Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

Végre: búcsú Lenintől és a Felszabadulástól

Királyhegyesen a Felszabadulás, a faluhoz tartozó Csikóspusztán pedig a Lenin utcától búcsúznak hamarosan. A névváltoztatás ellen senki sem tiltakozott, bár többen megjegyezték: lennének ennél fontosabb dolgok is.
Mint megírtuk, az önkormányzati törvény egy friss módosítása szerint jövő nyártól nem viselheti közterület vagy közintézmény olyan személy nevét, aki a XX. század önkényuralmi politikai rendszereinek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában részt vett, továbbá olyan kifejezést, illetve olyan szervezet nevét, amely önkényuralmi politikai rendszerre utal, azok emlékét idézi. Ilyen utcából nincs sok, többségüket a rendszerváltáskor, esetleg valamivel később átkeresztelték – de azért még akad. A több mint 600 lelket számláló Királyhegyesen például van Felszabadulás utca, a közigazgatásilag a faluhoz tartozó településrészen, az 51 fős Csikóspusztán pedig Lenin neve maradt fenn ily módon.

A napokban mind Királyhegyesen, mind Csikóspusztán lakossági fórumot tartottak: milyen új utcanevet szeretnének? Horváth Lajos polgármester elmondta, mindkét fórumon ott volt jó kéttucatnyi ember, és sikerült egyezségre jutni. A Felszabadulás utca visszakapja régi, mondhatni történelmi nevét, és Kis utca lesz, Csikóspuszta legfontosabb útja pedig egyszerűen a Fő utca nevet viseli majd.

A falu első embere azt mondta, különösebb tiltakozást nem váltott ki a változtatás, ebben nyilván szerepet játszott az is, hogy a lakóknak ez nem kerül pénzébe, az önkormányzat pedig minden segítséget megígért az ügyintézésben. Azt viszont többen is megjegyezték: talán lenne ennél fontosabb, sürgetőbb feladat is.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. scott1 2012. december 09. 06:50
  „Felháborodsz azon, hogy fenntartásokkal fogadom amit írsz, miután saját magad is meghazudtoltad a saját hozzászólásodba?
  Ám legyen, a Makóról elszármazott szegedi barátod olvassa a makói híreket felismer téged, majd felhív, mialatt magadat hazudtolod a saját hozzászólásodban ez neki természetes, hiszen ahogy elmondtad jól ismer, de azt mondja, hogy akinek írtál a neten az az idióta.
  A baleset valóban sajnálatos, de az nem magyarázza meg például azt, hogy miért regisztrálsz 2012 őszén nyár helyett a fórumra és intézel ironikus kirohanást egy kormány ellen mert - ahogy szinte a teljes közép-európai térségben - itt is átkeresztelnek pár utcát. Miközben semmi kényszert nem éreztél arra, hogy írj, amikor megkétszereződött a munkanélküliség az államadósság, amikor szászával raktak ki családokat az utcára, amikor ezrével vándorolnak el Makóról a fiatalok bárhová, lásd a telefonos barátodat is.
  Na persze aki lelépett innen, ahogy több ezer sorstársa is tette - az elmondásod alapján - az nevez idiótának azt, aki erre kevesekkel együtt felhívta a figyelmet, miközben ezek szerint Ő odáig nem jutott el, hogy belegondoljon miért kellett esetleg neki, de ha éppen neki nem is, a több ezer társának elköltöznie, na persze, aki ezt firtatta az meg idióta? :D
  Indok semmi se tőle se tőled, pedig neked is felkínáltam a lehetőséget... indok helyett inkább járjak, úgy mint az összeégett barátod, mivel szerinted ezt érdemlem. Szerinted az emberekkel az történik amit érdemelnek?”
