Délmagyar logó

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia -1°C | 8°C Még több cikk.

Újra jár a kukásautó Magyarcsanádon

Magyarcsanád - Magyarcsanádon felzúdulást okozott, hogy a lakossági szemétszállítást végző cég egy hétig nem vitte el a hulladékot – sokallta a díjhátralékokat. Most újra jár a kukáskocsi, az önkormányzat pedig nagyobb szigorúságot ígér a behajtásban.
Egy hét alatt megoldódott a szemétválság – szigorúbban hajtják be a díjat


Egy hét alatt megoldódott a szemétválság Magyarcsanádon, pedig igencsak felpaprikázta a hangulatot a faluban, amikor a szállítást végző társaság bejelentette: nem viszik el a kukákból az összegyűlt hulladékot. Ruzsity Emil például azzal hívta fel szerkesztőségünket, hogyha nem lesz más megoldás, a polgármesteri hivatal elé borítja a kukáját. Tőle akkor 2 hete nem hordták el a szemetet.

A zúgolódást az okozta, hogy a szállítást végző röszkei cég, a Laczi és fiai tájékoztató levelét sokan úgy értették, hogy mostantól beszüntetik a szolgáltatást. Utóbb kiderült, erről nincs szó, a héten is jártak a faluban a kukáskocsik. Ugyanakkor meg lehet érteni a vállalkozás húzódozását is: a községben lakók nagy többsége rendesen fizeti a most havi 635 forint plusz áfás szemétdíjat, ugyanakkor a renitensek az évek során összesen milliós nagyságrendű hátralékot halmoztak fel, ami egy ilyen kis cégnek komoly probléma.

Egy hét alatt megoldódott a szemétválság – szigorúbban hajtják be a díjat. Fotó: DM/DV
Egy hét alatt megoldódott a szemétválság – szigorúbban hajtják be a díjat.
Fotó: DM/DV

A most 605 ingatlannal rendelkező, 1500 lelkes Magyarcsanádon egyébként 2001 óta van kötelező lakossági hulladékszállítás, és a kezdetektől ez a társaság végzi a szolgáltatást. 10 éves szerződésük decemberben jár le. Úgy tudjuk, nem kérnek hosszabbítást, mert a cég egyébként is profilt vált, a jövőben nem foglalkozik szemétszállítással.

A falu jegyzője, Bagi Mária lapunknak elmondta: a társaság ígéretet tett arra, hogy az év végéig szóló szerződés szerint a továbbiakban is szállít, az önkormányzat pedig kilátásba helyezte, hogy az eddiginél szigorúbban lép fel a nemfizetők ellen. Így az a társaság, amely jövő évtől végzi majd a hulladékszállítást, ugyancsak nagyobb biztonságban érezheti magát. Bagi Mária hangsúlyozta: a szemét elszállíttatása kötelező közszolgáltatás, amelynek igénybevétele környezetvédelmi érdek, díja pedig hatóságilag behajtható.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Összehozta a várost a fürdőtűz

Makó - Az épülő fürdőben történt tűzeset összehozta a makóiakat: akadtak, aki fölajánlották,… Tovább olvasom