Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Újraaszfaltozták Nagylak főutcáját

Nagylak - Helyreállították a román határ menti Nagylak főutcáját, amelyet tönkretettek a temesvári sertéskombinátnak Csongrád és Békés megyéből gabonát szállító teherautók – a rossz út miatt néhány ház is megrepedt már. Most ötvenegymilliót költöttek rá, így legalább tíz évig még bírni fogja.
A nagylaki főúthoz egészen közel, néhol csak öt-hat méterre vannak a házak. Nem csoda, hogy az 1,7 kilométeres szakaszon álló hatvan épületből hat-héten már megjelentek az első repedések – egy ideje ugyanis az út sokkal nagyobb terhelésnek van kitéve, mint amilyenre eredetileg, harminc éve tervezték. Az ok: a temesvári sertéskombinátba ezen keresztül szállítják hatalmas, ötven-hatvan tonnás teherautók a gabonát szerte Csongrád és Békés megyéből. Bár tegnap néhányat láttunk közülük csupán, a nagylakiak megfigyelték: szezon idején konvojban, akár tízesével is hajtanak át az aszfalton napjában többször is.

Nagylakon már az utómunkálatokat végzik a főúton A szerző felvétele
Nagylakon már az utómunkálatokat végzik a főúton.
A szerző felvétele

A falu polgármestere, Gyarmati András lapunknak elmondta: az állandó forgalom miatt tönkrement út problémáját először egy évvel ezelőtt vetették fel a közlekedési tárca államtitkárának, Felschmann Balázsnak, aki akkor a térség polgármestereivel egyeztetett arról, milyen beruházásokra van szükség a 43-as főútvonalon. Bár ez a szakasz nem része a 43-asnak, csak kapcsolódik hozzá, az államtitkár intézkedést ígért, most pedig – Buzás Péter parlamenti képviselő közbenjárásának is köszönhetően – már lényegében be is fejeződött az út rendbehozatala. A helyreállítást, ahogy a Magyar Közút Kht. területi igazgatója, Basa Zoltán lapunknak elmondta, ötvenegy és fél millióból végezték el. A kivitelező a Hódút Kft. volt.

Basa Zoltán úgy vélte, az út így további tíz-tizenkét évet ki fog bírni – feltéve, hogy közben valóban megépül az M43-as, és a teherforgalom oda terelődik át. Gyarmati András most abban reménykedik, hogy a szép, sima úttest nem csábítja száguldásra a teherautók sofőrjeit. Nem véletlenül tették ki rá ugyanis a negyvenes sebességkorlátozó táblát: a helyiek főleg kerékpárral közlekednek rajta.

Olvasóink írták

 • 10. palotai 2008. december 02. 16:55
  „Nagylak belterületén a laza anyaggal feltöltött útpadka rendkívül balesetveszélyes.Erre fel kellene hívni a járművezetők figyelmét.”
 • 9. fleto666 2008. november 25. 08:31
  „Munkanélküli állam

  Elkészült K. Bertalan Antal festőművész Munkanélküli állam című festménye, amely a képviselői irodaház falán látható falfestmény helyére kerülhetne, amennyiben a kormány hajlandó kifizetni. A festmény szereplői lecsúszott emberek, akik nem tudják felvenni a ritmust a XXI. században. A képen ismert politikusok is szerepelnek, látható többek között a csocsózó Orbán Viktor, a tűcsere program buszánál várakozó, punk Deutsch Tamás vagy Torgyán József, aki egy bádoghordón Lagzi Lajcsival szkanderozik. A kormány egyelőre nem hajlandó átvenni a Füredi lakótelepen kiállított képet, mivel a Burger King kiszolgálónak öltöztetett Mádl Ferenc és az itt a pirosozó Medgyessy Péter tiltakoztak a festmény kiállítása ellen. A pultot támasztó ózdi kohászként megörökített Horn Gyula, aki a lustakötésű kardigánban szomorkodó népművelővel, Juhász Ferenccel beszélget, egyelőre nem látta a képet.”
 • 8. makoi 2008. november 24. 08:09
  „Miért nem ezt írtad már legelőször is, hogy az újságíróval van bajod. Egyébként bocs, ha ezt tényleg így gondoltad.”
 • 7. benq 2008. november 23. 20:45
  „http://mrahalom.myminicity.com/”
 • 6. Ludrew 2008. november 22. 15:51
  „makoi: nem értelek, attól lenne bunkó, hogy ismeri a korrekt adatokat (ellentétben az újságíróval)? Beszólogatás helyett jobb lett volna ha valami olyat írsz, hogy "bocs, úgy tűnik neked volt igazad".”
 • 5. xmoon 2008. november 22. 09:03
  „Gratulálok ha már nincs érv jöhet a falusi lenézése, és agyi kapacitásának becsmérlése.
  És ne írjam ide a szállóigét "tipikus makói".
  Csak arra hívtam fel a figyelmet, hogy az újságírónak kötelessége ellenőrizni a neki elmondott dolgokat, nem egy oldalt meghallgatni.”
 • 4. makoi 2008. november 22. 08:33
  „Nem a súly a lényeg a 35-40 tonna is éppen olyan rosszat tesz az útnak, mint az 50-60 tonna. A nagylakiságodnál csak a bunkóságod a nagyobb.”
 • 3. xmoon 2008. november 21. 15:53
  „Nemhogy nagylaki vagyok, de én engedtem ki az állítólagos 50-60t (valóságban 35-40t) kamionokat.”
 • 2. makoi 2008. november 21. 14:16
  „Ha nem nagylaki vagy, nem ismerheted a forgalmat.”
 • 1. xmoon 2008. november 20. 17:28
  „Csak ebből a cikkből az 50-60tonna, és a tizesével haladó konvoj a nem igaz.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem jár a citromdíj

Makó - „Az új magyar narancs. Kicsit sárgább, kicsit savanyúbb, de a miénk" – válaszolta… Tovább olvasom