Délmagyar logó

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 21°C | 34°C Még több cikk.

Varga Péter: Fenyegetést kaptunk Hoffmann Rózsától

Szeged, Apátfalva – Varga Péter apátfalvi polgármester, MSZP-s politikus szerint fenyegetést és ultimátumot kaptak a kisebb települések Hoffmann Rózsától.
Az Orbán-kormánynak egyáltalán nem fontos az oktatás és a gyerek, csak az a fontos, hogy hű alattvalókat neveljen az általános és középiskolákban, valamint a felsőoktatásban. Ami most zajlik, az nem az oktatási rendszer reformja, hanem az oktatási rendszer szétverése – hangsúlyozta mai sajtótájékoztatóján Szegeden Varga Péter. Az MSZP megyei elnökhelyettese, Apátfalva polgármestere elmondta: a múlt héten levelet kapott Hoffmann Rózsától. Az oktatásért felelős államtitkár ebben arról tájékoztatta, hogy ha az önkormányzat nem tudja vállalni az állami fenntartásba kerülő iskolája működtetését, úgy fizessen az államnak havi 1 millió 377 ezer forint önköltséget. Varga szerint ez éves szinten 2,5 millió forinttal több, mint amennyiből eddig működtették az iskolát.

Hoffmann Rózsa úgy gondolja, hogy azok az önkormányzatok, amelyek nem képesek működtetni az iskolájukat, mert nincs meg hozzá az elegendő bevételük, arra lesz pénzük, hogy az állami fenntartásért önköltséget fizessenek az államnak. Az államtitkár december 15-éig adott határidőt a képviselőt-testületnek arra, hogy eldöntse, tud-e fizetni abból, ami nincs. Úgy kell dönteni, hogy a 2013-as központi költségvetést még nem fogadták el, de ha már el is fogadták volna, akkor is az fenekestül felforgatja az önkormányzatok költségvetését, finanszírozását 2013-ra – fogalmazott Varga Péter. A polgármester elmondása szerint a fizetség fejében nem vesz át kötelezettséget az állam, viszont bérleti díjat kérhet, ha az eddig ingyen használt sportpályán sportolni szeretnének a gyerekek, vagy egy kiállítást szeretnének rendezni, vagy hétvégén a községi rendezvényen használnák az iskola ebédlőjét.

Varga szerint nem garantálja az állam a művészeti iskolákkal kötött szerződések továbbvitelét sem, viszont arra kéri az önkormányzatot – az apátfalvi mellett más 3 ezer feletti település helyhatóságát is, amiről eddig nem esett szó –, hogy működjön együtt az állammal, mert különben a pedagógusok nem kapnak januárban fizetést. – Arra az átszervezésre, amire az állam saját magának éveket, az önkormányzatoknak december 15-éig csupán néhány napot adott. Közben ott a fenyegetés: aki nem paríroz, engedelmeskedik, annak a településén a pedagógusok nem kapnak fizetést. Haragudjanak az önkormányzatokra, mert ők nem működtek együtt az állammal – mondta Varga Péter, Apátfalva polgármestere.

Olvasóink írták

37 hozzászólás
12
 • 37. 10g 2012. december 15. 09:56
  „36. scott1!
  Nem rálát, hanem bele, ugyanis tudomásom szerint egyetemre jár. Az élethosszig tartó tanulás fontos dolog, mindenkinek ajánlom. Persze ettől még nem lesz szakértő, de véleménye lehet. És akinek gyermeke van az aggódhat is, még akkor is ha történetesen MSZP megyei alelnök, vagy vájár, vagy közmunkás, vagy tanár, vagy diák.... Ki kit akar hitelteleníteni? Hogy mi a demagóg? A gázárcsökkentés, a nyugdíjemelés, a szabad pálinkafőzés, az ingyen ebéd? Ki tudja eldönteni?”
 • 36. scott1 2012. december 15. 08:23
  „Ne keverd össze azzal, hogy testületet vezet, én mint polgármestert sohasem kritizáltam, sőt... de az a kívülálló akkor látott rá a felsőoktatásra, ha valamely szomszédos épületből lenézett egy SZTE épületre... az ingatlanok használatával kapcsolatosan bérleti díjak miatt aggódni pedig kimondottan demagóg!
  Amíg a felsőoktatásban tanulók a hallgatói keretek miatt tiltakoznak, addig felesleges neki az Ő végzettségével, szakmai tapasztalatával és rálátásával "hitelteleníteni" a diákokat, még ha erről olvasott is egy cikket, mint megyei pártelnök helyettes (és nem mint polgármester)!”
 • 35. 10g 2012. december 15. 07:57
  „32. scott1!

