Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 25°C Még több cikk.

Védelmet kapott a hosszúgyökér

Megkapta az eredetvédelmet a makói hosszúgyökér. A Csanád és Térsége Gazdakör elnöke, Kádár József reméli, még többen termesztik majd.
Eredetvédelmet kapott a makói hosszúgyökér – tájékoztatta lapunkat Kádár József, a Csanád és Térsége Gazdakör elnöke; ez a szervezet nyújtotta be a pályázatot a piaci rangot jelentő elismerés érdekében. Megírtuk: Makón és a környező falvakban – főként Apátfalván, Magyarcsanádon, Földeákon és Maroslelén, de távolabb is – több száz család megélhetésének egyik forrása ennek termesztése, tisztítása. Becslések szerint akár a kétezer hektárt is elérheti az a terület, amennyin ezen a vidéken termesztik. Küllemében – nevéhez méltóan – annyiban különbözik a megszokott petrezselyemtől, hogy gyökere jóval hosszabb, az igazi különbség a kettő között azonban inkább az, hogy a makói fajta jóval tovább eláll, tartósabb.

Az eredetvédelmi igényt a gazdakör még tavaly decemberben küldte el a Földművelésügyi Minisztériumban működő Hagyományok-Ízek-Régiók (HÍR) bírálóbizottságának, s mint beszámoltunk róla, az ítészek a pályázati anyag értékelésén kívül érzékszervi vizsgálatot is végeztek, azaz megkóstolták a petrezselymet. Hasonló, mindenekelőtt piaci rangot jelentő eredetvédelmet a makói tájkörzetben eddig az itteni, ugyancsak nagy múlttal rendelkező, népi fajtanemesítés eredményeként létrejött kétéves vöröshagyma kapott. Ez azt jelenti, hogy az ezt tanúsító, Makót feltüntető védjeggyel kizárólag a városban és szűk vonzáskörzetében, a megfelelő technológiával termesztett vöröshagymát lehet csak forgalmazni. A hosszúgyökér esetében az ötlettel nem is az érintett termelők, hanem a terményt forgalmazó kereskedők álltak elő, mondván: így könnyebben, jobb áron lehetne azt eladni.

Kádár József azt mondja, az eredetvédelem reményei szerint új lendületet ad a gyökértermesztésnek, sokan ugyanis felhagytak vele az elmúlt években. Ígérete szerint hamarosan a nyilvánosság elé állnak azokkal az ötletekkel, amelyek a hosszúgyökérrel foglalkozó termelők munkáját segíteni fogják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

70 méternyi rézkábelt loptak

Mintegy 70 méter hosszú rézkábelt tulajdonított el egy apátfalvi és egy magyarcsanádi lakos Makó… Tovább olvasom