Délmagyar logó

2017. 07. 20. csütörtök - Illés 21°C | 34°C Még több cikk.

Vadasparkban meggyógyított békászó sast engedtek szabadon

Egy a Szegedi Vadaspark természetvédelmi mentőközpontjában meggyógyított békászó sast (Aquila pomarina) engedtek szabadon Magyarcsanád közelében pénteken.
Veprik Róbert igazgató közlése szerint a fiatal madarat a Körös-Maros Nemzeti Park természetvédelmi őre találta meg a Csongrád megyei község közelében, a Maros árterében szeptember első napjaiban. A telelőhelyére tartó sast feltehetően vírusfertőzés támadta meg. A mentőközpontban a madár kezdetben csak pihenéssel és a táplálkozással töltötte az időt, de az elmúlt napokban már látszott rajta, szeretne visszatérni a szabadba, folyamatosan az eget kémlelte. A békászó sas fokozottan védett ragadozó madár, eszmei értéke egymillió forint.

Vadasparkban meggyógyított békászó sast engedtek szabadon. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

A hazai állomány nagyságát mindössze 40-45 költő párra becsülik a szakemberek. Magyarországon márciustól októberig tartózkodik, a telet Dél-Afrikában tölti. Az igazgató közölte: a fiatal állat a szakszerű gondozásnak köszönhetően megerősödött, így folytatni tudja vonulását a Boszporuszon keresztül Afrika irányába. Az egyik legkisebb, 60-65 centiméteres testhosszú sasfaj gyakran a vizek közelében él, a zavartalan erdős területeket kedveli, ahol a közelben nyíltabb vadászterületeket talál. Kisebb gerinceseket, főleg tavasszal sok békát fog, s előfordul, hogy - ugyan csak rövid távon - a talajon futva üldözi zsákmányát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétvégi lovasparádé Makón

Idén először nem a hasonló nevű rendezvénnyel egy időben, hanem egy héttel később, azaz a mostani hétvégén rendezik meg a Hagymafesztivál Lovasversenyt Makón. Tovább olvasom