduló energiát az épületek fűtésére fordíthatják. Közel 45 millió forintba kerül a fúrás és a kútfej kiépítése.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Akik derűt visznek a makói otthonokba

Egyelőre önkénteseket keres, decembertől viszont már munkába állna az Otthon Segítünk Alapítvány… Tovább olvasom