  Az a kívülálló egy képviselő-testület vezetője, amelyik 23 éve tart fenn iskolát. Újra ajánlom figyelmedbe a Vekerdy Tamással készült interjút.
  http://www.vasarnapihirek.hu/fokusz/alattvalok_iskolaja_interju_vekery_tamas_gyermekpszichologussal”
 • 34. scott1 2012. december 14. 19:31
  „33. zolcsi44!
  Erdei fanként neked ami jobboldali az már fasiszta is, ezen már nem csodálkozom. Szerintem sokan nem kérnének abból a demokráciából, ami számodra jelenti a demokráciát.
  Utólagosan annyit még megjegyeznék, hogy "elég gyanús", hogy akár a régi zolcsi44 nicknévvel írnak, akár az újabb ("baleset utáni"...) Köfössel a lesz szó a hozzászólásokba mindig "lessz", a hisz szavunk meg "hissz", ami most konkrétan "hossz"-ra sikeredett...
  Semmi bajom a helyesírásoddal, de az azért elég átlátszó, ha a Lenin utcát védő Köfös ugyanazt a senki más által nem használt helyesírási hibát véti folyamatosan mint az Erdei fan zolcsi44... Na persze, aki egy támadó hangú hozzászólásában saját érveit (önmagát) képes meghazudtolni az mindenre képes! :D”
 • 33. zolcsi44 2012. december 14. 18:28
  „Elolvastam az összes hozzászolást. Azon csodálkozom, hogy a sok vélemény nyilvánito még nem jött rá hogy a Fidesszegyre jobban és gyorsabban fasisztalozálodik. Minden tevékenysége erre utal. Aki nem hossz nekem, vegyen fáradságot és olvassa el Hitler hatalomra jutásának történetét 1933-tol.
  A Fidessz fegyveres testületeinek megalakulásárol nem is beszélek. Magátol beszél.”
 • 32. scott1 2012. december 14. 07:08
  „10g!
  Hogy mennyire ÜRÜGY mi sem bizonyítja jobban mint az, hogy a tiltakozó diákok megkérték a "pártot", hogy "hagyják őket békén" és ne hiteltelenítsék el a tiltakozásukat!
  Az egyetemisták elsődlegesen a keretszámok miatt tiltakoznak, és nem "alattvalóznak". Erre felhívnak Szegedre érettségivel egy falusi polgármestert (igaz hitelesebb, mint a szomszédos település polgármester társa, aki 2010-ig volt az SZDSZ -az értelmiség pártja!- megyei elnöke 8 általánossal betanított esztergályosként...) és lenyomta nekik ezt a rizsát. Agy mosott gyerekeket dimenzionál kívülállóként, és beszédében még sikeresen degradálja ("mocskolja") a jövőbeni intézményfenntartókat és az állami intézményekbe átkerülő tanári karokat is...
  Az új adókkal kapcsolatos lábjegyzetedre nem reagálok, mert nem tartozik a témához, de ha nagyon ragaszkodsz hozzá "szétbontom" azt is... azt hittem nem fogod elterelni ebbe az irányba az eddigi "hiteles szakértői jóslatokról" a témát! :D”
 • 31. magyar36 2012. december 13. 21:52
  „A mai nap sok emberrel beszélgettem, de Makón szinte egy sem emlegette a "keretszám csökkentést"! Vajon Makón csak hiper gazdagok élnek, vagy azt gondolják a szülők, hogy a gyerekük is adóssággal kezdje az életét? Nekik se legyen jobb, mint nekik!”
 • 30. 10g 2012. december 13. 21:22
  „29. scott1!
  Az iskola ÜGY, nem ürügy. A gimnazisták, meg az egyetemisták is így gondolják. Vagy ők is csak ürügyet találtak, hogy ne kelljen menni vizsgázni, tanulni, vagy azt gondolod, hogy vígan fizet mindenki, telefonadót, vezetékadót, sárgacsekk adót, chipsadót, imád többet fizetni a kormány által megállapított kéményseprői díjért, vízdíjért, szemétdíjért, mi kértük, hogy legyen lerakási díj, biztosítási -bocs; baleseti- adó, hogy ne járjunk rosszabbul - tehát nem jobban, csak legalább nem rosszabbul, vagyis, hogy közben volt egy kis infláció, már nem olyan fontos- a 16 százalékos szja-val, még a bérkommandót is fizettük. Ja meg ebből fizettük az országgyűlési képviselők maximum 2 milliós éhbérét, meg a fullmilkósok nettójának emelkedését - tudod; 16%, és az autógáz is olyan olcsó volt már, hogy nyugodtan felemelhették a jövedéki adóját a duplájára. És mivel ezután még mindig maradt pénzünk, boldogan jelentkeztünk, hogy fizethessük az egyetemi tandíjat. Nem pár ezret, hanem pár százezret, mert a 47 ezerből futja. Ehhez képest, hogy Makónak, Maroslelének (vigyázz, FIDESZ!) jogos, vagy nem a a bérleti díj, ki nem tesz rá?! Azt is én fizetem. Már várom a választási regisztrációt, nagyon várom... mert nekem is forog a gyomrom.”
 • 29. scott1 2012. december 13. 17:30
  „10g!
  Nyugodtan politizáljon Varga, azzal nincs baj, a baj azzal van, ahogy teszi. Az iskolát, mint ürügyet felhasználni erre? Szerinted milyen hátrány fogja érni a települést az ingatlanjaival kapcsolatban? Mert szerintem semmi, ha tévedek és érné bármi is, én megkövetem magam, te megfogod, vagy esetleg Ő? Ugyan már, te is tudod erre a választ...
