Délmagyar logó

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos 1°C | 4°C Még több cikk.

Valentin-nap: valakinek a házasságkötésről szól

Makó - Február 14-e a szerelmesek napja. Ez alkalomból manapság az ajándékvásárlás a divat, ám a makóiak többsége úgy véli, nemcsak ezzel fejezhető ki a szeretet: sokkal fontosabbak az apró gesztusok, szavak.
Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook oldala, nem csak makóiaknak!

 
A Valentin-nap ma már hazánkban is széles körben vált ünnepelt szokássá, olyannyira, hogy nemcsak a fiatalok, de az idősebbek is előszeretettel tartják számon a szerelmesek napját. Makó belvárosát járva többekkel találkoztunk, akik a kirakatokból nézegették a szíves ajándékokat. Világi Zsuzsanna kedves dolognak tartja a Bálint-napot, még kisebb ajándékot is vásárol szerelmének. – Általában valamilyen finomságot, desszertet választok a páromnak, míg ő virággal lep meg – fogalmaz Zsuzsanna, aki szerint az efféle apróságokkal jó kedveskedni, de nemcsak ezen a módon kell kifejezni szeretetünket.

Zsuzsannán kívül sokan kapnak ilyenkor virágot. Az árusok elmondása alapján sokan az illatos tavaszi virágokat keresik, de ezen a napon természetesen a vörös rózsa a legkelendőbb. Utóbbiból a megszokott mennyiség többszörösét rendelik, hogy biztos ne legyen hiány belőle. Valaki csak magában, egy szálat visz, mások gazdagon feldíszített csokrokat készítettnek a rózsából. Olykor ebbe is ajándék kerül. – Nem egyszer találkoztunk már olyan férfival, aki arra kért, hogy a csokorba rejtsük el a gyűrűt – tette hozzá mosolyogva a tulajdonos. Az eladók szerint változnak a szokások. Meglepő, de manapság már nemcsak a férfiak adnak virágot, hanem a hölgyek is.

Valentin napon a vörös rózsa a legkelendőbb.
Valentin napon a vörös rózsa a legkelendőbb.

Egyedi ajándékkal készül kedvesének Kovács Zsuzsanna. Szereti a párját, és ezt egy apró gesztussal fejezi ki. Egy dáma kártyalaphoz hasonló hűtőmágnesbe tették fényképét egy fotós üzletben. Mint mondja, ez nem egy átlagos ajándék, ilyet még biztosan nem kapott szerelme. Az ajándék mindössze két perc alatt elkészült, így még várakoznia sem kellett rá.

A Varga házaspárnak nemcsak a szerelemről szól ez a nap. Varga Mihály és felesége ugyanis éppen február 14-én kötötték egybe életüket, így ők ma házassági évfordulót is ünnepelnek. Ez alkalomból szívesen meglepik egymást valamilyen apróbb ajándékkal, de szerintük a Valentin-nap csak a túlzott pénzhajhászásról szól. Ők is úgy vélekednek, mint a legtöbben: nem az ajándék a legfontosabb, az csupán az egyik kifejezője a szerelemnek, ami lényegesebb az az, hogy valódi, és szívből jövő legyen a szeretet.

A Valentin-nap eredete

A Bálint-napot illetően többféle változat létezik. Az egyik történet szerint ez a nap Szent Bálint, római pap nevéhez fűződik, aki Claudius császár ideje alatt szolgált. Bálint úgy gondolta, hogy a házas férfiakból jobb katonák válnak, megerősítvén ezáltal a hadseregét, ezért a tilalom ellenére fiatal katonákat adott össze titokban. A császár bebörtönözte őt, és a börtönben töltött idő alatt ismerkedett meg az őr vak lányával, akinek a látását is visszaadta. Kivégzése előtt üzenetet hagyott szerelmének, akinek ezt írta: "A te Bálintod". A Bálint-napi üzenetküldés innen ered, de ma már a szerelmesek ajándékot adnak egymásnak. Magyarországon az 1990-es évek elején vált ismertté, és amerikai mintára Valentin-napnak nevezzük.

Olvasóink írták

  • 1. papika56 2013. február 14. 09:42
    „Ez a nap is csak a virágosok..ajándékboltosok reményeiről szól.
    Nem magyar hagyomány. Ne csak 1 napig szeressünk, hanem egész évben ! Csak a lenyúlás, a pénz költésről szól. Csak sajnos egyre kevesebb !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ködbe tűnik a Szent Gellért híd?

Nagy a csend a magyarcsanádi Szent Gellért híd építése ügyében, pedig 2010-ben Deutsch Tamás biztatta a falu lakóit: pár éven belül megvalósulhat a beruházás. Tovább olvasom