Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Üres az egykori pszichiátria

Makó - 8 év óta áll üresen a makói kórház pszichiátriai és neurológiai osztályának egykori épülete a Lonovits sugárúton. Hasznosítására még mindig nincs komoly elképzelés – felújítása százmilliókat igényelne.
Közel egy évtizede merült fel először az ötlet: jó lenne a makói kórház 60 ágyas pszichiátriai és neurológiai osztályát beköltöztetni az intézmény központi telephelyére, ez ugyanis jelentős költségmegtakarítást hozna. A terv végül 8 esztendővel ezelőtt vált valóra: akkorra sikerült pályázati pénzből felújítani a belgyógyászat régi pavilonját, amely az új épületszárny átadásával megürült. A Lonovits sugárúti ingatlant a költözés után akkori gazdája, a megyei önkormányzat visszaadta a városnak, amely azonban azóta sem tudta hasznosítani.

Az egykor impozáns épület pusztulóban van. A szerző felvétele
Az egykor impozáns épület pusztulóban van.
A szerző felvétele

Az eklektikus stílusú, gazdagon díszített, kétszintes épületegyüttes amúgy több mint száztíz esztendős. Mint E betűt formázó alaprajza is utal rá, Erzsébet királyné, a Magyar Vöröskereszt legfőbb elnökének tiszteletére épült; tervezője Kovács Sándor hódmezővásárhelyi mérnök volt. Először árvaházként, majd szeretetházként működött, hadiárvákat is gondoztak a falak között, később fegyverraktár, azt követően pedig csendőriskolai laktanya volt. 1940-ben kapta vissza az egészségügy – tüdőszanatóriumként működött egészen addig, amíg a neurológia és a pszichiátria nem vette használatba.

Most lakat lóg a kapuján, üresen áll, falairól mállik a vakolat. Az udvarán gyom nő, igaz, ezt időről időre irtják. Felmerült, hogy legyen hospice gondozóház, esetleg idősotthon vagy fecskeház pályakezdő fiataloknak. Egyik ötletből sem lett semmi. Ebben nyilván szerepet játszott az is, hogy már pár évvel az átadás után is félmilliárdosra becsülték felújításának költségeit. A városházán úgy tájékoztatták lapunkat, egyelőre nincs új elképzelés a hasznosítására.

Olvasóink írták

 • 2. ixy 2012. június 17. 23:48
  „egyet értek az előttem szólóval!”
 • 1. papika56 2012. június 15. 09:05
  „Kár érte ,hohy bezárták és pusztul !!!
  Jobb lenne ha kinyitnák --mert igen nagy szükség lenne rá ! Ha rendelnének benne ..TELTHÁZZAL üzemelne !!!
  Mert at ott gondozottak SAJNOS az utcán, köztünk élnek, járkálnak szabadon , gyógyszer nélkül !!!!
  A nyugdíjjas ház után erre volna a legnagyobb szükség.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átadták a kerékpártárolókat

Csütörtökön avattták a csanádpalotai általános iskola udvarán az uniós támogatással kialakított kerékpártárolókat. Tovább olvasom