  Ismét már ki sem térnék arra, hogy mennyire elegáns bérleti díjakat vizionálni a kormánnyal kapcsolatban, amikor éppen a kormány áll értetlenül Makón a baloldali önkormányzat bérleti követelésein.
  Ez a nyilatkozat szerintem méltán fog egy kalapba kerülni a helyi, vagy akár az országos "tisztán látó szakértő" nyilatkozatokkal (lásd: bezárják a kórházat, leváltják a gimi igazgatót, félbemarad a fürdő, megadóztatják a nyugdíjakat, államcsőd lesz, 400 forintos euró, 500 forintos üzemanyag, ingatlanadó...)
  Ki mint vet, úgy arat? Miért ők mit vetnek a "bizonytalanság magját"? Mert, hogy a valósághoz nem sok közük volt eddig az elég nyilvánvaló, Te ezt a fajta politikát támogatod, sokunknak meg ettől már felfordul a gyomra...”
 • 28. 10g 2012. december 13. 14:58
  „27. scott1!
  Akkor ne politizáljon Lázár se, Botka, Buzás, Nógrádi is csak hallgasson. Szerintem nyugodtan politizálhat Varga Péter, ha úgy csinálja, mint eddig. Mert eddig is politizált, csak nem a képviselő-testületben, és nem a polgármesteri szobában, mint sokan mások. MSZP megyei elnökhelyettesként, gyakorló polgármesterként lehet és legyen is véleménye. Eddig sem csinált titkot abból, hogy MSZP-s, hiszen úgy nyerte meg a választást kétszer is Apátfalván. És az iskolából sem ő csinált politikát, hanem a Fidesz ezzel az őrülettel, amit keresztül ver Magyarországon. Ki mint vet, úgy arat.”
 • 27. scott1 2012. december 12. 08:44
  „ada1001!
  Sajnos V.P. alapból a pártpolitika irányába kezdte. Az a falu akkor halad jó irányba, ha nem a pártpolitikával foglalkozik a polgármestere, remélhetőleg nem ez lesz a tendencia.
  Értem én, hogy gyermek sincs annyi, és azt is értem, hogy sokan aggódnak az általános iskolákért, de ezt talán elsődlegesen tehették volna az előző ciklusban az mszp-sek és más aggódók is, mivel akkor konkrétan 163 általános iskolát zártak be akkor. Sok település éppen ezért is adósodott el (gatyásodott le) teljesen, mert megpróbálta megmenti az iskoláját...
  Szükség van a falvakban is iskolákra, tanárokkal, még ha kisebb létszámú is az adott intézmény... erre van szükség és nem ennek nevében az egyéni érdekeket előretolva pártpolitikát csinálni egy település egyetlen iskolájából. Mert gondolom az általa emlegetett középiskolák és felsőoktatási intézmények oktatási színvonalához se a településnek se neki sok köze közvetlenül nincs...
  Sok embert ismerek, aki a cikkben felhozott iskolába járt és ma már ügyvéd, mérnök, tanár, óvónő, ápolónő, rendőr, tehát vitték valamire, na ezeknek a gyerekeik túlnyomórészt ma már nem ebbe az iskolába járnak... ugyanakkor általam le nem lebecsülve Őket, az általad említett a "segélyekből tengődők" gyerekei viszont igen...”
 • 26. ada1001 2012. december 12. 08:15
  „Sajnos már megint átment mindenki politika irányába. Az én kislányom a cikkben leírt iskolába jár, itt élünk Apátfalván, és nem szeretném, ha az iskola nem tudna úgy működni, mint eddig. Igaz, hogy V. P. baloldali (megjegyzem én nem vagyok az), de itt élőként el kell mondani, hogy elég jó irányba halad ez a falu. Laktam már máshol is, nagyváros is volt közöttük, de sajnos ott is csak évről évre egyre kevesebb iskola nyitott ki szeptemberben. Ez a tendencia tart már évek óta, függetlenül attól, hogy milyen párt volt többségben a parlamentben. Ha így haladunk tovább, a falvakban nem lesz már iskola. Értem én, hogy gyermek sincs annyi, de 50-100 évvel ezelőtt a tanyasi iskolákban se voltak többen 20-nál. Mégis mindenki megtanult írni, olvasni, számolni. A mai nagyobb iskolákban 30-35 fős osztályok vannak, amiben az egyén nem tud kitűnni, a tanárok talán fel sem ismerik a tehetségeket (nem szeretnék senkit megbántani!). Röviden: szükség van a falvakban is iskolákra, tanárokkal, még ha kisebb létszámú is az adott intézmény. Nagyon sok embert ismerek, aki a cikkben felhozott iskolába járt és ma már ügyvéd, mérnök, tanár, óvónő, ápolónő, rendőr, tehát vitték valamire, és nem a segélyekből tengődik.”
 • 25. scott1 2012. december 12. 07:21
  „qwensy04!
  Akkor először is ezt az elhangzott "szakmaiságot" és értelmezd pártszimpátia nélkül, majd vezesd le azt, hogy ez milyen szinten képviselő az általad emlegetett ingatlankezelési aggódást!
  "Az Orbán-kormánynak egyáltalán nem fontos az oktatás és a gyerek, csak az a fontos, hogy hű alattvalókat neveljen az általános és középiskolákban, valamint a felsőoktatásban. Ami most zajlik, az nem az oktatási rendszer reformja, hanem az oktatási rendszer szétverése..."

