Délmagyar logó

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -3°C | 3°C Még több cikk.

Újvárosi nyugdíjas kör - jobb mint egy reumatológiai kezelés

Idén februárban alakult az a nyugdíjas klub Makón, amit egy baráti társaságból alapítottak a tagok. Összetartó közösséget alkotnak, a Hagymafesztivál "Legfinomabb hagymás étel" címét is együtt nyerték.
Szerda délutánonként találkoznak a Makói Baráti Kör Nyugdíjas Klub tagjai a Justh Gyula utcai közösségi térben. Nemcsak az újvárosiak szeretik itt tölteni szabadidejüket, sokan más városrészekből érkeznek. Itt azonban különbség a többi nyugdíjas klubbal szemben, hogy a baráti körbe bárki járhat: vannak itt rokkantnyugdíjasok, de sokan még dolgoznak, és munka után kapcsolódnak ki.

A legidősebb tag 83 éves, a legfiatalabb 48. – A lényeg a barátságban van – mondja Vigh Zoltán, a klub vezetője. – A tagok jó része már hosszú múltra visszatekintő kapcsolatot ápol, innen jött az ötlet, hogy szervezett formában folytassuk. Erre ez év februárjában került sor – tette hozzá. Ajtajuk nyitva áll, a klub tagja bárki lehet, ha a minimális tiszteletdíjat, a havi 100 forintot befizeti. 

Fiatalos nyugdíjasok. A szerző felvételers
Fiatalos nyugdíjasok. A szerző felvétele

A jó hangulatú szerda kora estéken ropogtatni valót esznek, míg a klubot érintő témákat vitatják meg és szavaznak a kérdésekről. Később ez egy kötetlen beszélgetésbe fordul át. Jelenleg 62 állandó tagot számlál a csoport, persze nem mindenki tud részt venni a klubdélutánokon, ám a közös programokat nem szívesen hagyják ki.

Hagymásban erősek

Az összeszokott társaság kedvenc időtöltése a sütés-főzés. Ha tehetik, közösen bográcsoznak, telente pedig hurka-kolbászt sütnek a klubban. Máskor megmérettetik magukat: a szeptemberi Hagymafesztiválon együtt neveztek a gasztronómiai versenyre, ahol ötféle hagymás étellel; ízletes rétesekkel, kiflikkel kínálták a vendégeket. A fesztivál szervezői díjjal is elismerték az idősek munkáját; a látogatók szavazati alapján ők nyerték ugyanis a fesztivál "Legfinomabb hagymás étel" címét, megelőzve ezzel komoly pékségeket, cukrászdákat.
Tovább erősítve barátságukat, sokszor szerveznek közös kirándulásokat: a nyáron például Érdet és környékét járták be. Havonta egyszer pedig összejöveteleket tartanak, valamint megünneplik a névnapokat. Az újvárosiak szívesen társulnak más klubokhoz egy-egy program erejéig, de a városi nyugdíjas rendezvényeken is gyakran megjelennek. Legközelebb éppen a saját szervezésű nyugdíjas klubok bálján mulatnak majd, ahová város és a térség összes csoportját meghívják.

Mint egyöntetűen mondják, ha itt vannak, elfelejtik a mindennapi gondokat, és azt, hogy hol fáj. – Ez jobb, mint a reumatológiai kezelés – viccelődik egyikük. Természetesen nemcsak a jó hangulatú csevegésről szól a klub élete: itt mindenki elmondhatja a problémáját, s ha tudnak, közösen oldják meg azt. Vannak, akik azért járnak a klubba, hogy ne legyenek egyedül, mások a régi barátságokat ápolják itt.

Szabó Sándorné alapvetően társasági ember, így nem volt kérdés, hogy csatlakozik a klubhoz. Igaz, csak hetente egyszer találkoznak, de sokukkal más módon is tartja a kapcsolatot. – Van számítógépem, és azokkal, akik nem tudnak mindig itt lenni, a közösségi portálakon csevegünk – meséli Rózsika néni.

A klubban tehát nem számít, hogy ki honnan jött, csupán az alapvető emberi értékek a fontosak, a mottójuk is ez: "Ami összetart minket: Barátság, tisztesség, őszinteség."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Díszes lósír Palota határában

Régészeti leletekben gazdag a palotai határ: egy felszerszámozott, díszes veretekkel ékesített, hasra fektetve eltemetett lóra bukkantak a szakemberek. Tovább olvasom