Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Újra zajos a SOLE-MiZo Rt. tejüzeme Makón?

Egy évig csend volt a makói tejüzem környékén, most viszont újra zajos a Cédulaház utca – állítja az ott lakó Ács Pálné, akinek hasonló kálváriájáról többször írtunk az elmúlt években. A szomszédok csatlakoztak a beadványához, a szakhatóság pedig egyszer már igazat adott neki, a cég védőfalat ígért. Most is elvégezték a zajmérést, de az eredmények még nem készültek el.
Több mint egy esztendő után véget ért a makói Ács Pálné nyugalma: a SOLE újvárosi telepének szomszédságában lakó asszony ismét arra panaszkodik, hogy zavarja az üzem zaja. A Cédulaház utcai ház lakója szinte elviselhetetlennek érezte az életét a gyárból gyakran hallható zörejek, dübörgések miatt. Ha beindult a fő zajforrást jelentő porítóberendezés, fel kellett hangosítani a tévét, a rádiót, beszélgetni sem lehetett, ráadásul az apró épület falán repedések is keletkeztek. Ácsné akkoriban az önkormányzathoz és a környezetvédelmi szakhatósághoz fordult, beadványát pedig nemcsak ő, több szomszéd is aláírta.

A zajszintmérés végül igazat adott az idős asszonynak – a gyárat akkor üzemeltető SOLE Rt. pedig zajcsökkentő beruházásokat ígért. A tervezett szigetelőfal ugyan mindmáig nem épült fel, ám a cég egymilliós korszerűsítést hajtott végre a gyárban, és átszervezte a termelést is – a porító lényegében leállt. Ez az idilli állapot szűnt meg nagyjából két-három hete. Ácsné lapunknak elmondta: olykor hét közben is van zaj, de ezt már megértené, végül is teljesen csendes gyár nem létezik. Azt viszont már elviselhetetlennek tartja, hogy a leghangosabb dübörgés legutóbb éppen a hónap első hétvégéjén kezdődött, és hétfő reggelre ért véget. – Mondtam, vagyis inkább kiabáltam is a fiamnak: jó ebédhez szól a porító… – jegyezte meg Ácsné keserűen.

Az asszony ismét megkereste az Atikövife szegedi igazgatóságát, panaszt tett. Sípos László felügyelő lapunk érdeklődésére elmondta: kollégái jártak Makón, végeztek méréseket, de a laboreredmények még nincsenek készen – ez valamikor a jövő hétre várható. A szakember annyit azonban elmondott: ha Ácsné jól gondolja, hogy a porító indult el újra, elképzelhető, hogy bejelentése megalapozott. A gondot ugyanis két éve főként ez a berendezés okozta. Szerettük volna megtudni a történtekről a

SOLE-MiZo Rt. álláspontját is – mindenekelőtt arra lettünk volna kíváncsiak, valóban a porító okoz-e újra zajterhelést –, ám a társaság szegedi sajtósa, Tóth Andrea mindössze annyit mondott érdeklődésünkre, miután a vezetéssel konzultált, hogy bár remélik, egyszeri, egyedi panaszról van szó, nyilatkozni csak a szakhatósági vizsgálat lezárultával fognak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedre vihetik a makói patológiát

Konkrétumról egyetlen érintett sem számolt be, de beszélik Makón: Szegedre költözik a kórház… Tovább olvasom