  deszkás!
  Az általad emlegetett szövegnek mi köze a Fideszhez, ugyanis az idézeted inkább jobbikos kommentelőtől származik. Olyan szövegrészekből mint a "fidesz-pestis" magadtól is rájöhettél volna, bár gondolom ezt megítélni nem a te feladatot neked, aki a párt kötél részlegén teljesít szolgálatot :D”
 • 24. DobóI 2012. december 12. 05:27
  „9. queenmargareth1 2012.12.11. 06:18

  Látod az a probléma veled Margó királynő, hogy csak Győzike és Mónika show-kon szocializálódtál, így még arról sincs ismereted Hoffmann Rózsa KDNP-s...”
 • 23. deszkás 2012. december 12. 01:03
  „Fideszesek! Ázik a kötél. És imádkozzatok hogy csak ázzon. Ne ragozzátok: cucilista sádesz véreskezű nácikomcsizás nélkül. Én is ezt teszem.”
 • 22. qwensy04 2012. december 11. 20:48
  „Próbálok párszimpátia nélkül írni (a mai világban egyre nehezebb), de azt mindenkinek tudni kell, hogy a Magyar Közlönyben épphogy megjelent törvény alapján dec.15-ig kell aláírni a településvezetőknek a megállapodást, úgy, hogy annak mintáját csak dec 11-én láthatták először. A Makói kistérségben is több olyan önkormányzat van, ahol az iskola épületével egybeépülő intézményrendszerek vannak (Sportcsarnok, közösségi tér, színpad, konyha, bérlakás) aminek a leválasztására már nem igazán van idő szombatig. Akkor most mit is ír alá a politikus? A jelenlegi megállapodástervezetek alapján sok milliós elszámolásbeli különbségek is lehetnek jövőre. Ezt a különbséget lenyelik majd az Apátfalviak, vagy a többi település polgárai? Hát nem. Ki lesz a felelős? A jelenlegi önkormányzati törvény alapján a vagyongazdálkodásért felel a testület és a polgármester. Akkor most ki írja alá úgy, hogy elvihetik a házát/vagyonát? Ön aláírna egy olyan papírt, amiben semmi konkrétum sincs, hiszen nem is lehet ennyi idő alatt, úgy, hogy a vagyonával felel a döntéséért? Nem hinném.
  Szerencsésnek érzem magam, hogy nem nekem kell itt helyt állnom és egyben felháborítónak tartom, hogy pártszimpátia alapján mocskolódnak akár a Varga Péterrel (jelzem világ életemben jobb oldali gondolkozású voltam és nem MSZP-s). Vegyék már észre, hogy ez egy lehetetlen helyzet, amit a településvezetők törvény által is szankcionálható módon kell kezelniük.
  LÉPJENEK MÁR KI A HOMÁLYBÓL, és értelmesen alkossanak véleményt! Mert az eddig olvasottak alapján fogalmuk sincs amiről írnak.”
 • 21. macs 2012. december 11. 13:07
  „Érdekes, X mond valamit, kritika száll se, Y mond valamit, bizonyítsa. :-D”
 • 20. Mozimasiniszta 2012. december 11. 11:12
  „10#-es ! igazad van , 10-15 év múlva derül ki hogy jó e az oktatási rendszer ! Ha szétnézünk a mai 25-30-as korú átlag emberek között, ordít a műveltség hiánya, igénytelenség, írás-olvasás felületessége, a társas kapcsolattartás kimerül az önmutogatásban a közösségi oldalakon, ami valójában a semmi felturbózása...