 • 21. Köfös 2012. december 08. 21:42
  „Tehát amikor igazat mondok, sem hiszed el, ez már legyen a te bajod... Egy makói ember aki pár éve Szegeden él a munkája miatt, nem olvashat a szülővárosából híreket ez tényleg életszerű.... Le van tiltva.... Ok értem...Ő nem ismer és a nevekből amiket használok nem tud rájönni kilétemre, valamint a szóhasználatomból se.... de ő a legjobb barátom és nálad jobban ismer és felismeri a rám jellemző vonásokat, még ha ezt el sem hiszed....A baleset amiért regiztem, a nyáron egy ismerősöm elég csúnyán megégett, több hónap kezelés után hála az égnek élve hazajött, de sajnos ennek nagy ára volt... Jobb karját válból amputálták, mellkasáról is távolítottak el égett húst , majd sajnos a bal keze következett, bőrátültetés és rengeteg műtét után haza jött élve.... Ekkor a kommentelők között volt sok idióta aki semmit sem tudtak pontosan az esetről, denyomták a süketelést itt akartam leírni pár tényt, de a rendőrségi nyomozás és a munkavédelmi felügyelet nyomozása miatt nem tehettem, na meg a cég is megdicsért volna, hisz van saját szóvivője....Csak mérgelőttem és imádkoztam a srác életéért.... És aki ezt megkérdőjelezi kerüljön a srác helyzetébe az szívemből kívánom....
  A héten találkoztam vele és szerencsére nagyon jól viseli ezt a méltatlan helyzetet....
  Szóval ha kételkedsz a leírtakban keress a fórumok között a vásárhelyiekben.... De miért olvasom a vásárhelyiket makói vagyok ez nem életszerű ....szóval ha hiszed, hiszed, ha nem nem....”
 • 20. 3évesférfi 2012. december 08. 20:37
  „Én meg annyit mondtam, hogy Berlinben áll a Lenin-szobor, meg mellette legalább egy tucatnyi Lenin-utca van szerte Németországban. Pont, slussz-passz.”
 • 19. scott1 2012. december 08. 20:18
  „Köfös!
  Természetesen hihető, hogy téged, aki egy hónapja szólsz hozzá cikkekhez olvas egy szegedi ismerősöd egy olyan cikkel kapcsolatban, amely már csak a makói oldalon található de felismerni vél ezért felhív, hogy te vagy e az, majd véleményt mond rólam... igazán életszerű.
  Ezt teszi persze úgy, miután te arra hivatkoztál, hogy nem a politika oldaláról közelítesz meg egy politikai témát és pár sorral később politikai ellenpéldával magyarázod meg azt, elnézést de az, hogy saját magad hazudtolod meg a saját hozzászólásodban az valóban szánalmas... Na persze az az idióta, aki erre felhívja a figyelmedet :D
  Engem 4-5 éve olvashatsz scott(1) néven (te persze egy szegedi ismerősödtől tudsz csak rólam képet alkotni, ugye :) én nem hivatkozok veled ellentétben balesetekre, keress vissza nyugodtan nagy a merítési lehetőséged és hivatkozz idióta hozzászólásra, akár idézhetsz is! :D”
 • 18. scott1 2012. december 08. 19:35
  „3éves, semmi politikai ambícióm nincs!
  Hozzá se szóltam volna a cikkhez, csupán hozzászólásra reagáltam. A német példánál nem voltam biztos, hogy közép-európai mintára megszüntették-e az összes Leninnel kapcsolatos elnevezést, de az a kb. 10 falu, amit olvastam az nem lep meg. A kurzus kedvenc elnevezéses álláspontoddal egyetértek!
  Köfös!
  Nem állítottam, azt, hogy bármely politikai párt elkötelezett harcosa lennél, én azt állítottam, hogy semmi másra nem jó a hozzászólásod csak arra, hogy a pártpolitika irányába vigye a témát, illetve azt, hogy a Horthy szobros érvelésed ezt még alá is támasztja... annak ellenére, hogy az ellenkezőjét állítod.
