Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Vásárhely-vitával zárták az évet Makón

Makó - Vásárhely és Makó politikusai azért kerültek szembe egymással, mert a jelenlegi kormány másként gondolkodik önkormányzati önállóságról, mint az összes eddigi – hangzott el a makói testület ülésén. A város képviselői a legközelebbi alkalommal tájékoztatást kérnek az összevont vásárhelyi és makói kórház működéséről a főigazgatótól, Kallai Árpádtól.
Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook-oldala, nem csak makóiaknak.

A Makói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Bartók Székhelyintézményének 4. z osztályos diákjai adtak karácsonyi műsort a makói képviselő-testület idei utolsó ülésének elején. Buzás Péter polgármester az önkormányzat nevében gratulált Tóth Istvánnak, a Váll-Ker Kft. igazgatójának, abból az alkalomból, hogy cége első makói vállalkozásként kapta meg a lapunk által alapított Presztízs díjat.

Bár az írásbeli polgármesteri tájékoztatónak nem volt része, Siket István (PSZM) képviselő felvetése nyomán szóba került az a levél, amely Korsós Ágnes hódmezővásárhelyi jegyző aláírásával minden makói lakásba eljutott, és lapunkban is megjelent. A makói és a vásárhelyi kórház összevonása, a vízműszolgáltatás átszervezése nyomán elindult Hódmezővásárhely–Makó vitára reflektál. Siket, majd Molnár László (MSZP) a jegyző levelére reagálva megismételte: a makóiaknak nincs gondjuk a vásárhelyi polgárokkal, sem az ottani közigazgatással, csak egyes vezetők egyes döntéseivel, és azzal, hogy ennek nyomán az ország ma talán legerősebb érdekérvényesítő képességével bíró városa a szomszédja rovására erősödik. Sánta Sándornak (Fidesz) az volt a véleménye, hogy lehetnek konkrét gondok a kórház-integrációval, de ezeket nem így, nyílt színi politikával lehet megoldani, máshogyan és máshol kell intézkedni. Buzásnak és a pártján állóknak erről más volt a véleménye. Marosvári Attila alpolgármester szerint pedig ennek a vitának az az oka, hogy a jelenlegi kormány máshogyan gondolkodik önkormányzati önállóságról, mint a rendszerváltás óta az eddigiek. Erről az államosítások mellett az is tanúskodik, hogy korábban nem fordult elő olyan, hogy az egyik város polgármestere egy másik település intézményével kapcsolatos döntést jelentsen be. Márpedig Makó kórházáról annak idején Lázár János jelentette be, Vásárhelyen, hogy a vásárhelyi kórházhoz fog tartozni, anélkül, hogy a makóiakkal tárgyalt volna előtte. Marosvári szerint jellemző, hogy Korsós Ágnes a levelében címzetes főjegyzőként, doktorként címzi magát, de a levél megszólítottja simán Buzás Péter, pedig mindketten ugyanazt a jogi egyetemet végezték el. Ez nem formaság – mutatott rá Marosvári –, hanem annak a jele, hogy a levélíró nem tekinti partnernek azt, akit megszólított. Gál Sándor (Fidesz) szerint az a tanulság, hogy ha az integrációval kapcsolatos döntést ésszerűen, egymással beszélve hozzák meg, nem alakul ki ilyen vita. A testület úgy döntött, februári ülésére meghívja Kallai Árpádot, a vásárhelyi és makói kórház közös főigazgatóját, akitől tájékoztatást kérnek az intézményről.

A képviselők az inflációt követve emelték a közterület-használati díjat, amit továbbra sem kell megfizetnie annak, aki építkezés vagy házfölújítás miatt veszi igénybe a közterületet. A polgármester javaslatára a testület kinyilvánította, a jövő évben még odaadja a kommunális adóbevételéből a kéményseprést végző cégnek azt a pénzt, amely a rezsicsökkentés miatt kiesik a bevételéből, ám a későbbiekre átadja e feladatot a megyeszékhelynek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

10 nagycsalád kapott csomagot karácsonyra

Nagycsaládosoknak és kitűnő tanulóknak tartott szerdán karácsonyváró ünnepséget a makói önkormányzat a Hagymaházban. Tovább olvasom