  Mindezek pedig a pufajkás Gyulával kezdődő cucillista -szadeszes kormányok "gyümölcsei", amelyen a közbe szakadt első fidesz-kormány sem tudott sokat korrigálni a rendszer folyamatában levő tehetetlenségi erő miatt !
  Bolognaiból jó a makaróni de az oktatási rendszer...a nevezett étel átalakult, végső formája . Utazva buszon vagy villamoson hallhatjuk, napjaink egyetemistáinak jelentős részének hétfő reggel már a következő buli a legfőbb gondja, és közülük szerencsés az aki a nemi identitás problémáján már túljutott...kiragadott példák de !
  valahogy ezeken kellene országosan túljutni. Nem a kormány vettem védelembe, annak ellenére hogy jobboldali érzelmű vagyok, leváltottam volna már Hoffmannt, Pintért, Matolcsy-t , mivel alkalmasabb emberek kevesebb közfelháborodással végeznék a dolgukat...”
 • 19. scott1 2012. december 11. 10:48
  „15!
  Az együttműködés a fenyegetés? :DDD
  Ezelőtt a baloldali önkormányzatok olyan szerződéseket kötöttek a kormánnyal, amelyben fizetni kellett az állami intézményeknek a városi ingatlanok használata után! Ezen zömében állami pénzekből épített ingatlanok utáni fizetendő pénzek miatt értelmetlenül áll a mostani kormány, de most pár héttel ezután már azt sugalljuk, hogy a kormánynak lesznek ilyen jellegű ötletei, amikor a bérleti díjjal kapcsolatban még peres eljárást is indít a "megyei baloldal" pár hete??? Nagyon elegáns kis rövidtávú amnézia :D
  Szerinted vége a nyugalomnak? :D Ebben az országban már évek óta nincs nyugalom!
  Vagy arra gondolsz, hogy azok az intézkedések, amelyeket Szlovénián kívül már valamennyi szomszédos országban megcsináltak és most itt is megcsinálják és ez társadalmi csoportok sérelmével is jár? :D
  Ugyan mondj már egyetlen egy olyan államot, ahol ez nem így történt! Vagy csak mondj egyetlen olyan eu-s államot, ahol ez nem érintette volna a felsőoktatást!”
 • 18. papika56 2012. december 11. 10:09
  „8 doboI.
  A narancsos szemüveged vedd már LE !!
  Amit viktátor tesz a magyar emberekkel , és a hazával..az már népellenes !
  Oktatásra , eü,re nincs pénz !
  De stadionokra VAN több tíz milliárd ft !
  SZégyeljeg magát minden fütyiszes !!!Szemét banda !
  Erre van lóvé :
  + 727 millió ft Bethlen G. határontúli /román / oktatásra,--most szavazták meg.
  -----Ludovika Campusz ...Navrasicsnak ...3,4 milliárd ft !
  ......Piarista ..1,2 milliárd ft
  ......USA---ba ..3,88 milliárd ft ...Friends of Hungary ...nemzeti összetartozás erősítése Alapítvány ???”
37 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Régi-új testület Ambrózfalván

A szeptember 24-én feloszlott képviselő-testületből hárman továbbra is tagjai maradtak az önkormányzat vezetésének Ambrózfalván. Tovább olvasom