Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Vásárhely meglepte Makót, és viszont

Makó - A makói kórház jövője hosszú távon biztosított - derült ki a makóiképviselő-testület szerdai ülésén. A helyi politikusok azonban nem kaptak választ egyik fontos kérdésükre az intézmény igazgatójától. Erre azalkalomra átjött Makóra Hódmezővásárhely polgármestere, jegyzője, az ottani Fidesz-elnök és a város ügyvédje, ám a makóiak is készültek meglepetéssel.
Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook-oldala, nem csak makóiaknak.

4 milliárd 272 millió 723 ezer forintos bevételi és kiadási főösszeggelfogadta el a makói önkormányzat idei évre szóló költségvetését szerdán a képviselő-testület. Idén 220 millió jut járdaépítésre, nem várható adó- és bérletidíj-emelés, viszont az orvosi rendelőkre, a második világháborús emlékmű felújítására még várni kell - derült ki a 8 igen, 1 nem és 3 tartózkodás mellett elfogadott rendeletből, amely Buzás Péter polgármester szerint az élni és élni hagyni elv jegyében készült. Fél óránál nem vett több időt igénybe megtárgyalása - ám ezután a makói kórház sorsa következett, amelyről több mint három órán át folyt a tanácskozás.

Erre az alkalomra eljött Kallai Árpád, a Csongrád Megyei Egészségügyi Központ Hódmezővásárhely-Makó nevű összevont intézmény főigazgatója. Jelen volt Mészáros János, a GYEMSZI regionális igazgatója - valamint Almási István hódmezővásárhelyi polgármester, Korsós Ágnes főjegyző, Havasi Katalin önkormányzati képviselő, a Fidesz vásárhelyi elnöke, és Kriveczky György ügyvéd, valamint már szokás szerint a vásárhelyi televízió. Kallai Árpád tájékoztatója összevetette a makói kórház 2012-es és 2013-as évét.

Almási István vásárhelyi polgármester és kollégái a makói ülésen. A kórházi előterjesztésre voltak kíváncsiak. Fotó: Szabó Imre
Almási István vásárhelyi polgármester és kollégái a makói ülésen. A kórházi előterjesztésre voltak kíváncsiak. Fotó: Szabó Imre

Eszerint tavalyelőtt 438-an dolgoztak itt, tavaly már 452-en, és mivel az
állam bért emelt, a bérköltség 60 millióval lett több. Nőtt az ellátott
fekvő- és járóbetegek száma, utóbbiaké 226 ezerről 243 ezerre, és 292 után tavaly már 314 szülés zajlott. A főigazgató részletezte a kórház fejlesztésének tervét, és ő is, Mészáros János is kimondta, az intézmény jövője hosszú távon biztosított. A makói képviselők is föltették azokat a kérdéseiket, amelyek a két kórház összevonása óta fogalmazódtak meg. Eleve nem tetszett nekik, hogy Lázár János és Kallai Árpád annak idején Vásárhelyen jelentette be, javasolják a két intézmény összevonását, de erről a helyiekkel nem tárgyaltak. Most pedig az esett rosszul, hogy Kallai tájékoztatóját nem kapták meg előre, írásban, így nem tudták átbeszélni bizottsági ülésen, ahogyan itt szokás. Baranyi Sándor (MSZP) mellett a polgármester is arra volt kíváncsi, mi alapján oszlott el a közösen megnyert uniós pályázati összeg úgy, hogy a vásárhelyi kórházra 2,2 milliárdot, a makóira pedig 490 milliót költenek. Kiss Imréné a gyerekosztály újbóli visszaállítását kérte, Molnár László pedig többek között azt tette szóvá, hogy a kórház saját szóróanyagot, "kampányújságot" készített. Firtatták, hogy mielőtt az állam minden intézmény hatvan napon túli tartozását kifizette, mennyi volt a közös adósságból a vásárhelyi kórházé, mennyi a makóié. Mészáros fölhívta a figyelmet arra, hogy ezt az adatot az integráció óta nem kezelték külön, és most már nincs is ennek jelentősége. Más kórházakat is összevontak ugyanígy, és bár szívesen ellátják információval a képviselő-testületet, a kórház fenntartója és tulajdonosa már az állam. Kallai arra az egy kérdésre nem adott választ, miért a fönt vázolt arányban oszlott meg a fejlesztési forrás, azt mondta, inkább örülni kellene annak, hogy együtt el tud költeni a két intézmény 2,7 milliárdot. Nyilvánvalóvá tette: egy politikai döntés nyomán kialakult helyzetben került erre a posztra, amelyből megpróbálja a legtöbbet kihozni.

Igaz, gyerekosztály nincs, viszont a járóbeteg-ellátásban jó néhány gyermek-szakrendelést telepített Makóra, és a bőrgyógyászati rendelés ideje is nőtt. Buzás Péter vita közben tegezte Kallai Árpádot, aki viszont megmondta, hivatalos ügyben van jelen, ezért váltott át magázásra, nála ez a tisztelet jele. Gál Sándor (Fidesz) is a tiszteletről szólt: azt mondta, a makóiak nem veszik jó néven, ha átnéznek rajtuk, ebben az ügyben a büszkeségükben érezték magukat sértve, és a továbbiakban erre célszerű lesz odafigyelni. Az integráció ettől függetlenül szerinte hasznos. Marosvári Attila alpolgármester emlékeztetett, bár a város 1991-ben átadta a kórházát a megyének, az elmúlt 23 évben ha kellett, a helyiek CT-t, mammográfot vettek, és tüntettek érte, ha be akarták zárni, s a makói képviselőknek nem csak joguk, kötelességük is, hogy úgy dolgozzanak az intézményükért, ahogyan eddig. Buzás, Gál és Marosvári úgy látta, hogy ha nem is közeledtek az álláspontok, mégis volt értelme a vitának.

Az elfogadott határozat szerint a megbeszélést folytatni kell júniusban. Annál is inkább, mert Kallai korábban a tervbe vett fejlesztések miatt kérte az önkormányzatot, hogy a rendelőintézetben lévő háziorvosokat költöztesse el. Ezt a város hely- és pénzhiány miatt nem tette meg, de kérte Kallait, segítsen megszerezni az államtól a Juhász Gyula téri volt pártházat. A főigazgató erre nem reagált, mert úgy érezte, ebben nincs hatásköre. Az ügy annyiban maradt - most viszont a makói városházán megnézték a kórház 1991-es átadásáról szóló szerződést, amelyből kiderül: Makónak van tulajdonrésze abban az épületben. Buzás a vita vége felé kiosztatta ezt a szerződést, és bejelentette, a város ezt a tulajdonjogát adott esetben érvényesíti. Kallai szerint ez veszélybe sodorja a beruházást, és furcsa, hogy ez csak most derült ki. Buzás erre azt mondta, a kórház korábbi gazdájával, a megyével sosem volt olyan vitás ügyük, ami miatt elő kellett volna keresni ezt a régi szerződést.

Almási István vásárhelyi polgármester lapunknak azt nyilatkozta, ő nem érti a makói indulatok okát, az integrációt nem Hódmezővásárhely akarta, ez központi döntés volt. Azért ő is, kollégái is, a makói vezetők is mosolyogva, kedélyesen kavaterkázva búcsúztak el egymástól a szünetben.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Netnagyikat képeznek a makói Galambban

40 makói nyugdíjast ismertet meg mostantól az informatika alapjaival a Galamb József nevét viselő helyi szakközépiskola néhány diákja – önkéntesként, szabadidejében. Tovább olvasom