Délmagyar logó

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 7°C | 16°C Még több cikk.

Újságkihordónak állt kollégánk

Makó - Tudják, hogyan kerül nap mint nap az újság a postaládájukba? Én már igen, mert kipróbáltam a kihordást. Harminckilós rakománnyal indultam hajnali 3-kor, és negyed 5-ig 20 kilométert bicikliztem. Engem egy kutya se támadott meg, állítólag szerencsém volt.
Az első dolog, ami a lapterjesztői munkától az átlagembert elrettentheti, az a munkakezdés időpontja. Újdonsült kollégáimmal hajnali 3-kor kellett találkoznom az Úri utcában, ahol egy udvari garázsban kapja meg mindenki az adagját. Egy-egy kézbesítő a körzete nagyságától függően Makón nagyjából 200–300 újságot kap – utóbbi esetben kétszer kell fordulni, mert egyszerre ennyi nem fér el a kerékpár első és hátsó csomagtartójában. Az egyik belvárosi körzetet kaptam meg, amire azt mondják, könnyebb.

Ez persze relatív, mert például a megrakott kerékpárt hajtani sem az. Útközben az egyik kisboltban lemértem: a tegnapi újságból 10 darab – persze most műsorújság is volt benne – másfél kiló volt, az egész bicikli tehát 30 kilóval megrakva indult. És a mennyiség nem egyszerűen fogyott, mert a postaládák nem egyformák. Van, ahol egy csőbe kell betekerni, másutt elég széles ahhoz, hogy hajtás nélkül beférjen, gyakoribb, hogy ketté, még gyakoribb, hogy négybe kell hajtani az újságot. Utóbbi esetben többnyire gyömöszölni kell. Nem lóghat ki a vége, mert ellopják. Van, ahol a kapu alatt kell becsúsztatni, de olyan ház is, ahol azt kérték: egyszerűen dobjuk be az udvarra. A leggyorsabban természetesen az emeletes házakkal halad az ember.

A leggyorsabban a társasházban haladt a munkával kollégánk, Szabó Imre, a rendkívüli kézbesítő. Fotó: DM/DV
A leggyorsabban a társasházban haladt a munkával kollégánk,
Szabó Imre, a rendkívüli kézbesítő. Fotó: DM/DV

Melyek a lapkihordást leginkább gátló körülmények? Például az éjjelente szanaszét dobált sörösüvegek szilánkjai, amelyek hetente képesek defektet okozni – osztja meg velem a tapasztalatait Berta Aranka, aki 4 éve dolgozik. De legalább ilyen veszélyesek a töredezett járdafelületek és a belógó ágak, vagy az elromlott lámpák miatt olykor sötéten maradó utcaszakaszok. És persze nemigen van kézbesítő, akit ne támadott volna meg kutya – szerencsére ezt is megúsztam.

Háromnegyed 5 körül végeztem, bő 20 kilométernyi tekerés után. Még mindig sötét volt, de a többiek ekkor még javában dolgoztak. A reggel mérlege, legalábbis számomra: a postaládáktól itt-ott lehorzsolt ujjak, a lábamban meg nem csekély izomláz – pedig én a kézbesítők által lerótt táv felét vállaltam csak.

