Délmagyar logó

2017. 07. 29. szombat - Márta, Flóra 19°C | 30°C Még több cikk.

Unokáinknak is jut a melegből

Makó - Kettőt is fúrnak a misztikum övezte visszasajtoló termálkutakból Makón. A kertészetek azért lobbiznak, ne kelljen alkalmazni ezt a drága technológiát. A makói beruházó szerint azonban igenis lehet gazdaságosan működtetni egy ilyen rendszert.
Visszasajtoló termálkutat mélyítenek Makón, a Kelemen László utcában. A munka része a makói termálprogramnak, amely uniós támogatással, 948 millió forintból valósul meg az októberi fűtési szezon kezdetére. A városban a kilencvenes évek elején már használtak termálvizet távfűtésre, de a zöld hatóság lezáratta a berendezést, mert határidőre nem épült mellé visszasajtoló kút. Most épül, kettő is. A cél az, hogy a fűtést 95 százalékban termálenergia biztosítsa, kiváltva évi 2 millió 192 ezer köbméter gázt, csökkentve az országos viszonylatban 3. legdrágább távhődíjat, ősztől 20 százalékkal. Felújították a termelő kutat, lefektették 5 kilométeren a távvezetéket, amely a fűtőműveket és az új fürdőt összeköti a kutakkal. A két visszasajtolónál hétfőtől mindkét fúróberendezés dolgozik. 1800 és 2300 méter közötti mélységeket érnek el. A technológiát misztikum övezi. A termálkertészetek azért próbálnak lobbizni, hogy változzon a törvény, ne kelljen visszatáplálni a fölhasznált vizet, mert ez energiaigényes, veszteségbe dönti a vállalkozásokat.

Apró András fúrómunkás a Kelemen László utcai kútnál.Tudják, mire számíthatnak 1700 méter mélyen. A szerző felvétele
Apró András fúrómunkás a Kelemen László utcai kútnál.Tudják, mire számíthatnak 1700 méter mélyen. A szerző felvétele

– Igaz, hogy az alattunk lévő hévízkészletnek van természetes utánpótlása, de több évtizedes tapasztalatok, mérési eredmények bizonyítják, hogy egy időben a nagy fölhasználás miatt elkezdtek csökkenni a vízszintek – mondja Kurunczi Mihály, a makói beruházáson dolgozó Brunner Kft. ügyvezető igazgatója. – A rendszerváltás után sok felhasználó tönkrement, a megmaradtak egyre hatékonyabb technológiát alkalmaztak, a 80–90 fokos vizet már nem 60–70, hanem 30 fokkal engedik el. Kevesebb vizet használnak, mint 20 éve, így elkezdett helyreállni az egyensúly. Mégis érdemes gondolni az unokáinkra, ha növeljük a kitermelést, rá kell segíteni a természetes visszapótlásra. A Dél-Alföld alatt homokkőben, tizenöt mikronos, keskeny járatokban szaladgál a víz. Oda nem lehet csak úgy visszaönteni, nyomást kell előidézni. Két visszasajtoló kúttal, gondos odafigyeléssel ez megoldható úgy, hogy ne váljon gazdaságtalanná az automatikus rendszer. Vigyázni kell, hogy a befogadó réteget ne tömítsük el.

Legrégebben, 14 éve Hódmezővásárhelyen működik visszasajtoló a megyében, 5 éve dolgozik ugyanott a párja. Kisteleken és Mórahalmon is ilyen rendszer üzemel. Ideális esetben a termelő által elért réteg szegről-végről összeköttetésben áll azzal, amelybe visszanyomják a lehűlt vizet, így lassú körforgás alakul ki. Az igényesség és a szakszerűség a lényeg – mondja Kurunczi –, nem jó, ha pénzügyi okok miatt valamit meg akar spórolni a beruházó. A tervbe beleszólhat a geológia is, a számtalan próbafúrás azonban nem csak azt eredményezte, hogy olyan az ország, mint a sajt, hanem azt is, hogy a mérnökök aránylag jól ismerik a lenti rétegeket.

