Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 19°C Még több cikk.

Változott a makói díjszámítási szisztéma

Makó - Az aktuális számla kézhez vétele után sokan panaszkodnak mostanság Makón, hogy drágább lett a távfűtés. Bár csakugyan vannak, akik rosszul jártak vele, a szolgáltató szerint csak igazságosabb díjszámítási szisztémára tértek át.
Ezekben a napokban szembesült Makón sok távfűtött lakásban élő család azzal, hogy változott a távhődíj számításának módja, és ez nem mindenki számára előnyös. Makón jelenleg 800 távfűtött lakást tartanak nyilván. Lapunkat olyanok keresték meg, akik többet fizetnek a megszokottnál – egyikük arról számolt be, tavaly ebben a hónapban 16 ezer, most 22 ezer forintot kértek tőlük. Igaz, most hidegebb van, de azóta az áfa csökkent. Mi változott? A tavaly decemberi testületi döntést követően a távhődíjban meghatározott fix és mért költségek aránya 80-20-ról 50-50 százalékra változott, ezzel együtt az alapdíj mértéke 35,3 százalékkal nőtt, a hődíjé viszont 19,3 százalékkal csökkent. Ez összességében egy átlagos lakás fűtési költségeit 3 százalékkal növeli meg – persze minden lakás esete más a fűtési szokások különbözősége miatt.

Nagy Nándor, a távhőszolgáltatást biztosító önkormányzati társaság, a Kommunális Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója lapunknak nem tudta megbecsülni, hányan járnak jól és hányan rosszul az új rendszerrel. Elmondta: valamivel kevesebbet azok fognak fizetni az eddiginél, akik nem tudtak takarékoskodni, mert egész nap otthon kell lenniük, s valamivel többet azok, akik spóroltak a fűtéssel. Bár sokak szerint úgy igazságos, ha mindenki annyit fizet, amennyit fűt, a távfűtés esetében ez nem így van. A lakásban ugyanis akkor is marad nagyjából 18 fok, ha minden fűtőtestet kikapcsolnak, de egy-két lakásban azért fűtenek – ennek a melegnek a költségeit pedig közvetve azok fizették, akik napközben is fűtöttek. A mostani rendszer tehát igazságosabb – mondta Nagy Nándor.

Olvasóink írták

34 hozzászólás
12
 • 34. Ungarn 2010. február 21. 10:38
  „EMBEREK és mszp2009!

  Egy apróság elkerüli a figyelmeteket!Most NEM POLGÁRMESTERT vaálsztunk,hanem ORSZGGYŰLÉSI KÉPVISELŐT!

  Nem mindegy hogy szar mellett falni vagy fal mellett szarni!”
 • 33. mar_ci 2010. február 20. 11:05
  „30. mszp2009
  "most is rohant az összes nyugdíjas" Látod neked csak a gyászbeszédhez van némi érzéked, maradj is meg ezen a vonalon. Persze a család előtt haladva néha alábad elé is nézhetnél, hogy milyenek a temetők járdái. Nos ezzel is megtisztelhettétek volna a nyugdíjasokat.
  A nyugdíjan nem rohan, ahhoz már se kedve, se energiája, se egészsége. És főleg az utóbbi egyre kevesebb lesz, ha az egészségügy elsorvasztása is ilyen ütemben halad, hála az országyűlési képviselőnknek és pártjának.”
 • 32. valakiiii 2010. február 17. 11:03
  „moderálva off”
 • 31. magyar36 2010. február 16. 16:59
  „Mc_Mc
  Elöször is tisztázni kell, hogy bárki kerül hatalomra nehéz helyzetet kap örökbe!
  Na most ha eza politika vagyis a fiskális, és globalítást szolgáló továbbra is fenn fog állni, csak egyre rosszab lesz, szerintem. Egy új és radikális erő kell, hogy a korrupciót ki takarítsuk a közéletből, erre egyik parlamenti párt sem képes!
  A társadalmi kérdéseket nem szabad vagy el bagatelizálni, vagy a szönyeg alá seperni! Ilyen a cigány kérdés. Sokan azt hiszik, hogy a JOBBIK-ban rasszisták az emberek, ez nem igaz, csak a politika elszúrt intézkedései miatt a cigányság egy része a bűnőző életmódra rendelkezett be. Ez sem mai téma, de az igen, hogy ezt meg kell szüntetni. Hogyan az a programban benne van. Egy kis személyes vélemény: csak a vajdaság visszaállításával, és azok a nem bűnőző cigányok bevonásával sikerülhet! Tehát nem minden cigány bűnőnző!
  Népesség fogyás. Ma egyetlen pártnak sincs a gyermek vállalás elősegítésére tételes programja. A mesedélutánok ideje lejárt!
  Mezőgazdaság, a föld, a víz készlet ezek csak szisztematikusan a JOBBIK programjában szerepelnek.
  Ha a parlamenti pártoknak lesz egy tételes programja és az nekünk jobb lesz szeritük szívesen vitázok bárkivel!
  A háttér. Leragadt a média a Gárda és az ifjúság vonalán! Nem tudom ott voltál-e a Hagymaházban? No ott az átlag életkor szerény megállapításom szerint 30-on felül volt. Egyre több értelmiségi vállalja fel, hogy támogatja a JOBBIK-ot.
  Már így is egy kicsit hosszúra sikeredet, de ha belegondolsz a mai helyzet nagyon sokrétű, és kesze-kusza.
  Várom a programokat, hogy lássam mit akar a Fidesz, mert egy általános beszéddel nem lehet vitázni!”
 • 30. mszp2009 2010. február 16. 16:53
  „Mc_Mi majd akkor nem mosolyogsz , mikor Buzás Péter a székben maradt, most is rohant az összes nyugdíjas a kopogtató cédulákkal, ők legalább tudják kire érdemes szavazni! Köszönjük nyugdíjasok, Hajrá Buzás Péter Hajrá Mszp!”
 • 29. Mc_Mi 2010. február 16. 15:20
  „9. magyar36
  Én sem a honlapra irányítottalak, amikor a közember fülébe eljuttatott programpontokról írtam. Ezek megjelentek a TV képernyőjén, a rádióban, az újságban.
  Ugyanezt kérem tőled is. Emeld ki a számodra fontosat, hagyd el azt, amivel nem értesz egyet. Szóval írj arról, hogy milyen világ lenne akkor, ha a jobbik kormányra kerülne. Ne feledkezz meg arról, hogy mindezt kivel hajtaná végre? Hol a szellemi tőke ennek a társaságnak a környékén? A fekete ingben masírozók között keressem?
  Amúgy elnézést, hogy eltérünk a tárgytól, de nincs olyan cikk, ami mögött ezekről lehetne vitatkozni. Választások idején ez dicséretes. A végére koncentrál mindenki?

