Délmagyar logó

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 19°C | 29°C Még több cikk.

Végre átlagos életet élnek a magyarcsanádi Gánék

Makó - Ismét átlagos életet él a magyarcsanádi Gán testvérpár, Miklós és Zoltán – ők voltak azok, akiket megvádoltak egy még 2000-ben elkövetett gyilkossággal, aztán felmentették őket, és még fejenként 1,2 milliós kártérítést is megítéltek nekik. Miklós nemrégiben kocsit vett, Zoltán pedig élettársa kedvéért már sörből is csak alkoholmenteset iszik.
A magyarcsanádi Gán testvérpár, Miklós (40) és Zoltán (44), mint annak idején, hat évvel ezelőtt lapunk az országban elsőként megírta, tizenöt hónapot töltött előzetes letartóztatásban. Emberöléssel vádolták őket, a bíróság azonban felmentette mindkettőjüket, majd az ártatlanul rács mögött töltött közel másfél évért fejenként 1,2 millió forintos kártérítést kaptak az államtól. Történetük különösen azért keltett óriási visszhangot, mert az általuk benyújtott kétmilliós kárigényt első fokon többek között azért mérsékelték majdnem a felére, mert úgymond „primitív" személyiségükből adódóan a börtönt az átlagembernél könnyebben viselték. Azóta megírtuk: a kártérítést a két testvér – főként szerény otthonaik rendbe tételére, felszerelésére – elköltötte, életük pedig visszatért a rendes kerékvágásba, bár az átélt szörnyű napokat azóta sem tudták elfelejteni.

Mi történt velük azóta? A fiatalabbik Gán fivért, Miklóst egyedül találtuk otthon: felesége épp napszámos munkában volt. Ő is alkalmi mezőgazdasági munkákból szerzi jövedelmét, de megjegyezte: jövő hétfőtől négy hónapon át a helyi önkormányzat közmunkása lesz, és minimálbért kap majd, azaz 62 ezer forintot. Legkisebb gyermeke, Miki – akkoriban született, amikor az eljárás folyt ellenük – óvodás, kisebbik lánya, Anett nyolcadikos, és négyes-ötösre áll, tovább tanul, a nagyobbik, Magdolna pedig a vőlegényével együtt Olaszországban dolgozik egy gyárban. Házának felújítását Miklós befejezte. A Balcescu utcai otthon szerény körülményekről árulkodik, de tiszta, rendezett. A családfő nemrég egy használt Wartburgot vásárolt.

Felkerestük bátyját, az ugyancsak alkalmi munkákból élő Zoltánt is. Róla a legnagyobb hír az, hogy noha korábban szívesen sörözött, élettársa, Etelka kedvéért teljesen abbahagyta az ivást, csak alkoholmenteset iszik néhanap. Párját is otthon találtuk, épp főzött, sőt: az Etelka korábbi kapcsolatából származó három fiú közül is otthon volt kettő, Bence és Tivadar mert épp betegek –, Viktor viszont iskolában volt. Az ő otthonuk is bővül, szépül: az egykori szülői házba bevezették a vizet, és idén szeretnék befejezni az új fürdőszobát.

Olvasóink írták

 • 12. kisztitkar 2009. március 19. 15:06
  „Cigánygyerek az apjához:
  - Édesapám, én elmegyek DOLGOZNI.
  - Ejnye te kölyök! Nem megmondtam, hogy amíg az én házamban
  laksz, addig,
  nincs káromkodás?!”
 • 11. M@M 2009. március 19. 13:50
  „Ugyan mit csodálkoztok?????? A jólnevelt, kultúrviselkedéséről híres Szabó Imre személyesen is érintve van a témával kapcsolatban!! Hogy mivel??? Kérdezzétek meg tőle........Titkon valószínűleg illemtan órákat tart a szegedi almamáterban! Hogy ebből hogy lett újságíró??????????”
 • 10. monikalia 2009. március 18. 14:01
  „Talán már el is lehetne felejteni őket ha időközben nem keverednének valami balhéba .De sajnálni nem tudom öket”
 • 9. szisszka 2009. március 18. 08:45
  „Gratulálok a cikkhez,tök jó csak éppen sok minden kimaradt belőle he-he.Talán jobban kellene tájékozódni,hogy mégis úgy van-e ahogy mondják.Elég lett volna bemenni a boltba vagy az egyik kocsmába érdeklődni!!!”
 • 8. dodó 2009. március 17. 19:52
  „Annyira megjavultak, hogy még a segílykét is csak hosszas rábeszélésre hajlandók fölvenni!”
 • 7. lacipapa68 2009. március 17. 17:39
  „Ez egy síma "PR"-cikk a cigányok "integrálódásáról".A fent említett személyek "nyugdíjaskorukra" elérik azt,hogy lesz víz a házban és hogy egyikük ezentúl nem lesz alkoholista.Bravó!Különben akkoriban engem is felháborított a kártérítési per indoklása.”
 • 6. bo 2009. március 17. 11:47
  „Most sírjak, vagy röhögjek!? Szabó úr! Ön tudja milyen Magyarcsanádon az átlagos roma élet? Ezzel bizony nem dicsekedni kellene!!!!”
 • 5. redstar 2009. március 17. 08:13
  „Ja, és a cikk írója nem írta, hogy örömében beköltözött volna a Balcescu utcába e drága jó munkásemberek mellé...vagy ennyire nem őszinte az öröme?;-P”
 • 4. redstar 2009. március 17. 08:11
  „A cigarettacsempészet valóban "alkalmi" munka...tán még járulékot is fizet utána...csak nem a TB-nek :-)))
  Milyen jó nekünk, hogy tele vagyunk ilyen becsületes emberekkel....Ugyan kibírja-e szegény a teljes négy hónapon át a lapátnyélre támaszkodást?!
  Wartburgot vásárolt?Talán a Tipo műszerfala már szétpergett a sok szerelgetéstől, vagy szétnyomták a csíkok /cigarettakartonok/?!
  Nem bűncselekmény hiányában, hanem bizonyítottság hiányában engedték ki őket...”
 • 3. kisztitkar 2009. március 17. 05:11
  „Azért ne felejtsük el ártatlanság és ártatlanság közt van külömbség,itt nem tudták kellő kép bizonyítani 100%-ban nem arrol volt szó hogy makulátlan ártatlan emberkék!”
 • 2. magyarok 2009. március 16. 21:31
  „annyira érdekel mint a te hozzászólásod...”
 • 1. Fót 2009. március 16. 17:38
  „Ezért nem tudtam aludni eddig, mert nem tudtam, hogy mi van velük! szerintem a kutyát nem érdekli!!!:))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Juhász Gyula fáját is védik Makón

Makó - Nemcsak eszmei, anyagi értelemben is komoly értéket képviselnek a védelem alá helyezett fák… Tovább olvasom