Délmagyar logó

2017. 04. 24. hétfő - György 3°C | 15°C Még több cikk.

Vállalkozók őrzik a Pulitzer-díj rangját

Makó - Kettősség jellemzi a napokban meghirdetett makói ifjúsági Pulitzer-díjat: miközben az évek során rangos szakmai elismeréssé vált, a minisztériumi támogatás megszűnése miatt a vele járó jutalom szerényebb lett – most helyi vállalkozók adják össze a pénzt.
Molnár László Makó híres szülötte, Pulitzer József emléktáblájánál. Fotó: Szabó Imre
Molnár László Makó híres szülötte, Pulitzer József emléktáblájánál. Fotó: Szabó Imre
2007-ben hirdették meg először azt a fiatal újságíróknak kiírt pályázatot, amelynek győztesei Pulitzer Szülővárosának Díját, közkeletű nevén az ifjúsági Pulitzer-díjat nyerhetik el. Az elismerést a makói születésű sajtócézár tiszteletére alapította a város, és mint a Pulitzer-örökség mentora, Molnár László önkormányzati képviselő meséli, az ötlet mellé állt a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) és az akkori művelődésügyi minisztérium is. Így a pályázatot az első néhány évben a fővárosi MÚOSZ-székházban hirdették meg, és a két kategória győztese, azaz egy-egy középiskolás, illetve egyetemista pályázó a makói főtéren álló Pulitzer-mellszobor kicsinyített mása mellé fél-félmillió forintot is kapott a díjátadót kísérő szakmai fórumon. Volt olyan év, amikor az amerikai nagykövetség is szponzorálta az eseményt.

Ma már egészen más a helyzet. A pályázati felhívást idén egyszerűen a makói Pulitzer-ünnepség keretében, az egykori szülőháznál jelentette be Molnár László, egyedül. Az átadó ünnepséget és a konferenciát várhatóan a maga erejéből rendezi meg a város, s mivel a kulturális tárca évekkel ezelőtt kihátrált a díj mögül, a vele járó pénzjutalom összegét is helyi vállalkozók adják össze évről évre. Most is várják a támogatókat.

Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook oldala, nem csak makóiaknak!

A szűkösebb anyagi helyzet egyúttal azt is jelenti, hogy a pénzdíj kevesebb, legutóbb is már csak 100 ezer forintos jutalmat adtak a Pulitzer-szobrocska mellé. Molnár László azonban azt mondja, így is érdemes jelentkezni: az elismerés az évek során komoly szakmai rangot vívott ki magának, több egykori díjazott vezető állásban dolgozik a médiában, s ebben szerepe van annak is, hogy egy önéletrajzban jól mutat az ifjúsági Pulitzer-díj.

Tavaly 38-an jelentkeztek, összesen 91 írást küldtek be – idén augusztus 30-áig lehet a pályamunkákat beküldeni a makói polgármesteri hivatalba. A díjkiosztó október 29-én lesz.

Olvasóink írták

  • 2. jagoda194 2013. április 27. 12:52
    „Nagyon tetszik ez az exibicionista szereplése Mónár urnak,aki mint tudósitó csődöt mondott és így próbálja szoci képviselőként exponálni magát.Pulitzer ur esetében nem találtam olyan adatot,mely szerint valamit tett volna vagy említette volna magyarországi vagy makói származását. Javaslom,hogy Mónár ur és szocialista társai zsebből finanszirozzák a saját ünneplésüket és ne a makói vállalkozókkal fizettesék meg. A köz pénzét nagyon tudják felelőtlenül költeni.Ébresztő szocik hét szűk esztendő van és kóstoljátok meg a fizikai munka által nyújtott teljesítmény örömét.Nagyon jó egy napot ücsörögni több mint százezer forintért havona,.ezért a pénzért már okos dolgokat is ki lehet találni.Nem kellene más agyára számitani,ha pedig nektek nincs akkor adjátok át helyeteket az okosabbaknak”
  • 1. jagoda194 2013. április 27. 09:50
    „Élnek a bejegyzések?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Havi 100 százalékos kamatra kölcsönzött

A vádirat szerint havi 100 százalékos kamatra adott kölcsönt rászorulóknak az a maroslelei férfi, akinek pere tegnap kezdődött el a Szegedi Járásbíróságon. Tovább olvasom