  Kivéve mszp2009-et. Ő már csúcson volt egy hónapja is. Neki ez a csúcs. Laci egér! Biztasd már magad egy kicsit, olyan régen mosolyogtam.”
 • 28. sunyifigyelő 2010. február 16. 06:58
  „http://www.youtube.com/watch?v=yhCquO3veDM&feature=related ez az igazság! M@M nézd meg!”
 • 27. Atkusz 2010. február 16. 06:52
  „mszp2009! Ezzel sajnos nem tudtál megnyugtatni.”
 • 26. mszp2009 2010. február 16. 04:53
  „Mindenkit megnyugtatok Buzás Péter még sokáig a város élén marad, sok sikert és kitartást kívánok áldozatos munkájához, ő legalább szereti párt társait és nem köpködi a Fideszt, sikerekben gazdag következő négy évet kívánok neki, mit négyet, negyvennégyet! Üdv:Laci”
 • 25. scott1 2010. február 15. 20:15
  „T26!
  És szerinted mivel rúgta el ilyen csúnyán a pöttyöst Makó, hogy ilyen kegyetlenül elbántak vele országosan:)?”
 • 24. Ungarn 2010. február 15. 20:05
  „scott1

  Hogyne lenne,ne viccelj már!”
 • 23. scott1 2010. február 15. 19:13
  „Az országos politikának semmi köze ahhoz, hogy miért Makón a legdrágább a távfűtés, miért olyan magasak a helyi adók, miért itt a legmagasabb a munkanélküliség, miért innen vándorolnak a legtöbben, illetve miért a legélhetetlenebb város a kategóriájában országosan...”
 • 22. Ungarn 2010. február 15. 18:20
  „Gratula értelmes hozzászólásotokhoz! Off hegyek!

  MSZP-ből elég volt,FIDESZ-től tartok,JOBBIK miatt meg Európa elfordul tőlünk.A többiek szót sem érdemelnek!

  Ennyi..”
 • 21. magyar36 2010. február 15. 17:55
  „rightwing
  Miért te már unod?”
 • 20. magyar36 2010. február 15. 17:51
  „mekgajver
  Figyú nézted az ágy alatt?”
 • 19. mekgajver 2010. február 15. 17:50
  „A Jobbiknál egy párt sem gyűlöli jobban az MSZP-t. Okkal.
  Megverettettétek őket a rendőrséggel, feloszlattátok a Magyar Gárdát, folyamatosan nácizzátok őket, bebörtönöztétek Budaházyékat. Most sem sikerült nem Mszp-s módjára írnod.”
 • 18. magyar36 2010. február 15. 17:45
  „mekgajver
  Irigylem tőled a bögréidet, amelyen szegfű van!:))))
  Akkor is csak a JOBBIK-nak van épkézláb programja, a Fidesz meg csak mesél, és szidja a maszoppot! Ez a gyűlölet politika nem fog hál´ Istennek bejönni, mert az emberek rájönnek: CSAK A JOBBIK vezeti ki őket ebből a mocskos politikából!”
 • 17. mekgajver 2010. február 15. 17:40
  „magyar36: Ne körmönfontkodj, felesleges <moderálva>

  Egyébként nem nehéz kitalálni, hogy az van kiadva a komcsiknak, hogy Jobbikos hangvétellel kritizálják a Fideszt, de a jelöltjét azért nem kell reklámozni, hátha elvisz pár százalékkal többet a Jobbik a Fidesztől, és ha csoda történik, a kommunista jelölt fut be győztesen.
  Ha be akarod bizónyítani akkor tudod mit kell tenned! Fazekas Ferinek kampányolni, Búzás,és az MSZP bűneit felsorolni! Aggódni a makói szegény emberekért, akiket kifosztottatok.”
 • 16. magyar36 2010. február 15. 17:32
  „mekgajver
  A Fidesz ugyan azt teszi majd, mint az MSZP! Ezért kell a JOBBIK, hogy ne tudja tönkre tenni a még meg maradt nemzeti vagyont! A makóiaknak is meg kell érteni, hogy a JOBBIK képviseli őket, és nem egy KISZ titkárokból liberalista, majd néppárti köpönyeg alá bújó párt!”
 • 15. magyar36 2010. február 15. 17:28
  „mekgajve
  Tipikus 10. hsz”
34 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megbújt személyek Nagylakon

Nagylak - Török és iraki személyeket próbált becsempészni hazánkba egy német és egy török… Tovább olvasom