Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 25°C Még több cikk.

Válságtervet készítettek a makói kórházban

Makó - Napi 120 helyett csak 80 beteg vizsgálatát vállalja április 1-jétől a makói kórház laboratóriuma, ezért előjegyzési rendszert vezetnek be. Az intézmény ezzel kezdi a finanszírozás kedvezőtlen alakulása miatti megszorításokat, aminek lesz folytatása.
Mint már korábban megírtuk, a teljesítmény-volumenkorlát régóta követelt megszüntetésével egy időben újabb megszorításokat vezetett be az egészségügyben a szaktárca. A korábbinál is kedvezőtlenebb finanszírozás a makói kórház számára például azt jelenti, hogy ha nem tesznek semmit, éves szinten 120–160 millióval csökken az intézmény bevétele – tudtuk meg Baráth Lajos főigazgatótól. A Dr. Diósszilágyi Sámuel kórház éves költségvetése tavaly mintegy 1,5 milliárd forint volt.

Hogy az újabb elvonás ne lehetetlenítse el az intézményt, a kórház vezetése válságtervet készített. Ennek első elemeként előjegyzési rendszert vezetnek be a laboratóriumban – tájékoztatta lapunkat Dehelán Aurélia orvos igazgató. A labor már tavaly is 23 milliós veszteséget termelt, az idei évtől azonban ez még több lenne, ha nem alkalmazkodnának a megváltozott feltételekhez – indokolta az intézkedést az orvos igazgató. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az eddig megszokott 120 helyett csak napi 80 beteget tudnak fogadni, a többiek listára kerülnek.

Dehelán Aurélia elmondta: elképzelhető, hogy ennek nyomán hasonló várólista alakul majd ki, mint például az általa vezetett egynapos sebészeti részlegen – ott már 8 hónapot kell várni egy beavatkozásra. Ugyanakkor elmondta: a kényszerű változástól függetlenül is együtt fognak működni az alapellátó rendszerben dolgozó kollégákkal, és azt is hangsúlyozta, hogy lesznek kivételek az előjegyzés alól. A terhesek, a gyermekek, a citosztatikus kezelésben részesülők és a véralvadás-vizsgálatra érkezőknek például nem kell személyesen reggel 7-től délután 2-ig, vagy telefonon a 62/511-162-es számon reggel 9-től délután 2-ig időpontot kérniük.

Nem bocsátanak el embereket

A laboratóriumi vizsgálatot érintő szigorítás csak az első a lépések sorában, a jövőben továbbiakat jelentenek be – tudtuk meg tegnap a kórházban. Elbocsátásokat ugyanakkor nem terveznek – már csak azért sem, mert ha tovább csökkentenék a dolgozói létszámot, már nem tudnák teljesíteni a megszabott minimumfeltételeket.

Olvasóink írták

 • 3. napiszar 2009. április 02. 17:07
  „P?bło P?cifico R?mirez A magyar miniszterelnök

  Apró Antal véres kardja
  Fogason függ, rozsda marja,
  Velem újra felragyog:
  Én Gyurcsány Ferenc vagyok!

  Munkátlanság csak az élet.
  Lenyúltam pár villát, céget,
  Besöpröm a kamatot:
  Én Gyurcsány Ferenc vagyok!

  Párttagot veszek halomra,
  Árulással hatalomra
  Könnyüszerrel így jutok:
  Én Gyurcsány Ferenc vagyok!

  Mit, a nemzet egyesülne?
  Járjon inkább szemlesütve,
  Megosztva uralkodok:
  Én Gyurcsány Ferenc vagyok!

  Másfél évig szart keverek,
  Nem kormányzok, csak úgy teszek,
  100 lépésben totyogok:
  Én Gyurcsány Ferenc vagyok!

  Hej, te kurva ország, baszd meg,
  Gyere bátran és szavazz meg,
  Oly gyengéden bókolok:
  Én Gyurcsány Ferenc vagyok!

  Hazudozzon csak az Orbán --
  Vizitdíjra gondolok tán?
  Lárifári, magyarok!
  Én Gyurcsány Ferenc vagyok!

  Mi derül ki? Én hazudtam?
  Azt ki mondta? Ha én mondtam,
  Igazságot, fényt hozok:
  Én Gyurcsány Ferenc vagyok!

  Áhitattal térdepelek,
  A tömegbe úgy lövetek.
  Hazatakarodjatok!
  Én Gyurcsány Ferenc vagyok!

  Szerzett joggal, ősi házban
  Népemet ha leigáztam,
  Mennybe visznek angyalok:
  Én Gyurcsány Ferenc vagyok!”
 • 2. narakata 2009. április 01. 09:43
  „Március elején elvittem a fiamat(11 éves)a háziorvoshoz,mert fájt a hasa hányingere volt.Megírta a laborkérőt meg a "sürgős hasi uh kérőt.Labor másnap reggel.Hasi uh-ra időpontot kell kérni!Május közepe.De a gyereknek márciusba fáj a hasa,nem májusba!!!!Addig nem lehet megtudni hogy egy gyerek mitől beteg?????”
 • 1. Mc_Mi 2009. március 31. 18:04
  „Gratulálok ehhez a megszorításhoz. A létszám nem csökken, azaz a bérköltség és a járulékok maradnak, de a bevételtől teljesen elesnek. Így mostmár nem 23 milliós lesz a veszteség a laborban, hanem több. Nem beszélve arról, hogy az el nem végzett vizsgálatok miatt a diagnózisok bizonytalanok lesznek, indokolatlan lehet ezáltal a gyógyszer felírás. Mert ugye a betegek száma az várhatóan nem változik az intézkedés hatására. Csak nem kapják meg a betegek - esetleg későn - a vizsgálatot. Vagy úgy gondolják, hogy a betegséget is lehet listára állítani? Mire sorra kerül, úgyis meghal? Ez egy átgondolatlan lépés!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három napig bírja ló nélkül Bárdossy

Makó - Míg Európa a magyar csodaló, Overdose sikereitől hangos, itthon a Nemzeti Vágtára készülnek… Tovább olvasom