Olvasóink írták

 • 14. Anyádlóháton2 2009. december 08. 12:35
  „9. "Zolibá´"
  --a M43-t Szegedtől a határig akarták kiépíteni, csak Buzás úr személyes közbenjárásának köszönhető, hogy Makónál ideiglenesen megáll.--
  Ezt komolyan mondod?? Nem hinném, hogy direkt intézte így. Kevés ő ehhez. Az viszont tény, hogy a pátfalvaiak és a csanádiak jól megszívták, mert semmi esélyük arra, hogy Makótól valaha is tovább folytatódna az autópálya.”
 • 13. rudi 2009. december 07. 11:14
  „9. Nagyon igazad van. Azt nem merték leírni nem véletlenül. Gyurcsányt, Bajnait, meg a pénzügyminisztert szívesen dolgoztatnám lapkihordóként, egy két hónapig, azért a bérért, amit a lapkihordók is kapnak. Aztán elgondolkodhatnának, mi az a munka, meg az általuk kiagyalt minimálbérből megélni hogy is lehet.”
 • 12. napiszar 2009. december 07. 07:54
  „M@M kedves barátom,ezek után nagyon elgondolkodtató hogy belépjünk az Mszp-be igaz én rühellem,na de ha ennyi mindent eltudnak intézni ott a helyünk ,majd Peti bácsi elintézi,Makón úgy se hiszem hogy a következő 4-évben lesz változás!”
 • 11. M@M 2009. december 07. 06:23
  „Tények a szőnyeg alatt! Az alább elhangzott kérdésekre az objektív válasz esélye nulla! Igyekszik mindenki azt csinálni amihez legjobban ért! Nyilván vonatkozik ez a tanult újságíróra is!!”
 • 10. napiszar 2009. december 07. 04:39
  „zolibá ezek a témák mind igazak,de a Délmagyart az MSZP-tartja fent szerinted mekkora az esélye hogy az általad felsoroltakból valamit is meg ír!?:)”
 • 9. zolibá 2009. december 06. 20:03
  „Mikor diák voltam, é is hordtam az újságot, míg a nyári szabadságolások voltak. Szokatlan volt a korai kelés, de kora délelőttől már enyém volt az egész nap. Így érdekes kérdés, hogy akinek ez a főállása, sokat keres, vagy keveset. Meg lehet-e fizetni a korai kezdést, a néhány órás elfoglaltságot és a napközbeni kerestkiegészítést? Vajon az újságírók hány órát dolgoznak, s megfizetik-e a késő esti munkaidőt. Különösen, ha téma hiányával küszködik. Pedig volna miről írni. Pl. miért nincs surranó út, a lámpás csomópontnál? Miközben Arad felől érkezőknek piros van, addig egy lámpaváltásig el lehet kanyarodni a Kossuth utca felé. Akkor az Arad felé tartóknak a szélső sávban ezt miért nem lehet megtenni? Talán akkor nem érne a Szegedről Aradra tartó sor reggelente a lámpától a Lidl-ig. Igaz akkor azt sem lehetne bizonygatni, hogy lám-lám milyen nagy szükség van az M43-ra. Vajon miért nem tesz ilyen javaslatot a 43-as egyesület. Csak kártérítési pénz megszerzése a tét?
  A szeszbiznicben megbukott képviselőről miért nem ír? Pedig milyen érdekes lenne, ha szembesülne a választópolgár, hogy a képviselője pancsolt ital által tollasodik. A képviselő, aki példamutató módon károsítja meg az államkasszát, ugyanilyen módon csalva nem fizeti a helyi adót. Miközben élettársa Buzás polgármester és országgyűlési képveselő titkárnője, asszisztense. Miért gondolja a főnök, hogy ha az újság nem írja meg, akkor az emberek erről nem is tudnak? Miért hiszi azt, hogy erkölcsös olyan emberrel együtt dolgoznia, akit ezért a tettéért elitéltek. Tudom a bűnrészesség addig nem bűn, míg el nem ítélik érte. Azonban az emberek a bíróság nélkül is tudnak itéletet hozni. Én minden esetre nem ülnék egy asztalhoz egy csalásért, emberek megkárosításért elitélt képviselővel.