Olvasóink írták

 • 13. Francois 2011. augusztus 22. 07:34
  „12. grossborn 2011.08.21. 15:09
  Sajnos kissé elkerülte a figyelmedet nem szoktam kérdéseket feltenni:D Hülye kérdést meg főleg nem! :D Tulajdonképpen a Szerbiai ominózus esettel se vagy tisztában, mért nem akart kiköltözni. Ugyan azért mint Kisteleken, mert mélyen ára alatt akarták az ingatlanát megvenni. De örülök hogy vannak állampolgárok mint te is aki ingyen bérmentve átadná a tulajdonát a fejlődésért, becsülendő dolog....... :D :D Egyébként nincs nagy zaj a fúrástól, én például nem vettem észre.”
 • 12. grossborn 2011. augusztus 21. 15:09
  „Francois

  nem konkrétan a TXM-es fúrásokról beszéltem, hanem általánosságban...
  hogy nem érted Ferikém, arról nem tehetek...
  nem tudom olcsóbb lesz-e a távfűtés,meg nem is érdekel, de az ilyen embereket sosem szerettem akik mindig a saját kisstílű gondjaik miatt nyöszörögtek az ilyen nagyipari beruházások kapcsán, nem pedig a hosszú távú közérdekeket nézték.....
  mint mikor az öreg nénike miatt nem haladt az autópálya építés évekig, mert egyszerűen nem tudták vele megértetni hogy el kéne költözni a nyomvonalon düledező tanyából.....
  (még mielőtt feltennéd a hülye kérdést, Szerbiában történt az ominózus eset)”
 • 11. Francois 2011. augusztus 19. 16:32
  „grossborn 2011.08.19. 13:06
  Hát amiket te írtál, se eleje se hátulja:D"olaj meg gázkút fúrásokat" miről beszélsz jóember ?! Ezek tőzsdei manipulációk voltak, már az elején tudták hogy Makó környékén lehetetlen a gázt kitermelni, a sok" értelmiségi " meg azt gondolták itt van Dallas, még majdnem meg is ölték egymást itt a fórumon:D Kaszáltak is a tőzsdén rajta keményen:D Szerinted mennyivel lesz olcsóbb a távfűtés?!”
 • 10. grossborn 2011. augusztus 19. 13:06
  „lacitati 2011.08.17. 13:32

  óó hogy mindig van kerékkötő, a haladás ellenzője, szűk látókörű vaskalapos, maradi stb.... :(
  hogy téged a füst meg a dübörgő motor zavar pár hétig....
  az hogy évtizedekig lesz hasznos a termálvíz az egész város számára az nem érdekes....
  az ilyenek ellenzik az olaj meg gázkút fúrásokat, a bármilyen építkezéseket, stb a zaj a por meg kitudja milyen baromságok miatt.... az ilyeneket legszívesebben kizárnám az ilyen jellegű beruházások eredményéből
  pl: nem tetszik amit az olajipar csinál? oké jóbarát akkor neked mától 1000 forint a benzin....”
 • 9. Egyolvasó 2011. augusztus 18. 16:05
  „7. lacitati 2011.08.17. 13:32

  Miért éppen a Kelemen László utcában kellett a visszasajtoló rendszert kialakítani?

