Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Üzlet az ingyenes szűrés

Makó - A gyógyítás egyrészt sokba kerül az államnak – másrészt nagy üzlet. Nemcsak a gyógyszergyártás és a patikanyitás, de hosszú távon az ingyenes szűrővizsgálat is hozhat hasznot. Makón a képviselő-testület beleegyezett abba, hogy egy audiológus évi két alkalommal hallásvizsgálatot tartson.
Makó - Hamarosan évente kétszer ingyenes hallásszűrést végez a makóiak számára Hartai Tamás főorvos, fül-orr-gégész és audiológus – derült ki a képviselő-testület legutóbbi ülésén. Az önkormányzat együttműködési megállapodást kötött az orvossal, aki a szerződés szerint vállalta, hogy a vizsgálat eredményéről szükség esetén tájékoztatja a háziorvosokat. Beutalja a beteget a megfelelő helyre, és a szűréshez minden berendezést előteremt. A város a lakosságot legalább két héttel a megbeszélt időpont előtt tájékoztatja. A kórház rendelőintézete pedig a 22. számú helyiséget odaadja erre a célra, azzal a feltétellel, hogy a térítésmentes vizsgálatokat a főorvos az egyébként itt eltöltött munkaidején túl végezheti, és e betegek adatai nem kerülnek be a kórház elszámolásában az OEP felé.

Amikor ez elhangzott, páran úgy érezték a teremben, nem jól hallanak. Vajon Hartai doktornak – aki négy éve dolgozik a makói rendelőintézetben – miért éri meg az ingyenmunka?

Hartai Tamás meg akarja ismerni az embereket. Fotó: Gyenes Kálmán
Hartai Tamás meg akarja ismerni az embereket.
Fotó: Gyenes Kálmán

Az orvos azt mondja, neki azért jó ez, mert így többen megismerik. Mi más lenne a gazdasági érdeke egy vállalkozó orvosnak, mint hogy minél több segítségre szoruló beteg eljusson hozzá? – kérdezett vissza. Lapunknak a következő, szinte magától fölvetődő kérdésre is válaszolt. – Ingyenes szűrővizsgálatomat egyetlen cég sem szponzorálja! Nem is lenne logikus, hiszen én, a szakember akarom eldönteni, hogy a szakma szabályai alapján mely megoldás vezet a beteg hallásrehabilitációjához – és ehhez a döntéshez semmilyen cégnek nem lehet köze és érdeke.

A kérdés, hogy ebben a láncolatban a beteg látja-e a saját érdekét, és tényleg megteszi-e azt a lépést, hogy egészségének megőrzése vagy a nagyobb baj elkerülése érdekében akkor is elmegy az orvoshoz, ha nem fáj semmije. Vajon a bömbölő fülhallgatók korában hány fiatalnak magyarázza el valaki időben, hogy miért kell sokkal lejjebb csavarni az MP3-lejátszó hangerejét?

Szűrővizsgálat Vásárhelyen

Arra, hogy egy-egy szűrővizsgálatnak tényleg lehet komoly mozgósító ereje – és így értelme is –, például a több orvosi szakmára kiterjedő Egészséges Vásárhelyért Program a bizonyíték. A hódmezővásárhelyi önkormányzat eddig több mint 160 millió forintot fektetett ebbe a munkába, de az is tudott, hogy a költségek harmadát állja a város – a többi külső forrás. Másutt egyelőre az a jellemző, hogy ha egy-egy önkormányzat pályázaton pénzt nyer ilyen szűrővizsgálatra, akkor a közeli kórházzal megállapodnak, kijelölnek egy időpontot, és az orvosok költségeit fedezik valamilyen mértékben. Makón az önkormányzat a vásárhelyihez hasonló nagy szűrővizsgálatot szeretne, a kérdés a program kidolgozásán túl már csak az, hogy erre mikor és honnan teremti elő a pénzt.

Olvasóink írták

  • 2. Chili 2010. április 19. 16:15
    „Urológiai és proctológiai szakrendelésen van erre lehetősége Zolcsi”
  • 1. zolcsi44 2010. április 19. 14:43
    „Nem bizzom abban, hogy illetékes elolvassa...de hátha.
    Nagyon fontos lenne a prosztata és a vastagbél szürése is!!!!! Arrol miért van csönd???”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Makói pengeváltás a szakértői pénzről

MSZP-közeli céget alkalmazott szakértőként a makói önkormányzat, összesen 12 millióért. Miért? – firtatta tegnap Mágori Józsefné fideszes képviselőjelölt. Tovább olvasom