  De írni kellene arról is, hogy míg Hódmezővásárhelyen három cég is megerősödött a városi beruházásokon, addig Makón 20 év alatt miért tüntek el az építőipari vállakozások?
  Mi lett a nagy kalanparkkal? A fák fölé magasodó madár és vadlessel?
  Mi az eredménye a több tíz millióba került marosparti honvédségi üdülő helyére tervezett csónaktároló tervnek?
  Mi lesz a marosparti strand és a lovaspálya közötti tanösvénnyel, túraútvonallal?
  Mi lesz a gerizdesi városrészbe tervezett élményfürdővel? Hogy nyerhet egy belvárosi fürdőberuházás úgy, hogy az nincs benne a városfejlesztési koncepcióban? A pályázatnál kizáró ok, ha a városlakók által elfogadott koncepció ellenében dolgozik a képviselő-testület. Nem 3000 aláírás kell Makón ahhoz, hogy népszavazást ki kelljen írni? Akkor a 6000 aláírás igaz?
  Hol volt meghirdetve a fürdő tervpályázata? Kik vettek részt rajta? Miért nem látjuk a pályamunkákat?
  Miért nem ír arról a média, hogy a M43-t Szegedtől a határig akarták kiépíteni, csak Buzás úr személyes közbenjárásána köszönhető, hogy Makónál ideiglenesen megáll. Ez a polgármester egyik harci sikere, melyet a városi lakossági fórumokon sulykol a választópolgárba. Vajon ez miért nem hangzik el a Apátfalván? Azért, mert akkor Makó csak egy szimpla letérő lett volna a pályáról, s elhúzott volna mellettünk a nagy befektető? Ez vajon vígasztalja a magyarcsanádi választóit az országgyűlési képviselőnek?
  Tisztelt délmagyar szerkesztői, ezekre próbáljanak választ találni!”
 • 8. Géza1 2009. december 06. 15:42
  „Az igazi érdekessége az lenne a cikknek, ha le merték volna írni, hogy mindezt a munkát mennyi fizetéssel honorálják...”
 • 7. eva45 2009. december 06. 14:30
  „Tényleg olyan természetes dolognak tűnik reggel bevinni a postaládából az újságot. De látom kevesen rendelkeznek bizonyos fokú empátiával. Azért nekik az időjárás sem mindig kedvező. Arról meg nem is beszélve hogy némelyik járdán még világosban is nehéz közlekedni nemhogy sötétben.”
 • 6. napiszar 2009. december 06. 07:50
  „A cikk aki nem vette még észre,nem Szabó Imréről szólna,hanem az újságkihordókról akik reggel 3-kór felkelnek ha tél van,ha nyár és valami potompénzért,agyon használt biciklikkel ki hozzák nekünk az újságot,minden tisztelet nekik én nem szeretnék az ő helyükben lenni,ja és a Délmagyar központi fejesei sűrűbben cserélhetnék az újság kihordók kerékpárjait ,esetleg kicsit több pénzt is adhatnának nekik!”
 • 5. gedeon 2009. december 05. 20:33
  „Ne újságkihordónak álljon be Imre, húzzon egy le egy 8 órás műszakot egy szegedi élelmiszeripari cégnél.”
 • 4. Black&Red 2009. december 05. 19:16
  „Már bocsánat!! de ettől érdekesebb dolog nem történt a városban mostanában?? Nem politikára gondolok!
  Amúgy meg ezt is tudjuk már rég, hogy az újságkihordók hajnali kettőkor kelnek, hogy mindenkihez időben eljusson a napi friss újság:) Úgyhogy ez már nem újdonság:) Tessék már valami életre való cikket írni!!:)”
 • 3. cibuka 2009. december 05. 17:07
  „1-2 képvilelőnknek sem ártana a munkát kipróbálnia!”
 • 2. magdi1970 2009. december 05. 16:00
  „Lehet hogy Imre gyakorolja leendő munkakörét!:):):):)”
 • 1. bo 2009. december 05. 12:09
  „Végre egy testhezálló feladat!:-))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Utiholmi közé rejtette a védett madarak tetemét

Nagylak - A Vám- és Pénzügyőrség munkatársai jövedéki ellenőrzést tartottak csütörtökön Nagylaknál.… Tovább olvasom