Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Újraélesztési tanfolyam Makón

Makó - Tízórás újraélesztési tanfolyam indul a hét végén Makón – az önkormányzati intézményekből 2-5 főnek kötelező részt vennie rajta. A képviselő-testület azért döntött így, mert március végén egy 25 éves fiatalember tragikus körülmények közt hunyt el egy iskolai tornateremben.
Egy baráti kosárlabdameccsen váratlanul rosszul lett egy 25 éves fiatalember még március végén Makón. Az Almási-iskola tornatermében játszottak, amikor a tragédia történt, amelyről lapunkban is beszámoltunk. Stenszky Atillának, aki az önkormányzat dolgozója volt, váratlanul leállt a szíve, és a helyszínre érkező mentők már nem tudtak segíteni rajta.

Endes Zsigmond fideszes önkormányzati képviselő a tragédia utáni testületi ülésen azt javasolta: újraélesztési tanfolyamot kellene szervezni a városban, és minden sportlétesítményben egy-egy szakavatott segítőt kellene foglalkoztatni. A képviselők ezt elfogadták, és Bakos Gábornét, az önkormányzat egészségügyi tanácsnokát bízták meg a kidolgozással.

Felvilágosító műsor, hírek

A Makói VTV felvilágosító műsort sugároz majd, amelyből kiderül, mi a teendő, ha valaki ilyen esettel találkozik. Emellett a város ingyenes lapjában tematikus cikkek jelennek meg az újraélesztésről.

Az önkormányzat a kórházzal közösen július 4-én elindít egy 10 órás tanfolyamot, amelynek szakmai koordinátora dr. Zentay Attila regionális sürgősségi szakfőorvos. Egy-egy képzésen egyszerre 15 fő vehet részt, az első körben összesen 137 résztvevővel számolnak.

Az önkormányzat által fenntartott intézmények számára ez kötelező, vagyis a létszámtól függően 2-5 főt kell küldeniük a tanfolyamra. Emellett szintén kötelező részt venniük a képzésben a testnevelő tanároknak, a tornatermek, sportpályák gondnokainak, akiket a város alkalmaz. A megyei fenntartású intézmények dolgozóinak, edzőknek, rendszeresen együtt sportoló baráti társaságoknak, illetve a MÁV-állomás és a buszpályaudvar képviselőinek ajánlott ez a lehetőség. A fent felsoroltak képzési díját (3000 forint fejenként) a város állja, de az érdeklődő magánszemélyeknek már fizetniük kell.

Bakos Gáborné képviselői alapjából felajánlott 150 ezer forintot erre a célra. A teljes tanfolyam költsége 411 ezer forint, a fennmaradó összeget a képviselők a saját alapjukból adják össze.

Olvasóink írták

  • 1. tűr 2009. július 01. 18:42
    „Azt gondolom, hogy jó ötlet ez a tanfolyam és támogatom az ötletet, de sajnos a barátom nem azért halt meg ,mert nem kapott elsősegélyt, illetve nem kezdték meg az újraélesztést. Megkezdtük időben és úgy gondolom, hogy szakszerűen. A legfontosabb dolog, amin változtatni kellene, hogy az ilyen esetek sikeresen végződjenek az az, hogy megfelelő mennyiségű mentőautóval kellene rendelkezni! A másik meg az, hogy a meglévő mentőautó állomány megfelelően legyen felszerelve! Hiába az emberi szakértelem, ha nincs eszköz, gyógyszer stb. az életmentéshez. A barátom esetében pl volt, hogy hiány volt bizonyos gyógyszerből, amit alkalmazott volna az orvos, de nem tudott ,mert nem volt belőle, illetve a defibrillátor akkumulátora is le volt merülve, így értékes másodpercek is mehetnek el annak cseréjével. Igaz a barátom esetében nem tudott volna ott segíteni senki és semmi.
    Az intézményekben pedig nem képzésre küldeném az emberkéket, hanem a közintézményekbe.elsősorban a sporthoz kötődőekben- rendszeresíteni kellene a defibrillátort. 500 ezer forint egy ilyen készülék. Tudják, hogy Szegeden is milyen kevés van? Ha jól tudom a Cora-ban, a városházán, a Cib bank szegedi fiókjaiban van csupán!Szóval max 5 ilyen készülék van szegeden (persze ide nem sorolom a kórházakat).
    A tanfolyamról pedig annyit, hogy simán belehetne emelni a tananyagba, melyet esetlegesen a testnevelés órák keretében lehetne megtartani.
    Fontos tényező az is, hogy lehet, hogy az ember elvégez egy ilyen tanfolyamot, az még nem garancia rá, hogy lesz lelki jelenléte egy ilyen esetnél. Szóval éppenséggel leblokkol és cseszheti a tanfolyamon tanultakat. Ez az egyik legfontosabb érv, amiért a készülékek rendszeresítését tartanám jobb megoldásnak, hiszen akkor bárki olyan ,aki nem esik pánikba az tudna segíteni a másikon.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csongrád megye tizedik városa Csanádpalota

Csanádpalota - Nem rendez többé falunapot Csanádpalota: Sólyom László köztársasági elnök aláírta azt… Tovább olvasom