  A történelmet valóban nem kell megtagadni de attól még nem kell Hitlerről sem utcát elnevezni ismét, mert a történelmünk része ö is... és lennének olyanok, akik a Lenin utcára hivatkozva a demokráciára támaszkodva kivívnák utcák elnevezését róla.”
 • 17. Köfös 2012. december 08. 19:34
  „Most hívott a szegedi haver, aki a két névből és a szóhasználatomból sakkozta ki, hogy csak én lehetek az az őrült aki egy idézem "idiótával vitatkozik"....Ez úton kérek bocsánatot, mert úgy minősített téged, hogy nem is ismer és mondtam neki csak olyan személyt lehet minősíteni akit jobban ismerünk... Egy két beírás alapján nem... Attól még lehet jó fej az ürge.....
  Miután te szánalmasnak minősítettél, döntöttem úgy, hogy provokállak és bevallom igen jól szórakoztam ezen, bár ezt írtam is, de efölött elsiklottál... De még mielőtt szívinfarktust kapnál az ő kérésére befejezem a szivatásod..... Holnapi misén meggyónom bűnömet, az isten megbocsájt mindenkinek mindent..... Mégegyszer bocsi!!”
 • 16. Köfös 2012. december 08. 18:47
  „A véleményemet iróniával színezve elmondtam, nem voltam párt tag koromnál fogva nem is lehettem az és ma sem vagyok semmilyen párt tagja és harcos katonálya..... Amikor a kormányok jót cselekedtek örültem és amikor nem mérgelődtem.... Felőlem lehet a kormányon a kétfarkú kutya párt csak jól végezze a dolgát és a népet azaz minket szolgáljon....
  A történelmünket nem tagadom meg, ahhoz hozzátartozik Trianon, 56 és sok minden más.... A népünk egy ideje a farok rossz végén áll és szív.... Az Erdei szobor avatásakor még nem is voltam itt regizve /egy sajnálatos baleset miatt tettem ezt a nyáron, hogy hozzá tudjak szólni/ és az se nagyon érdekelt akkor se és most, hogy milyen szobrot állítanak fel....
  De megint jókedvre derítettél, így fáradtan, hóesésben vezetés és itthoni hólapátolás után....
  Már alig várom a következő beírásod, amiben tovább göngyölíted és színesíted a fórumot.... További szép napot Péter”
 • 15. 3évesférfi 2012. december 08. 18:06
  „Hahhhaha, ügyesen forgatod a szavakat, szó se róla. Politikusi ambíciód nincsenek? Tényleg le a kalappal, komolyan mondom.
  Először is én azt mondtam, hogy Berlinben van egy bazi nagy Lenin-szobor és hát az tényleg ott van - ott hagyták. Másodszor, azt állítottad, hogy aszondja: "Azért Németországba nem sok Lenin utcát tudnál megemlíteni...". Erre hoztam pontosan egy tucatnyit. Most hogy ez sok vagy nem sok, azon lehet vitatkozni, mindenesetre van bőven. Mellesleg ennél sokkal több lehet mindenhol, Magyarországról is kettő darab volt Lenin körutat/utcát említ összesen a lista.
  Engem egyébként nem érdekel, nevezzék át amire akarják, csak az isten szerelmére, hagyják ki az aktuális kurzus kedvenc politikusait, közéleti személyeit, mert a következő balhé után lehet megint leverni a táblákat meg a szobrokat. Bár mindig ez van, tökmindegy.”
 • 14. scott1 2012. december 08. 13:45
  „Ahogy elnézem a keleti blokk valamennyi országában lecserélték a neveket, ez alól kivétel a volt Kelet-Német terület, ahol Cottbus kivételével minden nagyobb városban lecserélték a nevet (az általad emlegetett Berlinbe konkrétan Landsberger-re). Ez alól egy pár kisebb német település jelent csak kivételt, köszi, hogy ilyen jó kimutatást találtál!”
