Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Választási kampányba szállt be az anyuka

Ambrózfalva - Beindult a választási kampány: valaki fizetett hirdetésben, Komikám megszólítással „gratulált" Tuska György polgármesternek ahhoz, hogy bérlakást kapott Ambrózfalván az önkormányzattól. Levelet írt az újságnak az ellenjelölt édesanyja is. A polgármester nem akar sarat dobálni.
Fizetett hirdetés jelent meg szeptember 11-én, pénteken az újság 16. oldalán, a Gratulálunk rovatban. „Komikám, üdvözöllek, hogy makói lakásodat 1 szobás szociális bérlakásra cseréled Ambrózfalván." A rejtélyes, avatatlanoknak semmit sem mondó üzenetet lapunk makói szerkesztőségében adták föl. Kolléganőnk nem is sejtette, hogy a címzett ott lakik az iroda fölött, a rózsaszínű emeletes ház egyik lakásában: ő Tuska György, Ambrózfalva polgármestere. Mindez számunkra úgy derült ki, hogy kaptunk egy levelet Mitykó Mátyásnétól, aki csalódottan állapítja meg, hogy a szeptember 11-én megjelentetett hirdetésre „senki nem mozdult rá", és elmagyarázza: a Komika Tuska György egyik kedvenc fordulata, tehát a gratuláció a polgármesternek szól.

Mitykóné reméli, nem papírkosárban landol a levele, és az újság felgöngyölíti a történetet, miszerint a polgármester néhány éve eladta ambrózfalvi házát, Makóra költözött, „most pedig a képviselő-testület már a második lakást (szoc. bér.) szavazta meg számára... A képviselő-testület zárt ülésen hozta meg döntését, egy fiatal pár ellenében... Nagyon kérem, tegye lehetővé, hogy megszólaljon Tuska György, hogy miért tart igényt 1 szobás szoc. bérlakásra pont ott, ahonnan pár éve elköltözött. Üresen álló, eladó házak vannak a faluban, ha annyira itt akar élni, vegyen egyet" – írja többek között Mitykóné.

Kérését nem tudtuk teljesíteni: Tuska György polgármester ugyanis azt mondta, ez ügyben nem kíván nyilatkozni. Mert bár tudja, ki írta a levelet, nem akar beszállni a sárdobálásba, s főleg nem akar olyan emberekkel vitázni, akik még nem tettek semmit a faluért.

A 65 éves politikus és felesége néhány évvel ezelőtt adta el a család ambrózfalvi házát, mert kettejük számára már nagy volt a rezsije. Aztán kiderült, vannak napok, amikor ott kell lenni a faluban, ezért 2 évvel ezelőtt a polgármester beadta igényét egy helyi bérlakásra. Az önkormányzatnak 12 ilyen lakása van, a törvény szerint ezeket kétféle módon adhatja ki a testület: szociális alapon, illetve bérlőkijelölés útján. Az egyik lakás most ürült meg, a polgármester igénye első volt a sorban, s mint Ványai László jegyzőtől tudjuk, a képviselő-testület a polgármester tartózkodása mellett igennel szavazott arra, hogy Tuskáé legyen az egyszobás-konyhás, komfortos lakás. A rendelet nem titkos: kifüggesztették a teleházban is. A jegyző hozzátette, a döntés mindenben megfelel a törvényeknek.

Azt már a falubeliektől tudtuk meg – azzal, hogy a történethez ez is hozzátartozik –, hogy a községháza melletti faluház portájának egy része annak idején – szövetkezeti üzletrész révén – a Tuska családé lett, de a polgármester ingyen lemondott róla az önkormányzat javára.

Rokonok, de ellenfelek

Az 544 lelkes Ambrózfalván 2006-ban Tuska György 193 voksot kapott (75 százalék), míg Mitykó Mátyás Márton – levélírónk az ő édesanyja – 65 szavazattal (25 százalék) lett ezüstérmes a polgármester-választáson. Nem ez volt az első csata közöttük: 2002-ben szorosabb – 167–112 – volt az eredmény Tuska javára, aki több ciklus óta vezeti a települést, a rendszerváltás előtt pedig tanácselnök-helyettes volt. Az ellenfelek egyébként szegről-végről rokonok.

Olvasóink írták

 • 1. serpa 2009. október 14. 02:07
  „A magam részéről óvakodok megnevezni a fizetett hírdetés feladóját, mert még véletlenül se szeretnék bíróságon kikötni!
  Az anyuka fiacskája egyébként már idestova 20 éve próbálkozik a polgármesterségért a mi kis falunkban, inkább kisebb mint nagyobb sikerrel. Én az ő helyükben meghúznám magam!
  Nem igazán értem, mi a kivetni való abban, hogy községünk polgármestere - 18 éve közmegelégedésre! - igényel és kap önkormányzati bérlakást, nem szociális alapon. Miért venne házat, kerttel?
  Értekeznem kellene Gyurival, de nincs időm napközben a községházára rohangászni.
  Tisztelt Polgármester Úr, kedves Gyuri!
  Ne bosszankodj ilyen botorságokon! Bölcsen teszed, hogy nem válaszolsz. Mi sem foglalkozunk vele, kisebb dolgunk is nagyobb annál, semmint válaszra méltassuk.
  A világ legtermészetesebb dolga, ha teljes emberként kívánsz helytállni, mint ahogyan ezt mindig is tetted, akkor bizony több alkalommal nem lehetséges, hogy éjnek évadján hazaindulj. Valamennyien tudjuk, hogy amikor a házatokat eladtátok, még magad is úgy gondoltad, hogy nem indulsz többet az önkormányzati választásokon polgármester jelöltként. Hála Istennek, meggondoltad magad, és továbbra is viszed ügyeinket, képviseled községünket!
  Nagyon jó egészséget kívánok, és még sok sikert polgármesterként is!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy sapka miatt bilincselt a határrendész

Kiskorúak jogellenes fogva tartásával vádolják azt a makói határrendészt, aki a gyanú szerint kocsijába parancsolt és megbilincselt két helybeli fiút. Tovább olvasom