  Ne viccelj, azért ott mert az a terület van a legközelebb a távfűtött lakásokhoz. (vagy nem? )
  Az pedig eszembe sem jutna, hogy ebből valakik jól járjanak, a korrupció pedig nem is létezik ebben az országban!”
 • 8. Francois 2011. augusztus 17. 18:09
  „7. lacitati 2011.08.17. 13:32
  A forrás nem megerősített, de állítólag lesznek kákás felé, vagyis addig telekkimérések a következő 15-évben elviekbe, gondolom ebből se te se több földihalandó nemfog kapni! :D Ezeket a házakat fogják majd fűteni a termál vízzel. Bár ezek a tervek régi keletűek anno a Kertész utca háta mögötti nádast akarták kimérni, de szóba jött a most kimért területek folytatása is :D Hangsúlyozom ezeket nem én állítom megbízható személy mondta:D Remélem kielégítő volt válaszom! Lacitata csak kissé logikusan kell gondolkodnod és már is tudod mért megy a víz arra amerre , elég a józan parasztész:D Volna itt még feltevésem kifogja az egész területet megvenni de ne szólj szám nem fáj fejem, majd elválik mint ahogy a jó cipész is mondaná..........”
 • 7. lacitati 2011. augusztus 17. 13:32
  „Kinek (kiknek) az érdekeit szolgálhatja a hatalmas összegből fúrt visszasajtoló kút megvalósulása?
  Az egész nyáron itt dübörög Gerizdesen, és bocsátja ki a rákkeltő füstöt a kút fúrásához idetelepített nagyteljesítményű, de annál ósdibb dieselmotor(ok)!
  Már a negyedik hónapban zavarják a visszasajtoló kút fúrásával a Hajnal, a Kelemen László és a Nyizsnyai utcában, a ,,játszótér" körül lakókat az állandó ( éjjel-nappal, amikor a dieselmotorok működnek, a munkaterülettől 50-60 méterre mért, 70-80 dB) zajterheléssel és a diesel gépek füstjével. Nem tudom elképzelni, hogy környezettanulmány készült volna, még a tervezés stádiumában. Na de ha készült is, az akarnok városvezetést ez sem érdekli, mint ahogy
  Miért éppen a Kelemen László utcában kellett a visszasajtoló rendszert kialakítani?
  Bizonyosan talál rá magyarázatot, aki így akarta!
  Biztos, hogy a távfűtés támogatásához vezetik a termálvizet?
  Ebben a városban már mindent lehet, hiszen ,,demokrácia" van, a választottak a választás után azt visznek véghez, amit az önös érdekeik megkívánnak.
  Csak dohogok itt magamban, nagy valószínűséggel a kutya sem reagál erre a pár sorra!”
 • 6. dara 2011. augusztus 15. 12:47
  „Magánházban el lehet égetni az éghető hulladékot,én most készítettem egy papirbrikettálot, ezzel mindenféle éghető anyagot tömöríteni tudok. Télen meg be a kályhába, kazánba.Filléres tüzelő!”
 • 5. Francois 2011. augusztus 12. 16:00
  „Egyolvasó 2011.08.12. 08:19
  Egy 100 nm ház nálunk 200 ezer egy idényben, az 56 nm téglalakás durván 1200köbméter gáz és hideg van :( Nincsenek itt nagy különbségek! Bár azt nem értem gerizdesen mért nem kötik rá a magánházakat ott megy el a víz:D”
 • 4. Egyolvasó 2011. augusztus 12. 08:19
  „3. hajosinas 2011.08.12. 05:51

  Egyetértek azzal, hogy fizetni kell a fűtésért, csak addig amíg egy kb. 100 négyzetméteres ház téli fűtése belekerül (lehet, hogy sokat írok) 150000Ftba, addig egy távhővel fűtött 54 négyzetméteres lakás ugyan arra a fűtési időre belekerül 200000-250000Ftba, úgy hogy a lakók fáznak, és ez a nem mindegy.”
 • 3. hajosinas 2011. augusztus 12. 05:51
  „Egyolvasó !
  Az energiáért mindenütt fizetni kell.Nem különben az energia szolgáltatásért.Lehet választani mindenkinek.Magánház gázfűtéssel,vegyes tüzelésű központi fűtéssel, az sincs ingyen.Ráadásul még mikorra meleg a lakás,elég sokat kell dolgozni az előkészületeken, amiért senki nem fizet.Vagy lehet megujuló energiákat felhasználni, de hát az sincs ingyen,hisz mikorra a rendszer használható, horibilis összegbe kerül.Nem beszélve a folyamatos karbantartásról, időközi javítások költségeiről. A népi mondás szerint "Krisztus koporsóját sem őrizték ingyen". Akkor miért adna valaki ingyen meleget a lakásba télvíz idején?”
 • 2. makovaros 2011. augusztus 11. 20:50
  „http://new.mako.hu/letoltesek/dokumentumok/20110810_6t.pdf Itt van az ártervezett bárez mg csak 14%-os csökkkentés de lesz 20%-os is.”
 • 1. Egyolvasó 2011. augusztus 11. 18:03
  „Miért is a Kelemen László utcában van ez a termálkút? Az ott lakók is távhővel fűtenek?
  Mire onnan felér a termálvíz a távfűtött lakásokhoz nem hűl le annyira, hogy újból gázzal keljen felmelegíteni?
  Ez csak egy szemfényvesztés, a távhő nem lesz olcsóbb, sőt inkább drágább, ilyen 20%-os csökkentéről már volt szó, helyette emelés lett, mivel az önkormányzat nem tol ki magával, hogy kevesebbet kérjen.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Országos bajnok lett a makói veterán

Országos bajnoki címmel is büszkélkedhet a makói veterán atléta, Sebők Árpád: aranyérmes lett 200 méteres síkfutásban. Tovább olvasom