Délmagyar logó

2017. 06. 24. szombat - Iván 19°C | 33°C Még több cikk.

Újra a gázra lép a makói gumigyár

Makó - Ismét több a megrendelése a makói gumigyárnak, így nemcsak a decemberben elbocsátott 60 alkalmazottat vették vissza, de hamarosan további 60-70 embert is alkalmaznak a hűtő- és fűtőcsöveket gyártó üzemben.
Úgy tűnik, hogy beigazolódtak a fél évvel ezelőtti várakozások a legtöbb embert foglalkoztató makói termelőüzemben, a ContiTech Fluid Automotive Hungária Kft.-nél – vagy ahogyan a helyiek egyszerűen nevezik, a gumigyárban. Az autóipar számára hűtő- és fűtőcsöveket gyártó Rákosi úti telepen januárban jártunk legutóbb. Az ügyvezető igazgató, Nagy Mihály akkor elmondta lapunknak, hogy mivel a megrendelési állomány a harmadára esett vissza, bevezetik a 4 napos munkahetet. Ez a fizetések csökkentésével járt együtt, és a cég kénytelen volt megválni 30 szerződéses dolgozójától. A társaság első embere ugyanakkor azt is elmondta, hogy a jövőt illetően bizakodik. Reményeit arra alapozta, hogy a cégcsoport bezárta egy spanyolországi gyárát, a termelést pedig Magyarországra szándékozott telepíteni.

Most megtudtuk, ennek, és még néhány szerencsés külső körülménynek köszönhetően valóban megfordult az április végéig tartó negatív tendencia. A januárban elbocsátott, illetve az időközben lemorzsolódott dolgozókat, összesen 60 embert vissza tudták venni, és visszaálltak az 5 napos munkahétre is, mert újra gyarapszik a megrendelésállomány. A spanyol üzem ugyanis valóban bezárt, ráadásul a nyugat-európai roncsprémiumrendszernek köszönhetően ismét felszállóágban van az autóipar. Az is hozzájárult ahhoz, hogy nőtt a makói gyár termékei iránti kereslet, hogy a vállalat néhány kisebb, kevésbé tőkeerős konkurense nem tudta átvészelni a válságot.

Egyre nő a gumigyár termékei iránti kereslet. A szerző felvétele
Egyre nő a gumigyár termékei iránti kereslet.
A szerző felvétele

Nagy Mihály úgy számol, ha továbbra is a mostani ütemben nő náluk a termelés, őszre újra eléri a tavalyi év hasonló időszakának szintjét. Ehhez azonban a nyáron további 60-70 embert is alkalmazni kell még – a gyár jelenlegi létszáma egyébként 676 fő.

A maximum 920 ember volt

Az üzem 1996-ban kezdte meg működését Makón, és azóta töretlenül fejlődött, bővült mind alkalmazotti létszám, mind árbevétel tekintetében egészen a múlt év elejéig. Amikor a legtöbb embert foglalkoztatta, 920-an jártak be dolgozni ide a városból és a környező falvakból, előbbiek aránya 60 százalék. A vállalatnak tizenkét gyára van, és ezek közül a makói az egyik leghatékonyabban termelő üzem.

Olvasóink írták

 • 3. Tooopszli 2009. május 28. 07:11
  „Sziasztok!

  Közel 300 embert küldtek el tudomásom szerint. Ráadásul csak azokat vették vissza akiknek nem fizettek végkielégítést. Az "új" melósok egy része meg bérmunkásként került be, a másik része határozott időre szóló szerződéssel. Tiszta ASS. Pupets mesélj légyszíves.”
 • 2. xmanó 2009. május 27. 09:10
  „Az kamu,hogy csak 60 embert küldtek el(sokkal többet kb 150-et.....),de viszont az tényleg nagy dolog,hogy most vettek vissza egy csomó embert ebben a nagy gazdasági válságban!

  Éljen a GUMIGYÁR!”
 • 1. Pupets 2009. május 26. 18:44
  „Nem kell mindent elhinni! Tudnék mit mesélni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Évtizedek óta nem volt ilyen tiszta a Maros vize

Makó - Végérvényesen beköszöntött a nyár: megélénkült a Maros-parti üdülőövezet, a nyaralók élettel telnek meg, a strandra megérkeztek az első fürdőzők. A Maros évtizedek óta nem volt ilyen tiszta. Tovább olvasom