 • 13. 3évesférfi 2012. december 08. 13:28
  „Parancsolj:
  http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_places_named_after_Vladimir_Lenin#Germany”
 • 12. scott1 2012. december 08. 12:19
  „Ne foglalkozz vele 3éves, önmagát is képes volt meghazudtolni a saját hozzászólásában.
  Pedig milyen karakteres volt a véleménye az elején, megtámogatva a trollok helyeslésével...
  Azért Németországba nem sok Lenin utcát tudnál megemlíteni...”
 • 11. cindi 2012. december 08. 12:17
  „Az is történelem része volt,nem biztos,hogy ez helyes döntés.”
 • 10. 3évesférfi 2012. december 08. 11:11
  „Fú, nagyon agresszív kismalac már megint valaki.
  Azért Berlinben otthagyták a Lenin-szobrot.”
 • 9. scott1 2012. december 08. 07:14
  „A kormányt emlegeted egy letűnt politikai kor politikusairól elnevezett utcák névváltozásával kapcsolatban, majd azt állítod, hogy én terelem a politikai irányába a témát és nem te, mert arra mertem hivatkozni, hogy 22 évvel a rendszerváltás után ezt már mindenhol megcsinálták Közép-Európában? Olvasd csak vissza a hozzászólásokat akkor talán még neked is világos lesz a nyílvánvaló! :D
  Azt mondod, hogy te nem a politikai oldaláról közelíted meg a kérdést, majd politikai ellenpéldát hozol fel és a Horty szobrot emlegeted valahol az országban? Amikor itt helyben Makón az Erdei szobor ellen semmi kivetnivalód nem volt? Hol volt még a Horty szobor, amikor itt helyben már Erdei szobrát avatták, ami ellen persze semmi "ironikus véleményed" nem volt Péter?!
  Elég szelektív a demokrácia iránti aggódásod, és ezen már az általad emlegetett irónia sem sokat javít :DDD”
 • 8. Köfös 2012. december 07. 20:43
  „Igen jól mondod, másik névvel is vagyok regisztrálva és magammal szoktam itt vitatkozni, mert már más nem áll velem szóba..... Van hogy itt összeveszem magammal és egy hétig szóba sem állok velem....

  Na de félre a tréfát, bár azt nagyon szeretem és mindig vevő vagyok rá, egy olyan országban ahol Horthynak állítanak szobrot mellé egy Leninről elnevezett utca is dukál, hisz demokrácia van, így a komcsik is megérdemlik a megemlékezést valami módon.... Hisz demokrácia és békés együtt élés van....
  De nagy öröm volt számomra, hogy e kedves beírásoddal meg nevettél és jól indult a napom, köszönöm szépen!!
  Még mindig van olyan, aki egy írónikus bejegyzésben a politikát keresi és ezen már csak mosolyogni tudok.
  Egyébként nincs több nick nevem, mert még nem esett szét a személyiségem ketté.
  További szép napot Péter.”
 • 7. pog 2012. december 07. 09:53
  „nemsoká..Orbán,Lázár, Kövér stb. utcák lesznek...”
 • 6. scott1 2012. december 07. 05:34
  „Amennyiben visszaolvasod magad tényleg nem kell belemenni, hogy mi a szánalmas!
  Közép-Európa demokratikus felén ezeket a névváltoztatásokat már végrehajtották, nálunk 2012 végén is napirenden van, 22 évvel a rendszerváltás után! 22 év eltelt, most ahogy más országok már rég túl vannak rajta azt mondod ez a legfontosabb és mindenek feletti, amikor ezer más és fontosabb dologgal kapcsolatba jóval intenzívebb munka folyik?
