Délmagyar logó

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 18°C Még több cikk.

Utcára vonulnak a nagylakiak, ha kell

Nagylak - A forgalomlassító demonstrációtól sem riadnának vissza a nagylakiak, ha a tervek szerint a főutcájukra terelnék a leendő M43-asról lehajtó járműveket. A 2006-os egyeztetések során azzal nyugtatták őket, hogy a kisközség legszélső házától 350 méterre épül majd egy összekötő út.
Ezzel szemben nemrég méréseket folytattak a szakemberek a főutcán: vizsgálták, mekkora terhelést bírna ki ez a nemrég felújított szakasz.

Hetek óta kétségek között élnek a nagylakiak, ugyanis nincs kizárva, hogy a tervek szerint 2012 decemberére a román határhoz érő autópályáról lehajtó forgalmat a falu főutcájára terelik. Az 545 lelkes falu lakossága ez ellen tiltakozik, s ha kell, akár forgalomlassító demonstrációt is szerveznek. Gyarmati András polgármester pedig ennek örömmel állna az élére.

– Már 2006-ban arról tárgyaltunk az illetékesekkel, merre is fog menni ez a lehajtó. Ugyanis közvetlenül a határra nem lehet ráengedni az autópályán haladókat, hanem szükség van egy összeköttetésre – mondta a település első embere.

Akkoriban három verzió került elő. Az egyik szerint a község keleti oldalán és az élővíz-csatorna között épül meg ez a lehajtó, de ehhez a rendőrség határvédelmi szempontból nem járult hozzá. A másik szerint a falu főutcáján mennének a járművek, a harmadikban pedig az úgynevezett Csigában, vagyis Nagylak nyugati oldalán, a benzinkút mögött hoznák fel az M43-as forgalmát, a legszélső háztól mintegy 350 méter távolságban.

Gyarmati András: Tavaly adták át a felújított utunkat, de a megnövekedett forgalmat ez sem bírná el. Fotó: Segesvári Csaba
Gyarmati András: Tavaly adták át a felújított utunkat, de a megnövekedett
forgalmat ez sem bírná el. Fotó: Segesvári Csaba

– Három évvel ezelőtt a harmadik verzióban állapodtunk meg. Vagyis itt lesz egy mintegy 4 kilométeres út, amelyből 2 kilométer már megvan, csak ki kell szélesíteni, s kettőt kell építeni. Ezért is döbbentem meg nagyon, amikor nemrégiben a főutcánkban útmérőkkel találkoztam – folytatta Gyarmati András.

A főutcát tavaly ősszel 52 millió forintból azért újították fel, mert a nemrégiben átadott temesvári óriási sertéskombinátba ezen keresztül szállítják tonnaszám Békés megye szemestakarmányát. Ezek a hatalmas járművek 5–6 méterre húznak el a házfalaktól. Már ez is jelentős károkat okozott. A nagylakiak attól tartanak, ha itt megy majd el a sztráda forgalma, csak romlik a helyzet.

A polgármester felkereste az M43-as építtetőjét, a NIF Zrt.-t. Azt a felvilágosítást kapta, hogy a mérések arra szolgálnak: kiderüljön, vajon tényleg elbírná-e ez az út az óriási forgalmat. Egyelőre még nem lehet tudni pontosan, merre is fog majd haladni ez az összekötő út. Annyi azonban biztos, hogy a már fent említett Csiga része egy Natura 2000-es besorolású természetvédelmi területnek, s itt kicsi az esélye, hogy utat építhetnének.

Fogy az idő

A leendő M43-as nyomvonala nagyjából Nagylak és Csanádpalota között félúton fog elhaladni. Itt már el is kezdték a területek kisajátítását, ami lassan a végére is ér. A tervek szerint a sztráda jövő augusztusra éri el Makót. Ezért a nagylaki polgármester újabb egyeztetést szeretne, mert lassan kifogynak az időből.

Olvasóink írták

 • 8. redstar 2009. június 19. 14:11
  „7.Határvédelmi szempont?? Nem tűnt még fel a rendőröknek, hogy határátkelőt csak államhatáron lehet létrehozni?A közúti átkelőt meg csak közúton szokták megközelíteni?Az a közút meg nem csak hogy közel kerül a határhoz, de még "neki is megy!" Sőt!ÁTMEGY rajta...”
 • 7. lacipapa68 2009. június 18. 04:21
  „A kérdésem csak annyi,hogy melyik fővárosi ...... hagyta jóvá ezt a nyomvonalat/nyilván jó pénzért/ ?”
 • 6. alkotmany69 2009. június 14. 20:48
  „"Ugyanis közvetlenül a határra nem lehet ráengedni az autópályán haladókat". Legutolsó ellenpélda erre, Letenye. Ott is autópályán van a határellenőrzés. Horvátország nem is EU-s. Szóval skacok, itt valami nagyon sánta kutya.”
 • 5. redstar 2009. június 14. 14:49
  „És ha jön az alvó török kamionos?!Emberek, elnéptelenedik a falu!!!!!:-))”
 • 4. florian70 2009. június 13. 22:28
  „" Gyarmati András polgármester pedig ennek örömmel állna az élére."Most akkor kérdezném,milyen politikai oldalról nézve ezt?”
 • 3. Zsoltee0716 2009. június 13. 22:06
  „Mindkét sávot le kell zárni!! Ez lesz az igazi demonstráció! Jöhetnek a rendőrök is, de akkor azt keményen igazoltatni a gyorshajtó külföldieket. Nincs kivételezés.”
 • 2. bo 2009. június 13. 19:52
  „Meg fog őrülni Apátfalva és Magyarcsanád 2010-2012 között. Nagylak is kibír egy-két évet!:-)”
 • 1. papipa 2009. június 13. 18:21
  „A víztárolásra használt edényhez hasonló rendőrök menjenek határrendészeti szempontból a Pulcz utcába. Miore kész lesz az autópálya, a románok rég benyalják magukat Schengen-be, és akkor minek az aggódás a határ közelsége miatt?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vidám műsorral búcsúztak a sulitól a makói diákok

Makó - A saját maguk által készített videofilmet vetítették le a tornateremben, majd minden osztály műsort adott – így búcsúztatták a 2008/2009-es tanévet a makói Bartók-iskola diákjai. Tovább olvasom