Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 18°C Még több cikk.

Újra Magyarcsanád a legszegényebb

Magyarcsanád - Nem tiltakoznak a magyarcsanádiak a statisztika ellen, amely szerint falujuk a megye legszegényebb települése. A román határhoz közeli község két évvel ezelőtt már elnyerte ugyanezt a nem túl hízelgő címet.

A magyarcsanádiak szerint is az övék a legszegényebb település Csongrád megyében. Ezt – mint néhány nappal ezelőtt megírtuk – a GfK Hungária Piackutató Intézete állapította meg legutóbbi felmérése alapján, amelyet az 1000 főnél nagyobb hazai települések adatait összevetve készített. A szakemberek azt vizsgálták, milyen az emberek vásárlóereje, azaz havonta mennyi pénzt tudnak elkölteni. Magyarcsanád utolsó helyezése nem meglepetés: a cég kétévente végez felmérést, és legutóbb is ez a falu bizonyult a legkevésbé módosnak.

Az egyik falubeli, Bálint András azt mondta lapunknak, nincs összehasonlítási alapja, nem ismeri más falvak körülményeit, de tény: Magyarcsanádon nagyon nehéz az élet. Bár villanyszerelői és mozigé-
pészi szakképesítése is van, most közmunkás. Álma az, hogy kijusson Amerikába, ahol 4 évet már dolgozott gondnokként. Berta Jánosnéval a polgármesteri hivatal előtt találkoztunk – épp közmunkára jelentkezett. Ő sem vitatta, hogy a faluja nehéz helyzetben van. Mint mondta, ő maga most a 28 ezer 500 forintos segélyből él, és bár eddig nem volt díjfizetési hátraléka, tart tőle, hogy hamarosan lesz. Úgy látja, a faluban nincs perspektíva, az ő két gyereke közül is elköltözött már az egyik. A szintén arra járó Pénzes József úgy vélte: a munkanélküliség a legnagyobb baj, és persze az, hogy a helyiek képzetlenek. Igaz, ő kőműves és vagyonőr, mégsem talál állást – utoljára 2008-ban volt munkája Makón.

Sokan a kiutat sem látják a szegénységből Magyarcsanádon. A szerző felvétele
Sokan a kiutat sem látják a szegénységből Magyarcsanádon.
A szerző felvétele

A falu polgármestere, Guba István úgy véli, nagyon nehéz javítani az életkörülményeken, mert tapasztalatai szerint noha például a makói gumigyárba még battonyaiak is járnak, a magyarcsanádiak közül kevesen vállalják ugyanezt. Szerinte ahhoz, hogy befektető települjön a faluba, először a település küllemén kellene javítani. Ezt a munkát már megkezdték, de még rengeteg a tennivaló. Egyébként úgy gondolja, ha lesz biztos megélhetést jelentő munkahely a faluban, akkor az minden bizonnyal valamilyen egyszerű, betanított tevékenységet igénylő kisüzem lesz – az itteni munkaerő képzettségével ugyanis valóban vannak gondok.

Olvasóink írták

 • 10. zoltanszabo 2010. december 02. 22:58
  „t. 9. maros50.A kormány jó lenne ha nem csak a romákat támogatná ,ha nem a magyarokat is.Így is túl sokat foglalkoznak velük. Igaz a szavazatukat is onnan kapták.
  A romáknak 1000 évük volt integrálódni--sajna nem nagy eredménnyel. Tanúlni,dolgozni azt nem --de követelőzni,lopni, csalni, más rendes emberek életét megkeseríteni----azt tudják./Tisztelet a kívételnek/ közötük is van normális család aki betudott illeszkedni.De ez ritka mint a fehér holló.”
 • 9. maros50 2010. december 02. 18:54
  „zoltanszabó!
  Bár hogyan is szeretnéd,hogy a romák repüljenek keletre a vágyad nem teljesül,mert magyar állampolgárok.A romák problémáinak kezelésére készül a kormány program.”
 • 8. lacipapa68 2010. december 02. 17:52
  „A kitörési pont a szegénységből talán a mezőgazdaság lehetne,akár önkormányzati irányítással is.Van erre példa az országban.Hogy a Gumigyár mi alapján veszi fel a munkavállalókat?Hát ismeretség alapján,ha valaki nem tudná.Szerintem a Csanádon élő munkanélküliek 90%-a szívesen elvállalna bármilyen munkát.”
 • 7. bo 2010. december 02. 15:13
  „6. dodó 2010.12.02. 11:52
  Mi bajod az etnikai összetétellel? Elsősorban a román, a szerb és a szlovák kisebbségre gondoltál? Zöme tisztességesen dolgozik, vállalkozik, gazdálkodik a lehetőségekhez képest. Vagy netán a felsorolásból kimaradtra gondolsz? Sajnos a néhány féreg alapján minősítik mind, pedig vannak közöttük rendesek is.”
 • 6. dodó 2010. december 02. 11:52
  „"...az itteni munkaerő képzettségével ugyanis valóban vannak gondok" - meg az etnikai összetételével is.”
 • 5. zoltanszabo 2010. december 02. 11:52
  „Ha az ide betelepült romák estleg még tovább települnének ,úgy 5-10 km-re Keletre---már meg is oldódna a probléma.”
 • 4. bo 2010. december 02. 09:58
  „3. maros50 2010.12.02. 09:11 Utópia!:-(”
 • 3. maros50 2010. december 02. 09:11
  „A magyarcsanádi helyzetképhez hozzátartozik,hogy mig korábban a roma lakosság száma 200 fő volt,mára a számuk megduplázodott.Ez bízonyítja a kisebbségi önkormányzati választáson regisztráltak száma.Nagy arányú bevándorlás történt,kölönössen Szeged környékéről.Érthető,hogy gondok vannak a településen bünügyi fertözöttségével együtt.Nem hiszek a munkahely teremtésben! Marad továbbra is a közmunka lehetősége,a mezőgazdasági idény munka,ha lesz bő termés.A betelepült romáknak pedig tudomásul kell venni,hogy az önkormányzat nem fogja tudni megoldani a problémájukat és sorba kell állni a munka világa kapujában és nem tüntetni.”
 • 2. bo 2010. december 02. 09:06
  „A battonyaiaknak úgy látszik nem büdös a munka! Ha valaki csak a "sültgalambra" vár éhen hal, vagy éhség sztrájkol.”
 • 1. scott1 2010. december 02. 08:26
  „"hogy befektető települjön a faluba, először a település küllemén kellene javítani..."
  Ezt a sajátos megközelítést lassan "a makói szemléletű munkahely teremtés ösztönző megközelítésnek" is nevezhetnénk :) A közeli járási központ már több mint egy évtizede vallja a módszer eredményességét, az elmélet gyakorlati hatékonysága és hatása viszont ismert...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Díjazott makói virágok

A városban épp 13 esztendeje indult a Virágos Makóért mozgalom, ez azonban nem hozott balszerencsét. Tovább olvasom