Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Újra szállnak a sólymok

Makó, Nagykopácsi - Két ritka és fokozottan védett madarat, egy vándor- és egy kerecsensólymot engedtek szabadon tegnap – hónapokig tartó gyógykezelésük után – a nagykopácsi puszta északi részén.
A madarakat, mint Körös–Maros Nemzeti Park tájegységvezetőjétől, Csáki Imrétől megtudtuk, Makó lakott területén találták röpképtelenül, legyengülve tavaly decemberben. Hogy mérgezés vagy fertőzés miatt pusztultak el kis híján, nem sikerült tisztázni. A sólymokat Csáki bevitte a Szegedi Vadasparkba, ahol végül gondos kezeléssel megmentették őket. Miután a madarak a kritikus első napokon túl voltak, gondozásukat a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szakemberei vették át, hogy felkészítsék őket a szabadon engedésre. Ez a rehabilitáció is sikeres volt – így kerülhetett sor arra, hogy elengedjék őket egy számukra megfelelő területen.

Szabadon engedtek egy vándor- és egy kerecsensólymot a nagykopácsi pusztában. Fotó: Szabó Imre (galéria)

A két kecses ragadozó egy-egy gondosan lezárt papírdobozban, terepjárón érkezett a pusztára, és a madártani egyesület szakembere, Bagyura János bocsátotta őket útjukra. A sólymok a fotózást is jól viselték, bár látni lehetett rajtuk, meglepődtek a furcsa helyzeten. A büszkén szárnyaló madarak, mint megtudtuk, különleges értéket képviselnek: egy vándorsólyom eszmei értéke félmillió forint, jelenleg mindössze tucatnyi költőpárról lehet tudni hazánkban. A kerecsensólyom példányai 1 milliót érnek – ezekből 140 költőpárt regisztráltak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zöld fényre vár Pitvaros

Pitvaros – három másik, közeli faluval együtt – még mindig várja, hogy támogatást kapjon a szennyvíztisztítás helyi megoldására. Egyedi módszert szorgalmaznak.
Tovább olvasom