Délmagyar logó

2017. 12. 11. hétfő - Árpád -1°C | 13°C Még több cikk.

Úszni tanítják a falusi gyerekeket is

A nyár elején átadott makói csúszda felújított medencéje egy éve ad helyet úszótanfolyamoknak. Iskolaidőben a másodikosok tempóznak itt, nyáron pedig sok száz gyermek sajátíthatja el a technikát. A két pedagógus a diákokkal együtt várja, hogy elkészüljön a tanmedence, mert abban sokkal többen elférnek majd.
A gyermekek a makói fürdőben nyáron és iskolaidőben is élvezik a vízi sportokat. Vakációban gyerekek töltik meg az élménymedencét Fotó: Karnok Csaba
Közel egy esztendeje tanulhatnak úszni a makói kistérség általános iskolás diákjai a városi strand kismedencéjében. Az idei, csaknem hatvanmillió forintos fürdőfejlesztés részeként – a csúszda megépítésével együtt – feszített víztükröt kapott ez a medence is. Sokan a diákok közül nyáron is visszatérnek, hogy folytathassák az úszásoktatást, ám év közben megkedvelt tanárnőjüket – oktatóként – nem választhatják a szünidőben.

– Nem vállalok úszásoktatást nyáron, és ennek a legfőbb oka az, hogy olyan sok a tanfolyam, hogy gyakorlatilag nem férnénk a medencében, szinte kaotikus ilyenkor a helyzet. Már várjuk a szeptembert, hogy végre elkezdhessük a munkát – fogalmazott a makói és a környékbeli falvak iskolásainak oktatásával megbízott testnevelő pedagógus, Joó Gabriella, aki egyébként Savanya Bélával együtt dolgozik azon, hogy a nyolc-kilencéves nebulók megszeressék a vizet.

A szakember elmondta: bár a csúszdás medence átalakításával javultak a munka feltételei, a gyermekekkel együtt nagyon várják már a címzett támogatásból megvalósuló, fedett oktatómedencét, ahol végre nem csak ősszel és tavasszal tanulhatnak a gyermekek, és nem csak egyetlen évfolyam fér el.

Az első tapasztalatokat figyelembe véve sikeresnek, eredményesnek tartja a kistérségi úszásoktatást Debrey Attila, az önkormányzat közoktatási osztályának vezetője. A vízhez szoktatást célzó programokat délutánonként szervezik meg idén szeptembertől is. Egy nap egy település tanulóival foglalkozhat a két szakember, a rendhagyó testnevelésórák délután két órától négyig tartanak.

Tavaly összesen 216 tanulót okíthatott a két szakember. Az iskolai úszásoktatást egyébként Makón évek óta eredményesen szervezik az összes oktatási intézmény diákjai számára – ezt a lehetőséget az egyházi fenntartású iskolák diákjai is igénybe vehetik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még él a széttört harang legendája

A földeáki harangok történetét kutatja Rácz Sándor helytörténész, aki elmondta: az első… Tovább olvasom