Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 31°C Még több cikk.

Vásárhelyi-díjat kapott Medgyesi Pál

Vásárhelyi Pál-díjjal ismerte el a vízügyi tárca Medgyesi Pál munkáját. A mérnök a makói víziközmű igazgatójaként számos nemzetközi szinten elismert projektet vitt véghez. E szakmai kitüntetésből évente hetet ítélnek oda az ország legjobb vízmérnökeinek.
Medgyesi Pál több mint négy évtizedes szakmai tevékenységét díjazták a magas kitüntetéssel Fotó: DV
Kétszeresen is jelentős, hogy Medgyesi Pál, a Makó-Térségi Víziközmű Kft. ügyvezető igazgatója nyerte el idén a hét Vásárhelyi Pál-díj egyikét, hiszen ritkaság, hogy nem a közigazgatásban dolgozó, és talán még egyedibb, hogy egy kisvárosban tevékenykedő mérnök életművét ismerték el az ezüstplakettel. A vízügyi szakmában immár negyvenkettedik esztendeje tevékenykedő szakembert meglepetésként érte a kitüntetés, hiszen, mint elmondta: idén éppen, hogy semmiféle megvalósult projekt kerek évfordulóját nem ünnepelte a cég, ráadásul a szakmai fórumokon, egyeztetéseken is igen kemény szavú, kritikus hozzászólónak tartják, ami nem mindig esik jól a mérnökszakma tekintélyes döntnökeinek.

– Érdekes párhuzamot találtam Vásárhelyi életműve és a Makón és térségében végzendő vízügyi feladatok között, hiszen a nagy folyószabályzó a Tisza megregulázásához ezzel a mottóval kezdett: a folyamot csak egy átfogó terv alapján, az összes érintett vármegyének és birtokosnak az összefogásával lehet sikerrel szabályozni – mondja Medgyesi. – Éppen ez, a víztisztaságban, szennyvízkezelésben érintett települések,
A Tisza szabályozója

Vásárhelyi Pál 1796-ban született, 1816-ban szerzett „eminensként" mérnöki oklevelet, majd a Tisza egy szakaszán, a Körösön és a Berettyón végzett vízrajzi felméréseket. 1819-től Huszár Mátyás – a szegedi rakpart névadója – mellett dolgozhatott, majd 1829-től a Duna-felmérés igazgató mérnökévé nevezték ki, négy évvel később Széchenyi társaságában Londonba utazott, a Nemzeti Tudós Társaság levelező taggá választotta. 1845-ben a Közlekedési Bizottmány elnökeként a Tisza szabályozását határozta el, elkészítette a folyam szabályozási tervét, de meg nem valósíthatta, mert tragikus hirtelenséggel meghalt. 
önkormányzatok összefogása szükséges ma is, és nem kisebb a feladat, mint másfélszáz évvel ezelőtt – bár reméljük, hogy a végkifejlet vidámabb lesz, hiszen Vásárhelyi minden bizonnyal abba a felelősségbe és küzdelembe halt bele, amit a szervezés feladata rótt rá.

A vízmérnökök esetében adható legmagasabb elismeréssel szakmai és vezetői munkáját egyaránt díjazta a szakminisztérium: számos nemzetközi szinten is jegyzett újítás, fejlesztés megvalósítása kötődik a nevéhez Makón és a környező kistérségben, hiszen teljesen megújult a vízellátórendszer és a szennyvíztisztítás technológiája is, ráadásul a megyében egyedülállóan sikerült egyetlen ivóvíz-szolgáltató partnerévé szervezni a kistérség összes települését.

– Az egylépcsős vízellátórendszerektől indultunk, és eljutottunk odáig, hogy komplex vízkezelési technológiák nemzetközi kutatásában veszünk
Névjegy

Medgyesi Pál építőmérnökként végzett, emellett vízkezelési és munkabiztonsági szakmérnöki, vízlétesítmény-vezetői, -tervezői és vízgazdálkodás-szakértői oklevelet is szerzett. 1964-től 1994-ig a Csongrád megyei víz- és csatornamű üzemfőmérnökségén dolgozott, majd annak vezetője lett. '94-től a Makó-Térségi Víziközmű Kft. ügyvezető igazgatója.  
részt. 1967-ben, éppen közvetlenül azelőtt, hogy Makóra kerültem, két munkás is életét vesztette a város mechanikus szennyvíztisztítójának egyik aknájában. Az életveszélyes rendszer átalakításával nemzetközi díjas, három fázisú, modern tisztítóművet valósíthattunk meg. Temesvártól Kalifornián át Stockholmig, sőt Kairóig számos országban tapasztalhattam a vízkezelés lehetőségeit, és gyümölcsöző együttműködést, közös gondolkodást eredményezett a temesvári kollégákkal felvett kapcsolat – foglalta össze a szakember, aki vezetői munkájának összefoglalásaként kiemelte: egy bérelt mosókonyhától juthattak el a jelenlegi, több telephelyes igazgatóság kialakításáig. A makói vízmű egyébként országszerte elismert mérnökiskolája a frissen végzett szakembereknek.

– Szeretném, ha unokáim folytatnák ezt a pályát, hiszen kiskoruktól együtt látogattam el velük a nagy beruházások színhelyére, amit rendkívül élveznek mind a mai napig. A kitüntetést egyébként édesanyámnak dedikálnám, aki 86 éves, és nagyon örül minden elismerésemnek – mondta Medgyesi Pál.+

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Falunapok Pitvaroson

Szombaton és vasárnap tartják a falunapok idei programját Pitvaroson. Tovább olvasom