  Neked valamiért nem tetszik az, ami a világ nagy részének teljesen természetes (ahogy a cikkben szerepel az ott lakóknak is) persze te el sem tudod képzelni, hogy ezt miért csinálják és mivel magadból indulsz ki azt hiszed, hogy a világ is értelmetlenül áll az intézkedés előtt. De a legjobb az egészben, hogy olyan szinten szíven üt az utcanév változtatás, hogy már azt képzeled róla, hogy a kormány mást sem csinál ezt mindenek elé teszi és teljes apparátusával Királyhegyes utcanév változtatásának feszül :D
  Az emberek élete valóban nehéz, de ez már egy jó ideje így van, csak amíg erről mi már jó ideje írogattunk te nem igazán voltál hajlandó erről tudomást venni! Esetleg akkor még nem egy másik nicknév alatt írogatva arról oktattál ki bennünket, hogy milyen nagyszerű is minden? Na persze te már akkor is beszéltél az emberekkel, de akkor még semmi rosszat nem mondtak neked... ugye? Na ne viccelj!”
 • 5. Köfös 2012. december 06. 20:57
  „T. Scott 1.... Hogy ki a szánalmas ebbe nem megyek bele....
  Hogy az iróniát amit írtam politikai nézetre fordítod.... Hát szíved joga legyen, mivel mindenki magából indul ki a mondás szerint, akkor már értem miért ezt olvastad ki a munkanélküliekre vonatkozóan.... Erre csak annyit... No comment....
  A második postomnál meg valós problémákat írtam le amelyekkel a kutya sem foglalkozik, nézz utánna és meglátod igazam van..... Igaz annyi a jelentőségük mint a régi utca neveknek, nekem így is jó volt, minek változtatni .... Ezek a személyek is szerves része a mi történelmünknek, nem kell tagadni, inkább el kell fogadni, és ha az ott lakóknak nem teszik az utca neve változtassák meg de ne központi nyomásra...az viszont üdvözlöm, hogy a lakók a régebbi utca nevet hozzák vissza, közös megegyezéssel....
  A sajnálatos, hogy a kormánynak ....kezdetű mondatom még a cikkben is szerepel áttételesen, mások is látják nem ez a legfőbb probléma.... A munkám területi nyagysága révén a környező falvakban is járok napi rendszerességgel és látom, hallom mi az emberek véleménye, milyen nehéz az életük és mik foglalkoztatják őket.....”
 • 4. makovaros 2012. december 06. 16:36
  „Felháborító hogy ez a kormánynak a legfontosabb, Mikor rengeted ember van munka nélkül mert nincs munkahely kitudja hány milliárd forintba kerül ez a hülyeség , inkább munkahelyett teremtenének vagy mondjuk a kórházaknak oszák szét azt a pénzt.”
 • 3. scott1 2012. december 06. 10:31
  „"Sajnálatos, hogy a kormánynak ez a legfontosabb intézni valója..."
  Honnan veszed azt, hogy ez a legfontosabb elintézni valója? Kitaláltad? Annyira fontos, hogy a kormányzati ciklus kezdetétől számított két és fél évre került csak napirendre itt? Attól mert egy intézkedést végrehajtanak még nem az a legfontosabb! Egy állam egyszerre több feladatot hajt végre párhuzamosan.
  A te gondolatmenetedet követve egy munkanélküli addig ne egyen amíg nem talál munkát, mert amint eszik már nem a legfontosabb dolgát teszi és azért munkakerülő... :D
  "Makón sok idős még Sztálin és Vörös csillag utcának hívja a Szép utcát, akkor hurcoljuk meg őket ezért???"
  Ez a veszély csak akkor fenyeget, ha a hozzád hasonló tárgyilagosság kerül ismét hatalomra... ez a szintű demagógia ismerős, pont arra az időszakra jellemző, amely ezeket az utcaneveket is adta!
  Akár, ha komolyan gondoltad azt amit írtál és ez politikai célt szolgál, akár ha csak hozzászólást akartál vele generálni egyaránt szánalmas!”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mikulás-futás 1217 gyerekkel Makón

Idén 1217 gyerek vett részt a hagyományos Mikulás-futáson, amelynek keretében a Hagymaház elől indulva mindenki a korának megfelelő távot kocoghatta végig. Tovább olvasom