Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Végzős bálok: a lányos családok rosszabbul járnak

Makó – Nagy izgalommal készülődnek a szalag-, és gombavató báljukra a makói végzősök. Fodrász, kozmetikus, kosztüm és báli ruha – mind-mind szinte elengedhetetlen kelléke a nagy eseménynek. Az élmény a diákoké, ám a költségek a szülőket terhelik.
– Októberben kezdtük el a táncot tanulni, a koreográfia kész van, most már csak begyakoroljuk – meséli Tamás Barbara, a József Attila Gimnázium 12/A-s diákja. Ők az egyetlen osztály, akik nem keringővel készülnek, hanem csacsacsázni fognak. Ruhakölcsönzésre így nekik nem kellett költeniük, de a táncruha ennek ellenére sem volt olcsó. – Az anyagot kedvezményesen vettük meg, ehhez jött még hozzá a varratás költsége, így a ruha körül belül tízezer forintba került – meséli Barbi.

Csajok, bálra várva. Nekik drágább mulatság
Csajok, bálra várva. Nekik drágább mulatság

Mindent Makóról
A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook-oldala, nem csak makóiaknak.
Szintén a makói gimnázium végzőse Szemrédi Nikoletta. Osztályával keringőt mutatnak be, melyhez még ősszel választották ki a menyasszonyi ruhát. Ennek bérlési költsége nem kevés: átlagban húsz-huszonötezer forint. Igaz, ez a legdrágább tétel, de a báli lista nem rövid. A táncokhoz külön cipő kell, a fellépő ruhák mellett pedig a báli öltözék is újabb költségeket jelent. Ráadásul a makói hagyományok szerint az osztályok egyen kosztümben, egyen öltönyben kapják meg szalagjaikat, gombjaikat. A nagy naphoz új frizura, szép smink dukál, sőt sokan már az esemény előtt próbasminket és frizurát kérnek. Ezek, valamint a bálozás előtti szolárium és műkörömépítés újabb költségeket jelentenek. Az eddig felsoroltak mind csak a végzősöket érintik, de a bálra a családtagok, rokonok is eljönnek, ami még több anyagi terhet ró rájuk. A két lány összeszámolta a költségeket: a ruhák, cipők, és a szépítkezés több tízezer forintba kerülnek, ehhez jön még hozzá belépők a vacsorajegyek árai. A bál összköltsége a százezer forintos határt súrolja – ez az összeg persze nem a diákokat, hanem a szülőket terheli.

Rója István, igazgató elmondta, a fiús családoknak könnyebb dolguk van, hisz nekik általában csak az öltönyre kell költeniük ruházkodás szempontjából. Az igazgató minden szülői értekezleten kihangsúlyozza, a bálokat ésszerű keretek között tartsák meg, ugyanis nem biztos, hogy minden család megengedheti magának a nagy költekezést.

* * *

Báli menetrend

Az idei báli szezon ezen a héten folytatódik: ma a József Attila Gimnázium végzőseinek ruháira kerül fel az éretlenséget szimbolizáló zöld gomb, szombaton a Návay Lajos Kereskedelmi és Közgazdasági Szakközépiskola diákjai báloznak. Legvégül, március elsején a Szent István Egyházi Általános Iskola és Gimnázium tizenkettedikes osztálya ünnepel.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vitaminok, gyümölcsök, turmixok – így előzzük meg az influenzát

Sokan vannak, akik a természetes gyógymódokban hisznek - kíváncsiak voltunk, a makóiak hogyan erősítik immunrendszerüket a téli hónapokban. Tovább olvasom